Esernyő Akadémia 3 – Feledés Hotel (2020)

A képregényt kiagyaló szerző, a My Chemical Romance énekeseként is elhíresült Gerard Way már rögtön a második kötet után, 2009-ben bejelentette a harmadik epizódot, azonban a végleges megjelenésre egészen 2019-ig kellett várni. Szerencsére a magyar rajongótábor ebből mit sem vett észre, ugyanis a Vad Virágok Könyvműhelynek hála a Dallas című epizód után csupán alig egy év telt el, és máris kezünkbe foghattuk a diszfunkcionális családban felnőtt, szuperképességgel rendelkező testvérek legújabb frenetikus kalandját!

A szuperhős csapat tagjai – akárcsak a második epizód elején – szintén saját maguk útját járják. Ötös bérgyilkosként tevékenykedik, Kraken nagykutyák után nyomoz, Rágalom a félrement házasságát próbálja menteni, az elhízott Asztrosrác Tokió utcáin tesz rendet, Klaus drogba és alkohol menekülve próbál felejteni, Vanya pedig még mindig a rehabilitáció útját keresi. Aztán egy pontot kezdenek újra összeérni a szálak, és a címben szereplő egészen távoli és már-már szürreális helyről kitörő ellenségek hada okán muszáj újra összefogniuk a különleges tulajdonságokkal rendelkező testvéreknek…

Eleinte kicsit zavarónak tűnt, hogy kezdetben (négy fejezeten keresztül) egymástól teljesen távoli cselekményszálakat mozgatnak, amelyek még véletlenül sincs semmi közük egymáshoz. Mi meg csak őszinte kíváncsisággal kapkodjuk a fejünket, mert annyi izgalmas és érdekes szituációt tárnak elénk az adott testvér aktuális élethelyzetével összefüggésben. Szereplőink útja majd csak az ötödik fejezetben kezd összekapcsolódni, és onnantól már kicsit mi is magabiztosabban lapozgathatunk, hogy legalább sejtjük, hogyan-merre-tovább halad a történet.

Elvetemülten fantasztikus ötletekben megint csak nincs hiány. Végre használat közben is láthatjuk Sir Hargreeves szenzációs találmányát, a televátort; a Minerva névre hallgató bolygóközi űrhajóval dimenziókat hagyhatunk magunk mögött, mely egy ponton test és tudat-összeolvadást eredményez, de egy vadnyugaton randalírozó ördögimádó motorosbandával is összefuthatunk. A címben szereplő bizarr és ódivatú (dimenzióközi) intézmény atmoszférája számomra több mint horrorisztikus, annak Ragyogásra emlékeztető félelmetes lakóival meg aztán főleg!

A szétszéledt szuperhős-család újra-egyesítése során egy sereg vadonatúj és hihetetlen karakterrel ismerkedhetünk meg: Perszeusz vállalat legfiatalabb tagjának szuperhatalmat és erőt adó, saját tudattal rendelkező Medúza-maszk, a körültekintő babarabló képében menekülő Gyilkos Mágus vagy haverja, a fejében egy gyilkolásra alkalmas kamerát viselő gengszter, Obscura. Persze régebbi szereplők szintén feltűnnek, úgymint a még régebben elhunyt Ben testvér, Sir Hargreeves eltűntnek hitt asszisztense Abhidzsat, Lupo felügyelő, vagy az első rész robotjait hőseinkre szabadító Dr. Terminál. És akkor még nem is beszéltem a számtalan sziporkázó képességgel rendelkező, ötletes kinéző bosszúszomjas gonosztevőről…

Gerard Way író és Gabriel Bá rajzoló ezúttal is remek munkát végzett; ugyanolyan színes, szagos és frenetikus a végeredmény, akárcsak az előző kötetek esetében. Most is kaptunk egy szuperhősökkel operáló, akcióban és fantasztikumban gazdag történetet, amely valójában egy lassabb tempóban kifejtett családi dráma, remek ötletekkel, magabiztos narrációval és persze lehengerlő rajzokkal.

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Esernyő Akadémia 3 – Feledés Hotel (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.