Nobody Sleeps in the Woods Tonight ((W lesie dzis nie zasnie nikt)) (2020) (Éber erdő)

Ha nincs az N-betűvel kezdődő streaming szolgáltató, akkor több mint valószínű, hogy  csendben elmegyek ezen lengyel slasher mellett, sőt szerintem nem csak én, hanem Ti is, Kedves Olvasók, méghozzá elég sokan. Borzasztóan semmitmondó plakátja miatt sem biztos, hogy megnéztem volna ezt a táborozó tinédzserekkel operáló, sajátos lengyel Wrong Turn átiratot – legyen elég annyi, hogy Netflix szócska nálam átbillentette a mérleget a produkció csekkolásának javára.

Technológiafüggő tinédzsereknek létrehoztak egy mindentől távoli erdei tábort, ahol a készülékeiket  leadva kell kibírniuk az itt töltött időt. Csapatokba fejlődnek – tragikus sorsú szótlan kiscsaj, előnyös megjelenésű szőke ribi, dagi kocka gyerek, még szűz izompacsirta – majd a táborvezető néni úgy hívják, hogy Dézi irányításával háromnapos túrán vesznek részt, csakhogy már az első nap estéjén hálózsákostól eltűnik az egyikük. A vezető irányítására szétválnak, ami a horrorfilmeket ismerő nerd szerint egyáltalán nem minősül jó ötletnek, majd az egy erdei lakba betörve a pincében véres holttestekre bukkannak…

Kifejezetten jó ötletnek tartom a film apropójául szolgáló tech-megvonó tábort, hiszen a közösségi hálóra és egyéb remek felületekre durván ráfüggött mai fiatalokra igazán ráférne már valami radikális változás, hogy ne a készülékekkel nőjön egybe az agyuk. Szóval ha úgy nézzük nem is annyira fikció a filmben látott koncepció. Maga a produkció egyébként nem sokkal rosszabb, mint bármely USA-ban gyártott átlag-slasher, sőt a mostanság készülteknél még egy fokkal kevésbé idegesítő sztereotip szereplőket tartalmaz. Nyilván az antagonisták személye egyáltalán nem számít újdonságnak, hiszen az idővel már-már egyenesen trashbe hajló Wrong Turn széria torz erdei mutánsait idézik. Bár ezúttal a dagadékok kelésekkel borított kinézetét és főleg megrosszulását egy gyermekkorban lezuhant meteoritból szivárgó fekete CGI-trutyinak tulajdonítják.

Nyelvkitépés, szemkinyomás, szájon keresztül átszúrt fej, csonkolt végtagok, a kettéhasítás során pedig még a belek is kikandikálnak, szóval van azért brutálkodás. Persze a Nobody Sleeps in the Woods Tonight-ban is találunk logikátlan hülyeségeket (erdő közepén lévő templom, ahova a pap fullos verdával jár misézni?) meg bárgyú eseményeket (minek mennek vissza a pincébe a mobiltelefonért, ha feltételezhetően nincs térerő az erdőben?! vagy miért mászik a fináléban a dagi a rendőrautó tetejére?!), amelyek a slasher műfajnak szinte kötelező kellékei, de azért egyszer mindenféle fizikai károsodás nélkül megnézhető.

Értékelés: 6/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Nobody Sleeps in the Woods Tonight ((W lesie dzis nie zasnie nikt)) (2020) (Éber erdő)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.