Army Of The Dead (2021) (A halottak hadserege)

A halottak hadseregeNem túlzás azt állítani, hogy az idei év filmes híreinek egyik főszereplője Zack Snyder (Watchmen, 300) volt, aki nem találkozott az amerikai rendező/író/producer nevével 2021 során a sajtóban, az bizonyára burokban él. Márciusig a DC mozis univerzum legegyedibb körülmények között tető alá hozott projektje (Az Igazság Ligája újrázás) aprópóján repkedtek a vele kapcsolatos hírek, utána pedig a Netflix számára készített zombi-heist őrületet kapta fel a sajtó.

Számomra ez utóbbi alkotás sokkal izgalmasabbnak tűnt, nem véletlen, hogy már évek óta szerepelt a szerkesztőségünk által legjobban várt horrorfilmek listáján. Zack Snyder pont ezzel a szubzsánerrel bikázta be karrierjét Hollywoodban, a 2004-es Holtak hajnala remake-nek azóta is bérelt helye van a legjobban sikerült újrafilmek listámon. Szerencsére a késő tavaszi premiert már a koronavírus sem tudta megakadályozni, így A halottak hadserege május 14-én masírozott be az amerikai mozikba, míg egy héttel később már a Netflix virtuális tékájában landolt az előfizetők legnagyobb örömére.

A halottak hadserege

Ez a második (az első a Karácsonyi krónikák folytatása volt) olyan film, amelyet a streaming-óriás egy hétre a mozikba „enged”, mielőtt a saját platformjára kerülne, nagyjából 600 amerikai moziban nyílt lehetőség a szélesvásznú megtekintésre. Tipikusan olyan alkotásról van szó, amely a Netflix segítsége nélkül nagy eséllyel elsüllyedt volna. Az előzetes tervek már 2007-ben napvilágot láttak, de az előkészítési fázisban mindig megakadt a projekt, míg nem 2019-ben érkezett a nagy megmentő.

A film marketing-gépezete roppant kreatívan zakatolt, a májusi WWE pay-per-view esemény, a Backlash klasszikus lumberjack meccse során a ringen kívül zombik sorakoztak, és ők kergették vissza a birkozókat a szorítóba. Ráadásul az egész estét Dave „The Animal” Batista konferálta fel, aki ex-WWE pankrátorként éppen Dwayne „The Rock” Johnson és John Cena karrierútját kopírozza. Lássuk megérte-e a Netflix fáradozása, illetve a beletankolt 90 millió dollár!

A halottak hadserege

Az alaptörténet kőegyszerűsége már az első kedvcsinálónál magával ragadott. Adott egy csapat, akik a las vegasi zombi-járványt kihasználva megpróbálják kirabolni az egyik kaszinót. Mivel minderre a tulajdonos bérli fel őket, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy többen rejtett kártyákkal játszanak. Ami elromolhat, az el is romlik, tartja Murphy törvénye, így a néhány last minute csatlakozó csapattaggal megerősödve komoly próba elé néznek főhőseink, ha pulzussal akarják elhagyni a szerencsejátékosok Mekkáját.

Összességében A halottak hadserege egy tipikus Zack Snyder alkotás. A forgatókönyv, a fényképezés, a zene és a vágás is magukon viselik az amerikai alkotó sajátos kézjegyeit. Aki szereti a munkáit (én ezt a tábort gyarapítom), az nagyon nagy eséllyel most is remekül fog szórakozni, én legalábbis így voltam vele. Viszont azt is simán el tudom képzelni, hogy néhányan 15 perc után lekapcsolják.

A halottak hadserege

A sztorinak vannak kissé trash-be hajló elemei, de az biztos, hogy az alkotók igyekeztek hozzányúlni a klasszikus élőhalott-mitológiához. Számomra ez mindenképpen pozitívum, bár tény, hogy mívesebben is művelhették volna (rád tekintek George A. Romero), de emlékeim szerint zombitigrist nem láttam még máshol, ráadásul kapott is egy parádés jelenetet. A szereplők egytől-egyig kőkemények, azonban Bautista kivételével egyik színésznek sincs lehetősége a karakter jellemének mélyítésére, mivel szó szerint semmit sem tudunk meg a múltjukról.

Ettől függetlenül természetesen szurkolunk a csapatnak (hasonszőrű arcot elég hamar találtam, a The Exploited póló sokat elárul:)), a meghökkentő 150 perces játékidő csak nagyon ritkán ül le, van feszültség és izgalom dögivel. Néhány pofásabb akcióra is futja, illetve az eleve egyedi hangulattal bíró Las Vegas „lelakottan” is remek helyszín egy ilyen kalandra.

A halottak hadserege

Ha hajlandóak vagyunk belemenni a játékba, akkor A halottak hadserege igazán jó móka lehet, de érdemes fenntartásokkal kezelni. Mint a legtöbb akció-horror esetében, itt is inkább az előbbi műfaj dominál, de nem véletlenül kapott R besorolást, akad itt vérbő szcéna bőven. Én mindenképpen ajánlom, különösen, ha kedvelted a direktor előző zombis darabját. Habár a mozikban összeszedett 1 millió dollár nagyon kevés, a Netflix fejesei mégis franchiseban gondolkodnak. 2020 decemberében már be is fejeződött a prequel forgatása, az Army Of Thieves címmel ellátott előzménytörténet mellett érkezni fog még egy animációs sorozat (Army Of The Dead – Lost Vegas) is. Csak győzzük kivárni.

7.5/10

afiaf

 

Be the first to comment on "Army Of The Dead (2021) (A halottak hadserege)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.