Top 10 Stephen King adaptáció – Szerkesztőségi toplista

stephen king

Ha már legutóbb összegyűjtöttük valamennyi Stephen King adaptációt a kezdetektől, egyúttal kihasználtuk az alkalmat, és tartottunk egy belső szavazást is arról, melyek a kedvenceink. Listánkon nem titkolt hatást gyakorolt a nosztalgia, így felkerültek rá olyan darabok is, melyeket nem szokás a legjobbak között emlegetni – de a dobogós helyek nem nyújtanak nagy meglepetést majd.

10. Needful Things (1993) (Hasznos holmik)

A Hasznos holmik egy olyan King-feldolgozás, ami a maga idejében nem sok figyelmet kapott, de az évek során közel került ahhoz, hogy a rajongók egyik kedvencévé váljon. A fim gyönyörűen bemutatja az emberi kapzsiság, kicsinyesség és gyűlölet pusztító erejét, ahogy a látszólag csendes, békés kisváros egyik napról a másikra valóságos pokollá változik. Az emberek egymást ölik az utcán pénzért, vallásért, ostoba sérelmekért; a káosz teljességgel eluralkodik Castle Rock felett; egyedül Pangborn seriff próbál meg hatni az emberekre, de vajon mennyi eséllyel szállhat szembe a lélek legmélyebb bugyraiból feltörő gonoszsággal? Max Von Sydow és Ed Harris a főszerepekben egyértelműen toplistánkra emelték ezt a ma már klasszikusnak számító adaptációt.

king

 

 

9. Gerald’s Game (2017) (Bilincsben)

Mike Flanagan neve egyet jelent a minőségi horrorral, és ez így van a Bilincsben című darab esetében is. Kiválóan felépített szerkezettel rendelkezik, és annak ellenére, hogy mindvégig egyetlen szobában zajlik a cselekmény, egy percre sem válik unalmassá. Kifejezetten szórakoztató, színvonalas eszköztárat felvonultató horror-thriller, amely méltó King eredeti művéhez.

 

8. The Langoliers (1995) (Langolierek – Az idő fogságában)

A horrorfilmes Tom Holland rendezte minisorozat közepes minőségű, leginkább B kategóriásként emlegetett darab, aminek az oka elsősorban a színészi játék gyengesége. Sokunk számára mégis emlékezetes, hiszen az alapanyag King talán egyik legelgondolkodtatóbb fikciója. Gyerekként a frászt hozta ránk, és szerkesztőségünk tagjai közül többünket is ez a film indított el a horror szeretetének és King munkásságának mélyebb feltárása útján. Mai szemmel persze már jobban feltűnnek a film másodosztályú elemei (a színészek és a speciális effektek egyaránt hagynak kívánnivalót maguk után) és tévéfilmes alacsony költségvetése, de a nosztalgia szülte elfogultság miatt ennek ellenére is helye volt listánkon a Langoliereknek.

 

7. Desperation (2006) (Kétségbeesés/Sivatagi rémálom)

Mick Garris King-adaptációi egyértelműen a jobbak között foglalnak helyet, és ez így van a Sivatagi rémálom esetében is. Ebben az esetben már megoszlottak a vélemények szerkesztőségünkben is, ami jól mutatja, hogy a filmet csak imádni vagy utálni lehet. Igazi bűnös élvezet, Ron Pearlman talán legemlékezetesebb alakításával – nem mellesleg egészen korrekt adaptációja a Rémület a sivatagban című, klasszikus horrorelemekkel operáló King-regénynek.

 

6. Thinner (1996) (Sorvadj el!)

A Sorvadj el! ellentmondásos King-adaptáció. Maga korának kritikái eszméletlenül lehúzták, a rajongók mégis a jobb adaptációk között tartják számon: egyszerűen mert végtelenül szórakoztató darab. A cigány átokkal sújtott arrogáns ügyvéd kálváriája során felmerülő morális kérdéseket míg a regény kifejti, a film egyszerűen átsiklik rajtuk és nem kíván több lenni, mint egy remekül sikerült maszkokkal dolgozó testhorror-film, melynek során élvezettel nézhetjük végig a főszereplő szenvedését, és választhatunk, kinek is „drukkolunk”, számunkra ki a filmben a rosszfiú.

 

5. The Green Mile (1999) (Halálsoron)

Frank Darabont rendezte a legsikeresebb King-adaptációkat, ezt a tényt nehéz vitatni. A remény rabjai, a Halálsoron és A köd egyértelműen jelzik, hogy mennyire egy hullámhosszon vannak Kinggel. A Halálsoron csodálatos film, ami a maga 3 óránál is hosszabb játékidejével, fantasztikus színészeivel érzelmi hullámvasútra taszítja a nézőt, de nem mondhatunk mást: megéri. Nem volt kérdés, hogy szerkesztőségünk tagjainak szavazatai között is előkelő helyet tudhat majd magának ez a misztikus elemekkel megtűzdelt dráma, így az ötödik helyig repült toplistánkon.

king

 

4. Misery (1990) (Tortúra)

Stephen King egyik legjobb, szépirodalmi igénnyel megírt regényében az író Paul Sheldon az isten háta mögött autóbalesetet szenved egy hóviharban. Szerencséjére (vagy szerencsétlenségére) megmenti Annie „Én vagyok a legnagyobb rajongója” Wilkes, aki szakképzett nővérként el is látja komoly sérüléseit. Paulnak mindkét lába eltört, így Annie házának rabjává válik, míg meg nem gyógyul. Idővel azonban kiderül, hogy első számú rajongója nem akarja, hogy elmenjen… A regényt 1990-ben dolgozták fel James Caan és Kathy Bates főszereplésével. Utóbbi életének talán legnagyobb alakítását nyújtotta, és ennek a filmnek köszönhetően vált a horror zsáner kedvelt szubrettjévé. Annie Wilkes megformálása minden idők egyik talán leginkább megérdemel Oscar-díját hozta el a színésznőnek. Klasszikus lélektani horrorfilm, melynek egyértelműen helye volt listánkon – bár a dobogós helyről éppen csak, de lecsúszott.

misery

 

3. The Shining (1980) (Ragyogás)

A Stanley Kubrick rendezésében adaptált Ragyogás kultklasszikussá vált, és minden idők egyik legnagyszerűbb horrorfilmjeként tartjuk számon immár több, mint 40 éve. Valójában, ha adaptációként tekintünk rá, számos kritikával élhetünk, mert az eredeti műhöz vajmi kevés köze van – és ez az oka annak a már-már legendásnak számító „triviának”, hogy King köztudottan utálja ezt a filmet. Jack Nicholson ikonikus alakítása, Kubrick maximalizmusa és egyedi látásmódja teszik felejthetetlen darabbá mégis, és tartják a horrorfilmes listák megérdemelt dobogós helyén; így a miénken is a bronzéremig jutott.

 

2. The Mist (2007) (A köd)

A köd a Halálsoronhoz hasonlóan egy Frank Darabont-rendezés, ám ezúttal bonyolultabb a felállás, mint a dráma esetében: itt keveredik a misztikum, a darálós szörnyfilmmel – de persze a dráma is hangsúlyt kap a történet során. Az egyik legjobb King könyvén alapuló horrorfilm, így listánk ezüstösen csillogó helye méltán megérdemelt.

 

1. The Shawshank Redemption (1994) (A remény rabjai)

A remény rabjait talán nem kell hosszan bemutatnom: minden idők egyik legjobb filmjeként van számontartva ma is, így egyértelműen az egyik legjobb King-filmként is megállja a helyét, és ezt szerkesztőségünk sem gondolta másként. A legtöbb szavazat a legelőkelőbb helyre repítette toplistánkon ezt a csodaszép drámát: szívből ajánljuk mindenkinek, nem csak King rajongóinak.

king

 

 

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Top 10 Stephen King adaptáció – Szerkesztőségi toplista"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.