Orgyilkos osztály 5 – Körhinta (2020)

Rick Remender és Wes Craig világhírű képregényének (22-26 számokat tartalmazó) ötödik kötetében bizony egy új korszak kezdődik. A Haláltanok Királyi Iskolájának előző fejezeteiben megismert növendékei közül sokan nem élték túl az év végi záróvizsgát, de ahogy látni fogjuk, feláldozható újoncokból nincs hiány. A Deadly Class-ben pedig folytatódik a gyilkosság számtalan különféle módszerére való kollektív nevelés – mind elméleti, mind gyakorlati szinten.

A Deadly Class ötödik kötetében az előző részekhez képest már egy teljesen új felállással ismerkedhetünk meg, ugyanis az év végi záróvizsgán a régi főszereplőink, vagyis a kedvenc patkányaink egytől-egyig szó szerint elvéreztek, odavesztek. (Tulajdonképpen erről a kegyetlen és radikális végjátékról szólt az előző, vagyis a negyedik gyűjteményes kiadvány cselekménye.)

Egyedül Saya élte túl a megpróbáltatásokat, aki Lin Mester segedelmével egy újabb mentoráltat kap maga mellé, méghozzá a színes bőrű és vallásos Zenzele személyében, egyenesen Afrikából. Rajta kívül az újoncok köreiben feltűnik még a hosszú hajú kelet-német metálos Helmut, aki imádja a szerepjátékot, a vietnámi-amerikai szülők gyermekeként fogant nagy dumás flörtbajnok Quan, illetve a végtelenül dühös, mindenkit ócsárló amerikai őslakos gördeszkás Tosawhi. Miközben az olyan vezéralakok, mint Iván és Shabnam az eddigi szövetségüket próbálják fenntartani másodéves létük alatt, addig egy újabb, nem várt fenyegetés érkezik Kelet felől…

Keserű szájízzel vettem tudomásul, hogy az előző négy kötet számomra oly kedves főszereplői elmentek – szerintem nem csak nekem nőttek a szívemhez –, és azzal a lendülettel adták át megüresedett helyüket a patkányok egy újabb nemzedékének. A most bemutatkozó (szintén elég széles skáláról összeválogatott) karaktereket bár még szokni kell, de ahogy láttam, deviáns magatartási formákból és humoros konfrontációkból nem lesz hiány.

A némileg szomorúsággal bélelt indítást követően ismét felbukkannak a Deadly Class-re jellemző nyolcvanas évek társadalmi-politikai kritikája és persze néhány popkult utalás, valamint a már védjegyévé vált teljesen idióta humor sem hiányozhat a repertoárból. Legyen szó éppen kakiba ragadt gines üveg eredettörténetéről, a Bratwurst élettani hatásairól vagy mondjuk egy izgalmas D&D szerepjátékos kalandról.

A lassan építkező cselekmény tempója a vége felé aztán rendesen felpörög – történet szempontjából vargabetűnek számító tokiói és nevadai kitérőket nem számítva -, és egy igencsak vérbő halloweeni kocsmai bunyóban teljesedik ki. Képzeljetek el egy olyan bárt, ahol az adott korszak számtalan ismert popkult alakja elevenedik meg egy-egy képkockára: Freddy Kruegertől Jasonig, Rambótól Robotzsaruig, He-Man, Hulk Hogan, Super Mario, E.T., Michael Thriller Jackson stb.

Rick Remender története egy-két helyen leül vagy inkább kevésbé releváns részleteket tár elénk a nagy egészből, ám Wes Craig most sem hazudtolta meg magát. Rajzai fantasztikusak, és ezúttal az akciókban hemzsegő részeknél elég sűrűn fordul elő a háromszög alapú panelozás, mely a fékevesztett tempót hivatottak megjeleníteni. A képregény eddigi rajongói most sem fognak csalódni benne!

Értékelés: 8/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Orgyilkos osztály 5 – Körhinta (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.