Stjepan Sejic: Harleen (2020)

A Fumax kiadó keménytáblás kötetében a fiatal és ígéretes, ám önbizalommal hadilábon álló ifjú pszichiáter, Dr. Harleen Quinzel történetét meséli el. A karakter Jokerrel való első találkozását, az arkhami elmegyógyintézetben végzett kísérletét, valamint az azt követő és egyre inkább megváltozhatatlan irányba tartó eseményeket, melyek mintegy mozgatórugóiként szolgáltak Batman legfőbb ellenfelének állandó csatlósaként szegődött Harley Quinné válásához.

A három részből álló Harleen minisorozat Dr. Harleen Quinzel kevésbé ismert előtörténetét mutatja be, ahogy egy egyetemi botlásnak köszönhetően távol mindentől, egy teljesen újfajta terepen próbálkozzon kutatásaival. Szerencsére a Wayne-alapítvány van annyira nagylelkű, hogy pénzt fektessen az Arkhami Elmegyógyintézet ápoltjain végzendő kísérletsorozatához, melyben az ügybuzgó Harleen mindenáron azt szeretné bebizonyítani, hogy az ott raboskodó őrültek – akik csupán az empátia hiányából kifolyólag váltak azzá – igenis gyógyíthatóak, bizonyos fokú orvoslással. A projektnek pedig ki más is lehetne a legtökéletesebb alanya, mint Joker, aki iránt Harleen egy idő után gyengédebb érzelmeket kezd el táplálni. Miközben ezen különös terápia részesei lehetünk, Gotham utcáin megjelennek a radikális megoldások iránt elkötelezett rendőrökből verbuválódott Hóhérok, akik Harvey Dent ügyész szörnyű balesete után valami egészen extrém eseménnyel szeretnék megváltoztatni az igazságszolgáltatás rendszerét…

Harley Quinn

Ahogy az a függelékből kiderül a képregényt író és egyben rajzoló Stjepan Sejic-nél már 2015-2016 környékén körvonalazódott egy különálló Harley Quinn mini-széria ötlete, amely aztán a kiadótól csak 2018-ban kapott zöld utat. A fiatal és szende, kissé naivnak mondható (egyébként pedig elég dögös) doktornő mindenáron megpróbálja megfejteni az elmebetegekhez vezető út titkát, miközben egyre inkább belebonyolódik a Jokerral való kapcsolatába, és ez a folyamat bizony egy ponton visszafordíthatatlanná válik.

Harleen véget nem érő segítő szándékával teli vívódását, lelki gyötrődését bemutató rendkívül személyes (eredet)történetét helyenként szürreális, tudatalatti rémálom-képek szakítják meg, amely csak még inkább kiemelik karakterének nagyon nem hétköznapi helyzetét. Szépen és lassan csordogáló történetében tehát nem találni hibát, de a vizualitás is lehengerlő. Panelkezelésében a szabályos négyszögeket hol ötletes módon, mintegy tükörszilánk-szerűen tördelve mutatja be, hol pedig görbülős keretekre bontja, de a majdnem egész oldalas rajzok sem ritkák. A grafika szemet gyönyörködtető, részletes és pazar, szinte megelevenednek a képek; Harley karakterének mozdulatai és gesztusai hihetetlenül őszinték és kifejezőek.

Bár a két szálon futó cselekmény teljes egészében Gothamben játszódik, Batman éppen csak töltelék-karakterként jelenik meg a képregény elején és végén, ahogy Gordon felügyelő vagy Lucius Fox, de dr. Hugo Strange is csak, mint az intézmény irányításába belefáradt vészmadár-mivolta miatt lehet érdekes. Az átalakuló Harvey Denten kívül számos, az Arkhamban raboskodó szuperbűnözővel találkozhatunk még a cselekményben, úgymint Méregcsók, Rébusz, Victor Zsasz, Gyilkos Krok vagy Mr. Fagy – sőt, egy-két néhány képkocka elejéig Bane is felbukkan -, de alig néhányuknak jut epizódszerepnél több.

Mivel a Batman képregényekből konkrétan Dunát lehetne rekeszteni, ezért is kuriózum egy olyan kiadvány, amely az egyik kevésbé első élvonalbeli és/vagy releváns karakterre fókuszál. És nem is feltétlenül annak akcióközpontú cselekményre, mint mondjuk a filmvásznon. Jelen kötetünkben egy jóval mélyebb és személyesebb, drámai történet bontakozik ki megannyi rejtett vagy eddig nem éppen ismert összefüggéssel Gotham bűnös városával kapcsolatban. A Denevér-rajongóknak is hálás tanulmány lehet, de Harley Quinn karakterét kedvelőknek kifejezetten ajánlott!

Értékelés: 10/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Stjepan Sejic: Harleen (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.