Jasper DeWitt: A beteg (2021)

beteg

Jasper DeWitt első regénye igazi modern mű: eredetileg a Redditen jelent meg sorozatos formában, még 2016-ban, és olyan népszerűvé vált, hogy 2020-ban papíron is kiadták. A beteg magyar fordítása alig egy hónapja látott napvilágot az Agave könyvek gondozásában.

A történet klasszikus pszichothrillerként indul: főhősünk – akinek blogbejegyzéseit olvashatjuk a könyv során – egy fiatal, pályakezdő pszichiáter, Parker, aki elmeséli életét derékba törő esetét „a beteggel”. A beteg egy negyvenéves férfi, aki hatéves korában került az intézménybe. Az egyszerűen Joe néven ismert pácienst gyógyíthatatlannak tartják, mi több, diagnosztizálni sem sikerült soha, mert tünetei folyamatosan változnak, és a vele kapcsolatba kerülő orvosok és ápolók mind megőrültek vagy az öngyilkosságba menekültek miatta.

Így a férfit már vagy három évtizede csupán bezárva tartják, izolálják, hogy a külvilágot megvédjék tőle. Parker a pályakezdők elhivatottságával és túlzott önbizalmával meg van róla győződve, hogy ő képes lesz megoldani az esetet, amibe korábban mindenki belebukott, de már a beteggel való első találkozás során be kell látnia, hogy ő is kudarcra van ítélve, és hamarosan olyan rejtélyekkel találja szembe magát, amilyenekről nem is álmodott.

Jasper DeWitt első regénye alig nevezhető regénynek, mert 224 oldalas rövidségével épphogy megugorja ezt a kritériumot. A magyar olvasók csalódottsága is részben ennek tudható be talán – a legtöbb online olvasható értékelés tartalmazza a „csak ennyi volt?” kérdéskörét. Valóban jót tett volna, ha kicsit mélyebbre ás a történet, ki lehetett volna színezni akár utólag feleslegesnek tűnő kitérőkkel is, de a blogbejegyzéses formátum azt hozza, amit várhatunk tőle: igen lényegre törő történetmesélést. Ennek köszönhetően a cselekmény nagyon pörgős, és A beteg pár óra alatt elolvasható.

A negatív kritikák egy másik része a regény horrorfaktorát bírálja, miszerint horrort csak nyomokban tartalmaz. Ez már sokkal inkább ízlésbeli tényező, engem – tapasztalt horrorfogyasztóként is – teljesen kielégített, de elismerem, hogy ahogyan korábban is megjegyeztem, lehetett volna duzzasztani, színesíteni a regényt akár további ijesztő jelenetekkel is, mert valóban csak egy-két ilyen akad.

A pszichiátriához nem értek, így nem tudom felmérni, ezen a téren mennyit hibázik a történet, de olvasás közben konzisztensnek éreztem mindent – eltekintve attól a ténytől, hogy a valóságban nem hiszem, hogy egy diagnosztizálhatatlan beteget évtizedekre bezárva tarthatna bárki (egyébként egy ideig ezen a véleményen van Parker is). Némiképp A kör, és úgy általában a 2000-es évek eleji horrorok hangulatát idézte meg számomra a cselekmény: adott egy rejtélyes eset, amit xy főszereplő megpróbál felderíteni, ezért nyomozásba kezd először az irattárban, majd elutazik arra a helyre, ahol minden elkezdődött, stb. Sokaknak eszébe fog jutni róla Stephen King Kívülállója is, de ne feledjük el, hogy a két mű közül A beteg három évvel korábban született.

A beteg legnagyobb hibája a rövidség, a kidolgozatlanság, amit bőven betudhatunk annak, hogy Jasper DeWitt elsőkönyves író, és ezt a könyvet sem könyvnek szánta eredetileg (bár a kiadáshoz át lett szerkesztve). Az ötlet sem különösebben eredeti, de a maga módján megérdemli a figyelmet. Jó eséllyel a feledés homályába fog veszni még annak ellenére is, hogy Ryan Reynolds évekkel ezelőtt bejelentette, hogy filmet fog készíteni a történetből.

Mindezek ellenére nyári, könnyed kikapcsolódásnak és szórakozásnak (és ha nálunk olvasod ezt az írást, jó eséllyel olyasfajta vagy, aki a horrorban és a pszichothriller műfajokban megtalálja ezeket) kiváló. Bár érint mély pszichológiai kérdéseket a könyv, nem veszi annyira komolyan magát, hogy az olvasóra különösebb hatással lehetne azon kívül, hogy izgul, és beletemetkezik egy kellemes olvasmányba.

Kinek ajánljuk: Kezdő horrorfogyasztók is nyugodtan tehetnek vele egy próbát, a tapasztaltabbak pedig ne várjanak tőle túl sokat, úgy nem fognak csalódni sem. Kezeljük a helyén, és ne higgyünk a hype-nak.

Értékelés: 7/10

Blissenobiarella

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a regényt.

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Jasper DeWitt: A beteg (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.