Weird Wide World – Edward Mordrake és az iker-rendellenességek

Nem tagadom, hogy Weird Wild World című rovatunk aktuális része nagymértékben köszönhető James Wan legújabb produkciójának. Persze a bizarr születési rendellenességek nem igazán számítanak újdonságnak a horror műfajában, elég csak Stephen King Halálos árnyék című regényére vagy a groteszk módon szórakoztató Basket Case trilógiára gondolni, de a témát Takeshi Miike Imprint című Masters of Horror epizódja szintén feldolgozta. Ha pedig Edward Mordrake rettegett nevével találkoztatok már (és ezt könnyen megtehettétek az American Horror Story Freakshow című (negyedik) évadjában), akkor bizony jó helyen jártok.

A sziámi ikrek nevű testi deformációt nyilván mindenki jól ismeri: nevét az 1811-ben született Csang és Eng Bunker nevű thaiföldi (akkoriban: Sziám) testvérpárról kapta, akik mellkasuknál fogva nőttek össze. Állítólag már előttük is voltak esetek, például az angliai Mary és Eliza Chulkurst esete 1100-ból, de hazánkban, Szőnyben is világra jött egy ikerpár 1701-ben (Gófitz Ilona és Judit). Így általánosan elmondható, hogy az ókortól fogva maradtak fent ilyen szomatikus torzulásokra utaló feljegyzések.

Emellett nem sűrűn, de olyan is előfordul(hat), hogy az ikerterhesség során az egyik (domináns) magzat bekebelezi a másikat, aztán pedig parazitaként fejlődik tovább testvére testében.

A diprosopus görög eredetű szócska (szabadfordításban: kétarcú személy), mely olyan extrém ritka születési rendellenességre utal, amelyben a fejen található dolgok vagy éppen a személy arca megkettőződik – méghozzá az előbbiekben vázolt metódus miatt.

A legenda…

Az angol Edward Mordrake – más források szerint: Edward Mordake – egy XIX. században élt gazdag, nemesi család sarjaként született, és állítólag kifejezetten jóképű és tehetséges fiatalember volt. A férfi nem mással, mint különös és egyben bizarr kinézetével szerzett hírnevet magának: tarkóján parazita-ikertestvére arca volt látható.

A legenda szerint Edward ifjúkorában a világ elől elbújva élt titokban – magányában könyveket olvasott és zongorázni tanult -, felnőttként viszont már bevezették őt a társasági életbe. Virtuóz zenei tudása, éles esze és megnyerő modora azonban kevésnek bizonyult, ugyanis amikor valaki a háta mögé került, egyből elborzadt a másik arca láttán. (Volt, aki szerint női ábrázata volt a parazitának, de a tudomány egy kizártnak tartja, ugyanis az ikrek minden esetben egyneműek.) A meg nem született, parazita-testvére ugyan nem tudott beszélni, enni vagy inni, azonban sírt és nevetett. Egyes források szerint csak bámulta a csodálkozó vagy éppen halálra rémült embereket, miközben gúnyosan mosolygott rájuk. Közös agytörzsükön keresztül Edward állítólag hallotta nem éppen barátságos gondolatait, éjszakánként pedig nem hagyta aludni. Konkrétan arra próbálta rávenni, hogy gyilkoljon.

A ikertestvér jelenléte lassan őrületbe kergette Edwardot, aki könyörgött az orvosoknak, hogy távolítsák el, azonban a bonyolult műtétre senki nem vállalkozott. Végül Edward 23 éves korában öngyilkossággal vetett véget életének. A hogyanról megoszlanak a vélemények: van, aki szerint mérget ivott, mások szerint főbe lőtte magát, egyesek pedig úgy tudják, hogy felakasztotta magát – miközben az arca groteszkül tovább mosolygott halála után. Edward végrendeletében kikötötte, hogy halála után távolítsák el róla az ikertestvérét, hogy legalább a síron túl ne kísértse őt. Ezen kérését teljesítették.

…és a valóság

Bár Edward Mordrake alakja az angolszász kultúrában jól ismert – mondókák, játékok és dalok egész sora született róla -, sajnos semmiféle tudományos bizonyítékot nem találni létezésére. Nem állapítható meg Mordrake pontos születési és halálozási dátuma, vagy hogy Anglián belül hol élt, de az időközben „előkerült” fényképeken is leginkább egy róla mintázott viaszbábú szerepel.

Ami viszont tény, hogy 1895 decemberében egy bizonyos Charles Lotin Hildreth újságíró, költő – és ami még fontosabb: tudomány-fantasztikus történetek kiagyalója – a Boston Sunday Postban egy emberi rendellenességekről szóló cikket („The Wonders of Modern Science: some half human monsters once thought to be of the Devil’s brood”) tett közzé, melyben beszámol Edward Mandrake különös és bizarr történetéről, a Londoni Királyi Társaságra hivatkozva. A cikket pár nappal később több más lap is átveszi (Parsons Daily Sun, The Decatur Herald), majd – szintén bármiféle utánajárás nélkül – belekerül az egy évvel később kiadott Anomáliák és érdekességek az orvostudományban című kötetbe. Mivel a lapok akkoriban irodalmi igényű fiktív írásokat is közöltek, és az általuk publikált tartalmakat különösebben nem ellenőrizték, így több mint valószínű, hogy Edward Mordrake személye az említett Hildreth nevű úr rendkívül hitelesen előadott kitalációja.

További esetek a nagyvilágból

Mint ahogy említettem, ilyen esetek a valóságban is megtörtén(het)nek. 1775 januárjában például egy spanyol családban egy olyan leánygyermek született, akinek három szeme mellett két orra, két szája és három álla volt. A gyereket faluról-falura vitték Spanyolországban, sőt még a szomszédos országokba is eljutott. Nicolas-Francois és Geneviéve Regnault Les écarts de la nature című kötetében publikálták az esetet, de a gyermek további sorsáról sajnos semmit sem tudni. Csupán az biztos, hogy 1777-ben még életben volt.

A kínai Csang Tzu Ping szintén ebben a diprosopus névre keresztelt rendellenességben szenvedett. Ikertestvére az arcának jobb felére nőtt rá: állkapocs, fogazat és hajképződményben testesült meg. Ezenkívül az iker agyát is sikerült azonosítani, illetve Ping hátán lévő púpszerű kitüremkedésben a parazita-testvér egyéb maradványai lehettek. Ping sokáig élt ebben az állapotban. Többek között leendő feleségét is elvesztette, miután a nászéjszakán meglátta őt, ezután pedig testi torzulását szégyellve szinte mindenki elől elzárkózott egy vidéki kis faluban. Később híre ment, és egy sebész eltávolította az arcára nőtt parazita-ikertestvér összes maradványát. A beavatkozás során egyedül a jobb füle torzult.

Lali Singh 2008 márciusában látta meg a napvilágot egy Delhi melletti kis településen. A hatalmas fejjel született kislány világra jövetele nem volt komplikációktól mentes: arca két pár szemet, két orrot és két szájat tartalmazott, füléből viszont csak egy pár volt. (A helyiek Durga istennő reinkarnációjának hitték, aki az ábrázolások szerint több pár végtaggal és szemmel rendelkezik.) A szülőknek helyi orvos felajánlotta, hogy különféle eljárásokkal (CT, MRI) megvizsgálja a lányukat, majd arra a következtetésre jutott, hogy jelenlegi állapota mellette is egészséges életet tud élni. Mivel azonban a baba képtelen volt szopni, szülei látták el szerény, falusi körülmények között. Nem sokkal ezután fertőzés lépett fel, és kórházba került. Később beleegyeztek, hogy hazavigyék, majd antibiotikumos kezelés után az otthonában, két hónapos korában egy szívroham vitte el. Később egy templomot építettek az emlékére.

Faith Daisy és Hope Alice Howie 2014 májusában jöttek a világra Sydneyben. A testvérpár egy testen és fejen osztozott. Arcfelépítéseik tekintetében duplikálódtak, sőt: agyukból is kettő volt, mindegyikhez egy-egy külön agytörzs kapcsolódott. A tervezettnél 6 héttel előbb született babák egészségesnek tűntek, képesek voltak maguktól lélegezni, aludtak és néha sírtak. Viszont tizenkilenc nappal a születésüket követően, május végén ismeretlen okból meghaltak.

eyescream

Be the first to comment on "Weird Wide World – Edward Mordrake és az iker-rendellenességek"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.