Bram Stoker – Kiss Ferenc – Várai Artúr: Dracula (képregény) (2021)

December elején magánkiadásban látott napvilágot ez a Bram Stoker klasszikus regénye alapján készült sajátos Dracula-feldolgozás, melyben az eredeti mű cselekményét magyar vonatkozású történeti elemekkel egészítették ki. A Füles rejtvényújságban 2020 és 2021 között folytatásokban megjelent képregény most tehát különálló kiadványként egyszerre két változatban is elérhető: egy normál színes, illetve egy majdnem duplájára bővített, extrákat tartalmazó fekete-fehér verzió.

Ahogy már a bevezetőben is említettem, a képregény cselekménye nagy vonalakban követi Bram Stoker 1897-ben kiadott klasszikus történetét, és csak néhány esetben tér el tőle. Ezekben főleg magyar kötődésekre fókuszálnak. Mint például, amikor hőseinket a valóságban is létező Vámbéry Ármin (1832-1913) magyar professzor segíti ki, aki egyébként először mesélt Bram Stokernek a havasalföldi uralkodó legendájáról. Vagy amikor a fővárosi kórházban lábadozó Jonathan Minával ismerős fővárosi helyszíneket látogat végig. De, hogy valami fiktív elemet is említsek: Dracula impozáns könyvtárában a Necronomicon egy példányára is rábukkanunk.

A képregény rajzaiért felelő Várai Artúr saját bevallása szerint ötvözte a mainstream horrorképregény stílusát a hagyomány angol illusztrációk stílusjegyeivel, amely kombináció így elsőre talán kicsit furán hangozhat, viszont a fekete-fehér verzióban szerintem sokkal jobban átjön a lényege.

A mű nagy részében jól elkülönülő panelokba rendezték az adaptációs szempontból releváns eseményeket, azonban sok esetben találhatunk egymásba vegyülő, nem ritkán egész oldalas kompozíciókat. Tökéletesen kifejező szócska a regényillusztráció, ugyanis a szereplőkhöz hozzárendelt buborék, és az abban helyet kapó aktuális eseményekre való reflektálás arányában még mindig alulmarad a cselekményt narráló szöveggel szemben. Nem kis munka lehetett ilyen kaliberű regényt átdolgozni úgy, hogy annak esszenciája ne sérüljön, viszont a kornak megfelelő (félelemkeltésből kiinduló) szórakoztatási értékkel bírjon.

A történelmi hűség és a gótika kelléktára már szinte az elején tetten érhető, emellett a természetfeletti események gyorsított lefolyású kavalkádjában akad némi finom tónusú humor és rejtett erotika, a finálé pedig az akciós jeleneteknek kedvez. A színes változatot én személy szerint nem érzem annyira fenyegető hangulatúnak, mint a történet fekete-fehérben való tálalását, ettől függetlenül érdemes azt is beszerezni, mert teljesen másféle (modern) élményt nyújt az olvasónak.

Mint azt már a cikk elején jeleztem, a képregény két változatban jelent meg. Az 56 oldalas színes változat teljes egészében megegyezik a Füles magazin 2020 és 2021 között folytatásokban megjelent verziójával, míg a duplájára duzzasztott 108 oldalas (!) fekete-fehér kiadásban a kibővített és némileg átdolgozott képregény mellett extra tartalmakat is kapunk. Többek között a képregény forgatókönyvét, az író és a rajzoló személyes történeteit, kulisszatitkokkal és egyéb illusztrációs anyaggal kiegészítve – így készült jelleggel. Ezenkívül, ha minden igaz, jövőre az Erdélyi Szalon kiadó jóvoltából napvilágot lát majd egy keményfedeles, színes és bővített kiadás is.

eyescream

A képregényért külön köszönet az alkotóknak. Ha be akarjátok szerezni, ITT megtehetitek!

Be the first to comment on "Bram Stoker – Kiss Ferenc – Várai Artúr: Dracula (képregény) (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.