Hellboy és a P.K.V.H. 1952 (2021)

A Vadvirágok Könyvműhely legnagyobb szerencsénkre nem elégedett meg szimplán azzal, hogy a magyar közönségnek bemutatta Hellboy központi történetet. Utána alászálltunk a pokolba (Hellboy in Hell) és megnéztük, mit csinál ott, miután elhozta a Földre világvégét, majd pedig egy, kettő, három, négy újabb kötetben olvashattuk természetfeletti eseteket sajátos módon kivizsgáló hősünk hosszabb-rövidebb különálló kalandjait. Ezúttal Pokolfajzatunk korai éveibe nyerhetünk bepillantást, ebből az első kötet Brazíliába szólítja a Hivatalt, ahol több forog kockán, mint egy misztikus sorozatgyilkosság.

Valami bűzlik Brazíliában. Bruttenholm professzor parancsára a PKVH (Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal) tapasztalt ügynökei a fiatal, terepen még esetleg Hellboyt is kénytelenek magukkal vinni, amikor furcsa gyilkosságok sorozata sújt egy kis falut. A település mellett fekvő erődöt a helyiek kísértetjárta helynek hiszik, azonban e tényt cáfolja, hogy ideje már egy filmet forgatnak a falak között. Miután a démoni lény a megérkezésük estéjén újra lecsap, Hellboy és az ügynökök nyomozásba kezdenek.

Ahogy Mike Mignola a kötet előszavában írja, a Hellboy korai éveinek bemutatását eleinte nem igazán tervezte, végül jött magától… és azzal együtt pedig számtalan kontinuitással kapcsolatos fekete lyukat foltozott be és/vagy a későbbi események kiindulásának ágyazott meg vele, amely végül egy egységes idővonalat eredményezett. Ezek a korai éveket bemutató PKVH-s kötetek Hellboy pályafutásának kezdeti szakaszára koncentrálnak, és egyben a professzorhoz fűződő érdekes apa-fia kapcsolatot próbálják mélyebben bemutatni.

Az öt füzetből álló történet Mike Mignola és John Acurdi írta, Alex Maleev illusztrálta, Dave Stewart pedig színezte. Minden megtalálható benne, ami a későbbi Hellboy köteteket naggyá tette, vagyis: egzotikus helyszín, misztikus természetfeletti szál, csontroppantó bunyók és vagány beszólások – grátiszba pedig olyan ismerős gonosz karakterek bukkannak fel, mint Raszputyin vagy éppen Herman Von Klempt és fenyegetően viselkedő emberszabásúi. Már az 1952 alcímű epizódban is megjelennek olyan mitologikus Ősök (vagy talán Istenségek?), akik egy furcsa álomszerű jelenetben vetítik előre Hellboy későbbi beteljesedő elkerülhetetlen sorsát, de későbbi eseményeknek is megalapoznak.

Apai féltés, hivatali árulás, és egy démoni külsejű csimpánz, de támad még egy emberi testrészekből fércelt zombi-hadsereg, és persze az elmaradhatatlan külső dimenziókból érkező lovecraft-i gonosz szintén képviselteti magát ebben a korai kalandban, amely aztán a fináléban mutatja meg magát igazán. Hellboy képregényekkel még csak ismerkedőknek sem rossz – de érdemes előbb a korábban megjelent idővonallal kezdeni, mert sok mindent csak úgy érthetünk, és leszünk képben bizonyos eseményekkel -, gyűjtőknek pedig egyenesen kötelező jellegű!

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy és a P.K.V.H. 1952 (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.