Night of the Animated Dead (2021)

George A. Romero Az élőhalottak éjszakája című 1968-ban készült, a horrorfilmek zsánerét megreformáló klasszikusát remélem senkinek nem kell bemutatnom. Esetleg, ha azt korotoknál fogva kihagytátok, akkor az 1990-ben készült Tomi Savaini-féle feldolgozást már biztosan láttátok, mely szintén korrekt módon nyúlt az alapanyaghoz. Nem úgy mint a 2006-ban világra szabadított ergya 3D-s hulladék. És most itt van egy újabb produkció, amely ezúttal animációs műfaj keretein belül mutatja be Barbara és a házban rekedt túlélők közismert történetét.

A sztoriról különösebben nem is mondanék semmit, merthogy az szinte egy-az-egyben leköveti George A. Romero klasszikusának cselekményét – helyenként persze szó szerint kiszínezve és kibővítve) azt, mint mondjuk Ben nem túl releváns előzménytörténete.

A helyenként lényegesen véres jelenetekkel operáló animáció bár nem értékelhetetlenül rossz, mégis elég közepesre és jellegtelenre sikerült. 2021-ben ennél azért bőven minőségibb produkciót is letehettek volna az asztalra. Főleg, ha már úgy döntöttek, hogy egy ilyen horror-klasszikus elevenítenek fel rajzos formában. Mint írtam, a cselekmény kb. 90%-ban követi az 1968-as eredeti verzió forgatókönyvét, mégis volt benne néhány érdekes variáns.

Ebben az átiratban az élőhalottak előszeretettel használnak tárgyakat – általában köveket, ezzel verik be például Barbara autójának szélvédőjét vagy a farmház ajtaján, illetve Ben mögé lopakodva leütik vele. Igen, jól hallottátok, az egyik zombi hátulról LEÜTI kővel, de más egyebet nem csinál vele. Szóval ilyen eszközhasználós marhaságok fogalmam sincs miért kerültek bele, mert egyrészt semmi keresnivalójuk nincsen, másrészt pedig teljesen logikátlan az egész, mert akkor minden élőhalott megkeresné a keze ügyében lévő legközelebbi eszközt, és azzal harcolna. És nem csak az átváltozott Sarah, aki az anyját a pincében egy hirtelen jött ötlettől fogva egy falról lekapott vakolókanállal öli le. Nem, nem megharapja, hanem ledöfi.

Összegezve: gőzöm sincs, hogy milyen különösebb indíttatásból (köhm… pénz) készülhetett el ez a produkció ilyen közepes minőséget felvonultatva, mert ez így nettó felesleges volt. Erre sem a klasszikus változatot, illetve az 1990-es verziót szerető idősebb generáció tagjai nem lesznek kíváncsi, sem az akciódús zombis játékokon és/vagy modern pörgős filmeken edződő fiatalok. Szóval a Night of the Animated Dead úgy ahogy van, felejtős.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "Night of the Animated Dead (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.