Zombi Ritual (2020)

A német illetőségű Postmortem Production alig ötvenpercnyi lelkes installációját láthatjuk, amelyben viszonylag amatőr eszközökkel és költséghatékony üzemmódban, helyenként humorral spékelve hoztak tető alá egy élőhalottakat és az őket feltámasztó szektát is tartalmazó komoly(talan) alkotást.

A kezdő képsorokban látott kvázi-szertartás egy elég nullszázalékos költségvetésű produkcióra enged következtetni: fehérre meszelt arcú vörösköpenyes szektások egy kikötözött lánykát áldoznak fel az avarból életre kelő zombiknak egy majdnem szabadkőműves jelkép alatt. Miután az élőhalottak hozzákezdenek szegény lány beleinek majszolásásához a szekta vezetője is kedvet kap, és elkezdi csócsálni a laza mozdulattal kivágott szívét.

A főcím után a jelenbe kanyarodva egy horror-geek társaságot láthatunk, akik éppen az ominózus eseményeket tartalmazó filmet nézik sörözgetés közben. Nem sokkal később valaki egy csomagot hagy a lakás ajtaja előtt, amiben egy VHS hever, illetve egy felirat, hogy ne szólj a rendőröknek, vagy megbánod. A videókazettán pedig az egyik főszereplő húga látható, amint barátaival egy misztikus felfedezés nyomában valaki megtámadja őket. Több se kell, négy főből álló baráti társaságunk elindul, hogy megmentse a lányt…

Az élőhalottak támadásait az old-skool vérengzéses béltépések és latex testrészek, valamint egyéb gumis eszközök használatával abszolválják, míg a leginkább külső helyszíneken tébláboló zombik a lehető legegyszerűbb fehér smink és szakadt, koszos ruha kombinációban virítanak. Akad egy-két egészen korrektnek tűnő trükk, de mivel a szereplőink nem színészek, ezért kivétel nélkül valami botrányosan hiteltelenre sikerült az alakításuk.

Említettem, hogy akad benne némi humor – mint például a fémzenére való zombi-hentelés, meg még néhány apróbb geg -, hogy oldja kicsit a komolyabb hangvételt, de szerintem annyira az alkotók sem gondolták túlzottan szigorúra a dolgokat. Igazából, aki nem szokott az amatőr szcénához, annak nagyon megerőltető lesz ez az ötven perc – nem biztos, hogy bírja majd a low budget jellegű fárasztást. Azért +1 pont, mert a Zombi Ritual készítői a csattanóval záródó finálé után nem állnak meg, és mikor már azt hisszük, hogy vége a cselekménynek, kis időhúzással tartogatnak még egy csavart.

Értékelés: 4/10

eyescream

Be the first to comment on "Zombi Ritual (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.