Tade Thompson: Molly Southbourne feltámadása (2022)

Ha röviden össze kellene foglalnom, akkor azt mondanám, hogy Molly Southbourne az a különleges lány, akinek a véréből gyilkos hajlamú hasonmások születnek, akikkel a legváratlanabb helyzetekben kell felvennie a harcot.  Bár Tade Thompson előző kisregényének végén az előbb vázolt központi rejtélyre megkapjuk a magyarázatot, azonban érezni lehetett, hogy a molly-ügy nem volt igazán lezárva. A cliffhanger pedig, hogy úgy mondjam, csak megágyazott ennek a folytatásnak.

A folytatás pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző regény (Molly Southbourne ezer halála) abbamaradt: vagyis az eredeti Molly feladja a küzdelmet és tűzhalált hal, és egy rá mindenben kísértetiesen hasonlító ún. hemoklón lép a helyébe. Új főszereplőnk továbbra is bujkál az életére törő mollyk elől, viszont lényeges különbség, hogy amennyiben megvágja magát, a véréből neki már nem születnek újabb mollyjai. Cselekményünk egy későbbi pontján aztán összefut a kísérletben szintén részt vett Tamarával és az ő tamaráival, akik azonban egymás mellett tudnak élni. Befogadják és megpróbál teljesen hétköznapi lányként viselkedni, de nem minden alakul úgy, ahogy eltervezte…

Ahogy elődje, ez a kisregény sem túlzottan hosszú olvasmány, tizenegy fejezetre tagolt cselekménye alig százhúsz oldal. Egyszerű nyelvezetével és rövid mondataival rendkívül könnyen olvasható. Talán kevésbé véres, mint elődje, bár a végén azért kapunk jó néhány gyilkosságot. Thrillerszerű hangulata ugyanúgy izgalmas és feszültséget keltő, bár azért valamennyire érezhető rajta a folytatások útkereső attitűdje, hogy most akkor merre és hogyan tovább.

Főszereplőnk gyakran réved a múltba és/vagy álmodik; aki esetleg nem olvasta volna az előző részt, még az is érteni fogja az aktuális helyzetet, mert sűrűn magyaráz. Az író a menet közben felmerülő kérdésekre is szolgál néhány újabb válasszal, és kapunk egy töredékes kitekintést a professzorról, ám én még mindig hiányosnak érzem az ismereteinket, lehetne miről lerántani a leplet. Gondolom, majd egy esetleges záródarabbal.

Akinek tetszett az előző rész, nyugodtan vágjon bele, mert bár nem lesz olyan meghökkentő újdonságtartalma, mégis szórakoztató olvasmány.

A könyvért külön köszönet az Agave kiadónak, akiktől ITT lehet megrendelni a regényt! 

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Tade Thompson: Molly Southbourne feltámadása (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.