Texas Chainsaw Massacre (2022) (A texasi láncfűrészes mészárlás)

texasi láncfűrészes mészárlásAz idei év lehet a dicsőséges visszatérése jó néhány roppant népszerű horrorikonnak, hiszen Ghostface megint kaszabol, a nyár folyamán vadászni indul a Ragadozó, az Evil Dead-franchise megkapja legújabb felvonását, valamint újra felberreg a láncfűrész. Pont ugyanaz a láncfűrész. Az arány eddig kifejezetten jó, hiszen bő egy hónappal ezelőtt magasztaltam egekbe az ötödik Sikoly filmet, aktuális cikkem tárgya pedig a napokban folytatódó Texasi-franchise friss darabja.

A legújabb Halloween-trilógia alapötletét lenyúlva az alkotók úgy döntöttek, hogy közvetlen folytatást készítenek Tobe Hooper klasszikus rémlátomásához. Nem lehet eleget hangsúlyozni A texasi láncfűrészes mészárlás (1974) kedvenc zsánerünkben betöltött fontosságát, hiszen a nézők totális sokkolásán kívül egy egész generációnyi alkotót fertőzött meg a horror szeretetével.

texasi láncfűrészes mészárlás

A franchise a pazar kezdés után erős lejtmenetet mutatott, de őszintén szólva ez szinte mindegyik slasher-sorozat kapcsán elmondható. A nagy álmokat (öt filmet terveztek) szövögető Lionsgate a 2017-es előzményfilm után elvesztette a jogokat, amelyek a Legendary stúdióhoz kerültek.

A kilencedik alkotásnál járó széria többször elég mostohán kezelte Bőrpofa karakterét, a mostani folytatásról előzetesen napvilágot látó hírek pedig egyöntetűen negatívak voltak. Szörnyű tesztvetítés reakciók, a forgatási helyszínen (Bulgária) kirúgott rendező-páros, mozikat kikerülő premier, és egy nem kifejezetten biztató trailer.

Innen szép nyerni, tartja a mondás, lássuk van-e még élet ebben a láncfűrészben!

texasi láncfűrészes mészárlás

Bőrpofa közel fél évszázadot tengődött egy texasi porfészek árvaházában, az ötvenévnyi inaktivitást egy csoportnyi idealista (értsd: szekta:)) töri meg, akik Harlow néhány épületét árvereznék el hasonszőrű fiataloknak. Érkezésük után konfliktusba kerülnek a helyi árvaház tulajdonosával, aki váltig állítja, hogy az ingatlan még mindig az övé.

A tragikus eseménybe torkolló vita azonban csak a jéghegy csúcsa, az idős hölgy halála olyan folyamatot indít el, amelynek csak vérontás lehet a vége. A faék egyszerűségű sztori nem igényel további bemutatást, hiszen itt Bőrpofa az igazi főszereplő, aki elválaszthatatlan társával újra kalandozni indul.

texasi láncfűrészes mészárlás

Ezt pedig nem is tehetné ennél brutálisabban, az új felvonás gore-faktora minden várakozásomat felülmúlta, de ez összességében az egész filmre elmondható. Félreértés ne essék, szó sincs róla, hogy tökéletes lenne, semmi korszakalkotó újdonságot nem láthatunk. Viszont úgy érzem, hogy amit 2022-ben el lehet várni egy olyan alkotástól, ahol a gyilkos mások arcában rohangál, azt nagyjából szállítja az új Texasi.

Nagy előnye a mai mércével nézve nyúlfarknyi játékidő, a nettó 73 perc csak néhány pillanatra fullad unalomba. Bőrpofa akciói kőkemények, néhol elég jól elkapják az első részre jellemző sötét tónust, de nyilván a család többi tagjának hiánya, illetve a nyílt terep nem teszi lehetővé ugyanannak az atmoszférának a megközelítését. Technikailag korrekt az összkép, a filmzene kifejezetten ütősre sikeredett.

texasi láncfűrészes mészárlás

Nem tudom, hogy a Netflix nélkül milyen folytatása született volna a horror műfaj egyik legkarakteresebb gyilkológépének, de így utólag azt mondom, hogy a rajongók biztosan nem jártak rosszul. Nekem az eredeti, és a 2003-as remake után ez lett a kedvenc epizódom, a stáblista utáni jelenet pedig arra utal, hogy messze még a vége.

Nem állítom, hogy álmatlanul forgolódva fogom várni a következő felvonást (már amennyiben valóban lesz), de elkezdett komolyabban érdekelni a dolog, ami sokkal több, mint amilyen reakciót az utóbbi esztendőkben kiváltott belőlem ez a franchise. 7.5/10

afiaf

eyescream: Nem tagadom, elvárások nélkül indultam neki a láncfűrészes legújabb epizódjának, amely abból a szempontból korrekt húzásnak bizonyult, hogy végül aztán nem is csalódtam benne. Mert mint is láthatunk ebben a modern keretek közé helyezett sokadik (nettó felesleges) folytatásban, amelyben a múlt és jelen összeér? Kiszámítható fordulatok és bizonyos szituációkban alkalmazott klisék, pipa. Egy fokkal kevésbé irritáló (inkább csak nem szimpatikus) szereplők, pipa. Bizonyos helyzetekben indokolatlannak tűnő döntések, pipa. Megfelelő mennyiségű gore és enyhén túltolt brutalitás, pipa. A cselekmény előremozdítását célzó logikátlan és/vagy erős baromságok, pipa. Ahogy látjátok tehát, egy teljesen kommersz slasher receptúrával van dolgunk, mely jelen esetben az átlagos szintnél kicsit jobban muzsikál. Egyszer nézhető (szerencsére nem túlnyújtott) Netflix-horror, amely szórakoztat, csak a helyén kell kezelni. Hiába rozsdás a fűrész, vágni még lehet vele… 7/10

Kele-man: A Texasi láncfűrészes mészárlás igencsak furcsa helyet foglal el kontinuitás szempontjából a slasher filmek között: szemben a legtöbb sorozattal, a Tobe Hooper által életre keltett széria szinte minden része különálló epizód, legtöbbje csak az eredeti, az 1974-es alkotás folytatása. Nincs ez másképp a legújabb, ezúttal a Netflixen megjelent Texasi láncfűrészes mészárlással sem, ami azonban sajnos nem nagyon épít a nagy elődre. Ahelyett, hogy kicsit jobban megismertetné velünk a széria szimbólumának, Bőrpofának a karakterét, csupán jobban árnyalja azt, ráadásul, az eredeti alkotásban talán még fontosabb texasi családnak többi tagja is teljesen eltűnt ebből a filmből. Ennek ellenére az alkotás tele van remek ötletekkel, a gyilkosságok brutálisak, az ominózus buszos jelenet véleményem szerint a slasher filmtörténet egyik legemlékezetesebb mészárlása. Külön plusz pont, hogy feltűnik a műben az eredeti alkotás egyetlen túlélője, Sally Hardesty (akit, mivel Marilyn Burns 2014-ben elhunyt, ezúttal Olwen Fouéré alakít), bár végül csupán epizódszerepet kapott a filmben. A Texasi láncfűrészes mészárlás. bár nem épít rá,  mégis nagy tisztelettel nyúl a nagy előd felé, rengeteg visszautalást láthatunk belőle, az utolsó jelenet pedig…nos, ha valamiért, azért mindenképp érdemes megnézni a filmet. 8/10

Be the first to comment on "Texas Chainsaw Massacre (2022) (A texasi láncfűrészes mészárlás)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.