Igaz történet alapján: Barsi Judith, a tragikus végzetű gyerekszínész

Barsi JudithKiemelkedően tehetséges volt, ígéretes jövő állt előtte. Egész Hollywood a tenyerén hordozta a magyar származású kislányt. Rövidke idő leforgása alatt számtalanszor jelent meg képernyőn, aztán az álom egyszer csak véget ért. Barsi Judith története következik, akinek csupán tíz esztendő jutott ki a földi életből.

Családja, korai évek

Judith Eva Barsi, azaz Barsi Judith Éva 1978. június 6-án született, Los Angeles-ben, Kaliforniában. Szülei mindketten Amerikába kivándorolt magyarok voltak, akik egy bárban ismerkedtek meg, Judith édesanyja, Virovacz Mária itt dolgozott pincérnőként. Judith apja, Barsi József azelőtt New York-ban élt és korábban már volt egy felesége, akitől két gyermeke született, ám a férfi alkoholfüggősége miatt elváltak. Bár a külvilág számára Mária és József kapcsolata harmonikusnak tűnt, a színfalak mögött aggasztó dolgok zajlottak. József továbbra is nagyon szeretett inni, dolgozni azonban csak ímmel-ámmal (vízvezeték szerelőként tevékenykedett), tehát leginkább Mária keresetéből éltek. Elmondható, hogy mind Mária, mind József traumatizált gyermekkort tudhat a háta mögött, mindketten bántalmazásnak voltak kitéve.

Judith és a szülei

Barsi Judith és a szülei

A kis Judith-ra négyéves korában figyelt fel egy filmes ügynök, amikor éppen egy korcsolyapályán volt a szüleivel. Mivel Virovacz Mária annak idején színésznői ambíciókat dédelgetett, nagyon örült lánya sikereinek, ugyanis Barsi Judith karrierje üstökösként ívelt felfelé. Összesen hetven reklámban szerepelt és több, mint két tucat filmben láthatta a közönség, olyanokban, mint az Alkonyzóna (The Twilight Zone – 1985) vagy a A cápa bosszúja (Jaws: The Revenge – 1987). A sors furcsa és kegyetlen fintora, hogy legelső komolyabb szerepét egy olyan minisorozatban (Fatal Vision – 1984) kapta, amelyben egy férfi meggyilkolja a feleségét és gyermekeit…

A kislány korához képest alacsony és vékony volt, ezért hormonkezelésekre kellett járnia, apró termete miatt pedig gyakran formált meg valódi koránál fiatalabb karaktereket. Judith kilenc esztendős korára évente nagyjából 100 000 dollárt keresett, így a család anyagi helyzete jelentős javuláson esett át. 1985-ben tudtak vásárolni egy három hálószobás családi házat West Hills-ben, úgy tűnt, minden a legjobb úton halad, ám hamarosan szertefoszlott a hollywoodi álom.

A tragédia előszele

Judith ügynöke, Ruth Hansen az események után úgy nyilatkozott, hogy a mindig vidám, nyüzsgő kislány hangulata életének utolsó évében gyökeresen megváltozott. Ami igaz, az igaz: Barsi József alkoholizmusa kezdett a korábbinál is ijesztőbb méreteket ölteni: a rendőrségnek többször meggyűlt a baja a férfival, háromszor kapták például ittas vezetésen. Amikor ivott, erőszakoskodott mindenkivel, különösen lányával, akire akkor már halálosan féltékeny volt, keresete és sikerei miatt. Szinte kivétel nélkül állt a bál, mielőtt Judith elutazott volna egy-egy forgatásra. Ilyenkor Barsi teljesen kikelt magából, hozzávágott a rettegő gyerekhez mindenféle tárgyat, ami a keze ügyébe került, késsel hadonászott előtte, kiabált, összetörte a játékait a szeme láttára és azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a torkukat, rájuk gyújtja a házat, ha nem térnek vissza hozzá a filmforgatás befejeztével. Judith barátainak sokat panaszkodott apja eszelős viselkedéséről, sírva mondogatta, hogy nem akar hazamenni. A család egyik szomszédja azt állította, hogy József legalább ötszáz alkalommal ordította azt, hogy meg fogja ölni feleségét és lányát, de olyat is mondott, hogy megöli magát és Judithot, hogy Máriának szenvedést okozzon. A folyamatos tortúrát megelégelve Mária 1986 végén feljelentést tett férje ellen bántalmazásért, ám bizonyíték híján ejtették a vádat. Az asszony mindenesetre bérelt egy lakást Panorama City-ben, ahol ő és lánya átmenetileg meghúzhatták magukat. Mária azonban képtelen volt teljesen elszakadni korábbi életétől, így végül mindig fogták magukat és visszaköltöztek a férfihoz, aki rövid megbánás után újra folytatta részeges ámokfutásait.

Judith az otthoni helyzet miatt rengeteget stresszelt. Ez abban nyilvánult meg, hogy saját szempilláit tépkedte, és egy alkalommal ugyanerre a sorsra jutott macskájának a bajsza is. Hisztérikus viselkedésének az lett a következménye, hogy édesanyja elvitte pszichológushoz, aki jelentette esetét a gyermekvédelmi hatóságnak. Az incidens után József ígretet tett, hogy mostantól rendesen fog viselkedni, de ezt nyilvánvalóan nem tartotta be. Mária ugyan fontolóra vette a válást, ugyanakkor nem akart lemondani családi házukról és minden ingóságukról, amik teljes jogú tulajdonosa Barsi József lett volna.

A végzetes éjszaka

1988. július huszonötödike átlagos napnak indult West Hills-ben. Judith-ot reggel még látták biciklizni az utcabeliek, éjjelre azonban ő is és édesanyja is halottak voltak. Nehéz lenne megmondani, Barsi József miért pont akkor váltotta be fenyegetéseit: pillanatnyi elmezavar lett volna vagy éppen most telt be nála a pohár? Az sem volt egyértelmű, hogy hirtelen felindulásból vagy jó alaposan megtervezve követte el szörnyű tettét. A férfi álmukban lőtte fejbe feleségét és gyermekét, azután két napig bolyongott a környéken. Július huszonhetedikén visszament a házba, lelocsolta benzinnel a holttesteket és tüzet gyújtott, majd fejbe lőtte saját magát is. A szomszédok ennek a lövésnek a hangjára hívták ki a rendőrséget, felmerül a kérdés, hogy a két nappal azelőtti két lövés hangjára miért nem…

Barsi Judith öröksége

Barsi Judithot és édesanyját a Los Angeles-i Forest Lawn Memorial Parkban temették el 1988. augusztus 9-én, a gyilkos apát ismeretlen helyen földelték el. A kislány legutolsó (rajz)filmje a Charlie – Minden kutya mennybe jut (All Dogs Go to Heaven), ami már csak halála után, 1989 novemberében jött ki. A mozi végén, a stáblista alatt a Love Survives című dal szól, Irene Cara és Freddie Jackson előadásában, a készítők így állítottak örök emléket Barsi Éva Judith-nak.

All Dogs go to Heaven

Norka

Be the first to comment on "Igaz történet alapján: Barsi Judith, a tragikus végzetű gyerekszínész"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.