Martha is Dead (2022)

martha is deadA 2022. február 24.-én megjelent Martha is Dead annak az olasz LKA Games-nek a fejlesztésében készült, akiknek az igazán különleges hangulatú The Town of Light-ot is köszönhettük, így a név már önmagában is magasra helyezte a lécet.

Az indie játékpiac idei egyik érdekes gyöngyszemét üdvözölhetjük a Martha is Dead című sötét pszichothrillerben. A háborús 1944 Olaszországában játszódó történet egy ikerpárról szól, Martháról és Giuliáról. A játék kezdetén Martha rejtélyes körülmények között életét veszti a tónál, ami annak a vidéki háznak a közelében található, ahová a háború elől húzódott a család.

martha is dead

A Martha is Deadben Giuliát irányíthatja a játékos, ahogyan igyekszik nyomára bukkanni, mi történhetett szeretett nővérével. Miért viselte az ő ruháját, amikor meghalt? Vajon baleset érte, vagy valamilyen sokkal sötétebb dolog áll a háttérben? Lehet hozzá valami köze a helyi legendának, a Fehér Hölgynek, aki a tónál kísértve fiatal lányokat taszít a halálba? Bár a nyomozás során a tanyát, és annak környékét – tehát viszonylag kis területet – fogjuk bejárni, utazásunk időben is messzire nyúlik és Giulia elméjének legmélyebb bugyraira is kiterjed majd, melynek során évtizedek óta elhallgatott titkokra bukkanunk.

martha is dead

A The Town of Lighthoz hasonlóan a Martha is Dead is egy elsősorban lélektani horror. A játék melankolikus hangulatának esszenciális része a zene, emellett a megjelenítésre sem lehet panaszunk, gyönyörű és igazán részletes textúrák tárulnak a szemünk elé. Külön érdemes kiemelni a több elérhető nyelvek között az olasz szinkront, ami különösen szépen sikerült – a Giulia hangját szolgáltató színésznő az érzelmek igen széles skáláját adja át hatásosan. Hogy rosszat is mondjunk, az optimalizálás azonban nem sikerült a legfényesebben, bugokkal és összeomlásokkal is találkozhatunk, bármelyik platformot is választjuk a kalandhoz; és ez igen sokat el tud venni az egyébként magas igénnyel elkészült játék általános értékeléseiből.

martha is dead

Ha már a platformokat említem: fontos tudnunk, hogy a PS4 és PS5 esetében a játék több jelenete is cenzúra áldozatává vált. Ezek a jelenetek szolgáltatják a játék szinte egyetlen valódi horrorfaktorát, a gore-élményt. Valójában elenyészőek a teljes játékidőt tekintve, de meg kell valljuk, igen hatásosra sikeredtek. A cenzúra érinti a játék szöveges részeit is, ez a döntés azonban számomra már túlzásnak tetszik.

Sokak ellenszenvét kiváltotta ezekkel a jelenetekkel a játék. Hangsúlyoznám, hogy bár megjelenítésében nem, az élményt tekintve kifejezetten erős gore-elemekről van szó. A cenzúra egy részüket teljesen törölte, más részükben pedig a jelenet interaktivitását veszi el a játékostól, aki így nem működik közre az eseményekben, csupán afféle videós átvezetőként megnézheti.

martha is dead

A jelenetek még így is sokkolóak és leginkább abszurditásukkal hatnak a játékosra. A történet lényege Giulia az események hatására megborult/megboruló elmeállapota. A játék készítői egészen zseniális módon oldották meg annak a folyamatnak az érzékeltetését, melynek során Giulia narrátori szerepe egyre megbízhatatlanabbá válik – míg végül a játékos sem tudja, hogy elhiheti-e, amit a képernyőn lát. A valóság és Giulia fantáziavilága közötti határ elmosódik, és amikor a játék végén nekünk teszik fel a kérdést, hogy mi történt igazából, garantáltan nehéz lesz választ adnunk rá.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen, a mentális betegségek témakörét körül járó történetben hová vezetnek az olyan tabudöntögető gore-jelenetek, amilyeneket a Martha is Deadben megvalósítottak – és ez igazából az a vonal, amely mentén megosztja a kritikusokat. Az én személyes véleményem az, hogy az általános korhatárbesorolásokon és készítői figyelmeztetéseken túl a megrázó tartalmat illetően, nem kárhoztatjuk őket a művészi szabadság és kifejezés ilyetén értelmezéséért. (akkor már inkább a streamerek gondolkodjanak el, leülnek-e elé, ismerve nézőközönségük átlagéletkorát)

martha is dead

A nyomozás során fontos szerepet kap Giulia hobbija, a fotózás, ami a The Town of Light egyszerű sétaszimulációs technológiáját tekintve egészen részletes kidolgozású, érdekes játékelem lett. Sajnos azonban a Martha is Dead szinte mindent erre alapoz, illetve Giulia másik kedves elfoglaltságára, a bábszínházzal való játékra, így a készítők elkövették azt a hibát, hogy a játékmenet hamar repetitívvé válik. Elsőre érdekesek és élményteliek ezek a részek, később azonban unalmassá válnak. Hiába ígéri be a tutorial, hogy ha sokat fotózunk, annak révén extra tartalmakra deríthetünk fényt, a játékos garantáltan annyira rá fog unni, hogy a kötelező képeken túl többet nem fog készíteni.

martha is dead

Kifejezetten történetközpontú játék lévén nem is nyújt túl sokat a mesén kívül, az azonban egészen magával ragadó. Sok mély témát érint, melyek közül a legfontosabb talán a családon belüli érzelmi és fizikai abúzus lehetséges hatásai, melyek Giuliát és Marthát érték.

A manapság megszokott árak mellett a Martha is Dead a maga 30 eurós árazásával még az indie-játékok között sem számít borsosnak. Fizikai kiadása (egyelőre) nincsen, a Steamen beszerezhető.

Kinek ajánljuk: Lélektani témák iránt érdeklődő, és ezekre érzékeny játékosoknak ajánlanám, közülük azonban az egészen gyakorlatlanoknak sem kell tartania tőle, hiszen a Martha is Dead irányítása rém egyszerű, és gyakorlatilag nem nyújt kihívásokat, csupán interaktív módon mesél el egy nagyon szomorú történetet.

Értékelés: 7/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Martha is Dead (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.