Elhagyott part (szerk. Blake Crouch) (2022)

Blake Crouch munkatempóját sokan Stephen Kingéhez szokás hasonlítani, ugyanis az 1978-ben született író egyre-másra ontja magából a sci-fi, thriller és horror zsánerben fogant történeteket. Magyar nyelven legutóbb a Menekülj című regényét olvashatta a közönség, most pedig egy felkérésre összeállított, kortárs szerzők műveit tartalmazó tudományos-fantasztikus antológiával jelentkezett

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől.

Az Elhagyott partban játékfejlesztőnk egy kódolási hibából véletlenül született mesterséges intelligenciát fejleszti tovább, amely aztán egy idő után olyan hihetetlenül magas szintre lép, hogy globális hatásait nem lehet a szőnyeg alá seperni. Sokszor találkozhattunk már hasonló(an felépített) sztorival, amelynek igazából nem lehet más a vége, de attól még egy szórakoztató fikciót kapunk Blake Crouch tollából.

A Hugo-díjas amerikai írónő, N. K Jemisin (Az ötödik évszak, Az obeliszkkapu, A megkövült égbolt) Szükségbőr című novellájában a távoli jövőben a világűr egy távoli pontjára költözött emberiség egy küldetés keretében visszaküld egy katonát a Földre – vagy ahogy ők hívják: Tellusra -, hogy begyűjtsön néhány roppant fontosnak ígérkező mintát a halálra ítélt planétáról. Ám főszereplőnk véletlenek (?) folytán megismerkedik az ott élő közösséggel, és egyre több olyan dologra derül fény, amely ellentmond az általa ismerteknek. Az írónő roppant érzékletesen narrál: parancsra cselekvő naiv főszereplőnk a fejébe ültetett kommunikátorral dacolva, felsőbb utasításoknak ellentmondva fedezi fel az emberiség elfeledett bölcsőjét. Kiválóan működő történet, mely korunk hazug társadalmi elitjére is erőlködés nélkül ráhúzható.

Veronica Roth Spitzbergákon játszódó írásának (Bárka) szereplői tudósok, akik egy becsapódó meteorit miatt elpusztuló Földünkön éppen az utolsó napokat töltik különféle növények bekategorizálásával, és bizonyos példányok Bárkára juttatásával, amely egy új világ fele készül. Szomorkás, drámai történet, de számomra nem volt igazán kiemelkedő.

Érkezés a célhoz címre hallgató Amor Towles novellában egy meddőségi laboratóriumban a születendő utód legfőbb tulajdonságainak befolyásolása mellett képesek meghatározni az egyed további sorsát, életének relevánsabb fordulatait. Az etikai kérdéseket firtató, fejezetekre osztott tudományos-fantasztikus kezdéssel bíró utódnemzés-fikció a végén kap egy egészen ééérdekes befejezést, amely nem tagadom, alaposan meglepett.

Egy meg nem nevezett járvány (Covid?) túlélőivel foglalkozik Paul Tremblay írása. Az utolsó beszélgetés egy ismeretlen komplexum elszeparált cellájában éledező főhőse nem tudja, hogy került ide, ködösek az emlékei, ellenben ígéretet kapott, hogy hamarosan mindenre választ kap. Bár az egész szituáció egyetlen zárt helyen játszódik – akár egy futurisztikus kamaradráma is lehetne -, és izgalmasnak tűnik, azonban én (sajnos vagy sem) túl sok hasonlót láttam és olvastam, úgyhogy félúton nem esett nehezemre kitalálni a csattanót.

Andy Weir – aki legtöbben A marsi című regényéről ismerhetnek – ugyancsak képviselteti magát ebben a kötetben. Egy véletlenérték-kalibráló gép feltalálásával immáron a las vegasi kaszinók sincsenek biztonságban, ugyanis egy ilyennel bárki kiszámíthatja a nyertes számokat. A Babylon nevű hely főnöke agilis informatikusa javaslatár kikezdhetetlennek tűnő biztonsági módosításokat eszközöl – de csak látszólag, mert van valaki, akinek a bejutás nem probléma. A Véletlenérték idősíkok között ugráló, rafinált és egyben hangulatos mű, kvantumfizika és az IT találkozásának jegyében.

A Blake Crouch által szerkesztett Elhagyott part sci-fi történetei tehát kellőképpen szórakoztatóak, színes palettáról válogatnak, mindamellett jócskán elgondolkodtatnak. Rajongóknak jó szívvel ajánlom, de igazából bárkinek javasolni tudom, akit egy kicsit is érdekelnek a műfaj kortárs szerzői.

A könyvért külön köszönet az Agave kiadónak, akiktől ITT lehet megrendelni a regényt! 

Értékelés: 8,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Elhagyott part (szerk. Blake Crouch) (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.