P.K.V.H. #2 – Velence lelke és más történetek (2022)

A Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal mindenre elszánt ügynökei – úgymint Abe Sapien, Liz Sherman, Johann Kraus, illetve Roger, a homunculus – folytatják természetfeletti nyomozásukat a világ körül – legyen szó vámpírveszélyről vagy boszorkányságról, esetleg testbitorló lélek által feltámasztott halottakról, de a világháborús eseményeket fenyegető nácik és az ágyunk alatt tanyázó szörnyek sem maradhatnak sötétben. A Vad Virágok kiadó aktuális kötetében mindenre fény derül!

Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal első kötetében bemutatkozó ügynökei a címszereplő történetben Velencében utaznak, hogy kiderítsék miféle természetfeletti rémség szennyezi a vízre épült város csatornarendszerét. Ezt követően (Sötét vizek) egy Salemtől nem túlságosan távol fekvő massachusettsi kisvárosban hívják őket, hogy egy helyi tó kimerése során talált konzervált testű hármas testvérpár múlt századra visszanyúló rejtélyének járnak utána.

Az Éjszakai vonat című szellemes természetfeletti szegmensben ismét felbukkan az ezúttal náci ügynököt üldöző Rákolló Johnson, de Roger és Liz sem marad tétlen, a Valami van az ágyam alatt névre keresztelt kalandban pedig Abe áll az ágyukból elrabolt gyerekek élére, hogy megvédje őket a szörnyek hadától. A kötetben utolsónak olvasható sztoriban (Egy újabb nap az irodában) Európába ugrunk, ahol egy moldovai települést szállnak meg a zombik.

Ahogy olvashattátok, a P.H.V.K. második gyűjteményes kötete elég színesre sikerült, és bár Mike Mignolának csupán az első és az utolsó sztoriba ér bele a keze társszerzőként, a vizualitása úgyszintén. Egyedül a Velence lelke képviselteti a régi ortodox Hellboy-képregényekre jellemző fény-árnyék játékában rejlő komor és mogorva, már-már gótikus horror atmoszférát, a többi fejezetben ennél lényegesebben kevésbé sötét és rideg – sőt egyenesen barátságos (és talán túlzottan is színpompás) rajzokat, valamint színezést kapunk. Ez nem feltétlenül jelent negatívumot, mert a legtöbb kalandhoz passzol, talán én vagyok túlontúl oldskool Mignola-fan.

A kötet végén az eddigi hagyományokhoz híven megint csak ízelítőt kaphatunk az egyes történetekhez készült vázlatokból. A Hellboy kalandjaival megkezdett Mignola-univerzumbeli utazás méltó folytatása e kötet, tehát rajongóknak beszerzendő!

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "P.K.V.H. #2 – Velence lelke és más történetek (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.