Halloween Ends (2022) (A Halloween véget ér)

Halloween véget ér2018-ban még senki sem sejtette, hogy négy év múlva is beszédtéma lesz a horror történelem (egyik) legikonikusabb gyilkológépének visszatérése. A trilógia gondolata még maga a rendező, David Gordon Green fejében sem motoszkált, sőt úgy nyilatkozott, a forgatás során végig azon agyalt, hogy vajon mi a fenét csinálnak ők itt.

Ettől függetlenül a Halloween-franchise a Rob Zombie-féle újragondolások után dicsőségesen tért vissza, ráadásul a pénzügyi siker mellett erősen igyekezett a rajongók kegyeiben járni. Közvetlen folytatást (az új Halloween idővonala az első rész kivételével figyelmen kívül hagyja az összes korábbi filmet) készíteni a horror műfaj egyik legismertebb alkotásának kockázatos vállalkozás, de a Blumhouse Productions támogatásával készített darab a 10 millió dollár ellenében világszinten 250 millió dollár fölé jutott, azonnal eldöntve a folytatás sorsát.

Halloween véget ér

A meglepetés ekkor érkezett, hiszen senki sem számított rá, hogy a kreatív csapat egy teljes trilógiával készült, amelyet az eredeti tervek szerint évente, Halloween környékén mutattak volna be a vásznakon. Azonban érkezett a koronavírus, amely egy éves csúszást okozott, így a Halloween Kills csak tavaly ősszel került mozikba, ráadásul az időközben megváltozott nézői szokások tiszteletben tartása érdekében még a premier napján felkerült a Peacock csatorna streaming kínálatába is.

A folytatás már erősebben megosztotta a rajongókat, de én alapvetően élveztem a hentelést, ráadásul összességében tetszett az irány, amerre haladt a történet. Míg a két film percre pontosan felkapta az események fonalát, addig a trilógia zárófelvonása négy esztendővel később játszódik, és már a címével rengeteg terhet rak saját vállára. Jamie Lee Curtis bejelentette, hogy soha többet nem szerepel majd Halloween-filmben, illetve jelezte, hogy a befejezés bizony alaposan meglepi majd az nézőket.

Lássuk mire jutott a Halloween Ends, a David Gordon Green-féle trilógia befejező felvonása!

Halloween véget ér

A félreértések elkerülése véget nem árt tisztázni, hogy a roppant hullámzó minőségű Halloween-franchise nem egy epizódja sikerült kifejezetten megosztóra. Még Michael Myers „szülőapja”, kedvenc zsánerünk egyik legnagyszerűbb direktora, John Carpenter is elimerte, hogy a stúdió által ráerőltetett testvér-vonalat kiábrándítónak találta, ezzel szemben az ominózus harmadik részt a mai napig imádja. Nos, a legtöbb rajongó valószínűleg nem így érez, de mindenkinek joga van a véleményéhez.

Halloween véget ér

E rövid felvezető bizonyára lerántja a leplet arról, hogy a franchise tizenharmadik filmje valóban roppant különösre sikeredett. Általában nem szeretem lelőni ismertetőimben az alkotások csavarjait, de ettől a ponttól kritikám nem lehet spoilermentes, így csak az olvasson tovább, aki nem szeretné megtudni hogyan került pont a Halloween-saga végére.

A Halloween Kills zárása után a sztoriban négy évet ugrunk, Michael eltűnt, Laurie igyekszik gyökeresen megváltoztatni életét, de unokájával együtt továbbra is gyászolja lánya elvesztését. Eltartott egy darabig mire összekapcsoltam a 2019-ben játszódó nyitójelenet és a történet fő sodrásának vonalát, de úgy fél óra környékén rájöttem, hogy itt bizony érdemes lesz Corey-n (Rohan Campbell) tartani a szemünket.

Halloween véget ér

Ugyanis kedvenc slasher karakterem csak nem akart felbukkanni, így a bő száztíz perces játékidő felénél realizáltam, hogy valóban egy megszokottól eltérő befejezéshez lesz szerencsém. Már, ha lehet ezt szerencsének nevezni, hiszen A Halloween véget ér első felében akad bőven logikai baki, és sajnos az előző részben jelentkező rendezői melléfogások itt jóval hangsúlyosabbak. Ha azt mondom, hogy a végeredménynek közepes tévéfilmes hangulata van, még kesztyűs kézzel bántam a filmmel.

Aztán, amikor végleg temettem volna az idei év egyik legjobban várt horrorfilmjét, úgy egy óra magasságában még érdekesebb irányba indult el a sztori. Nem állítom, hogy nem lett nagyobb butaság, mint előtte, de valahogy ettől a ponttól átváltott számomra egy kifejezetten érdekes Halloween-kísérletbe, amit csak és kizárólag az eredeti történetet jegyző John Carpenter-től vagyok hajlandó elfogadni.

Halloween véget ér

Ugyanis a lezárás megosztó jellegét nem lehet kizárólag David Gordon Green nyakába varrni, a forgatókönyvírói csapat is vastagon benne van. Carpenter azért ismét összedobott egy frankó filmzenét a fiával. Plusz pont jár a Dead Kennedys Halloween track-ért, épp ideje volt már elsütni valahol.

Nem állítom, hogy alapötlet szinten nincs benne használható elképzelés, de összességében roppant keserédes a végeredmény. Az mindenképpen becsülendő, hogy az alkotók igyekeztek új irányba elindulni, de erősen kérdéses, hogy miért pont a lezárásnál tették ezt. Nyomokban tartalmaz élvezhető pillanatokat, de nehezen tudom titkolni a csalódottságomat, hiszen a Halloween véget ér az új trilógia egyértelműen leggyengébb epizódja.

Halloween véget ér

Pénzügyileg biztosan nem lesz bukta Michael Myers utolsónak szánt fellépése, hiszen a bemutató hétvégéjén már összeszedett közel 60 millió dollárt világszinten a 20 millió dolláros büdzsé ellenében. Az biztos, hogy a Blumhouse Productions Halloween-projektje óriási anyagi siker lett, a jogok most visszaszálltak Malek Akkad producerre, aki gondolom már azon agyal, hogy miként lehetne folytatni a kaszabolást:)

Mi pedig elkezdhetünk rettegni, hiszen Jason Blum és David Gordon Green teljes figyelmét Az ördögűző-franchise feltámasztása köti le, jövő Halloween-re érkezik a valaha készült legfélelmetesebb horrorfilm közvetlen folytatása, ráadásul állítólag ott is trilógiát terveznek az illetékesek. Alig várom.

5/10

afiaf

Be the first to comment on "Halloween Ends (2022) (A Halloween véget ér)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.