Szemethy Orsi: A sikoltó – Rémnovellák (2022)

Szemethy Orsi 1976-ban született Budapesten. Festőművész, tanár, író, lovasoktató. Számos csoportos és egyéni kiállítása volt, festményei, grafikái és írásai folyóiratokban és antológiákban jelentek meg. 2020-ban Petri-díjat kapott, ez az első kötete – olvasható a Magvető által kiadott kötet fülszövegében. Adódik a kérdés, hogy miért is tarthat e kiadvány az oldalunkat olvasó közönség érdeklődésére számot? Válasz igencsak egyszerű: ezekben az ízig-vérig magyar környezetben játszódó szépirodalmi történetekben különös természetfeletti lények bukkannak fel, és zavarják meg a vidék idilli csendjét.

Szemethy Orsi debütáló kötetében csupán hét írás található, amik terjedelmüknél fogva inkább tűnnek egy-egy kerek kisregénynek, mint hosszúra hízlalt elbeszélésnek. A Rémnovellák alcímmel ellátott kiadvány történetei egyébként meglehetősen lassan indulnak be: az írónő kellő időt és figyelmet fordít a környezet, illetve a mikroközösségek tagjainak részletes bemutatására, nem feledve a múltban lezajlott releváns eseményeket és a (főbb) szereplők akkori sorsának alakulását. A szerző hőseit általában egy jóval elszigeteltebb, vidéki miliőbe helyezi – lehet ez tanyavilág, nyaralóközeg vagy egy-egy kisebb falu -, ahol a kisközösség tagjai napi szinten egymásra vannak utalva, és tulajdonképpen mindenki ismer mindenkit.

A különös és bizarr eseményekkel, furcsa entitásokkal kacérkodó történetek általában a jelenben vagy a közelmúltban játszódnak, de olyan is akad, amely egyenesen a pestisjárvány idejére visz vissza. Aprólékos leírásokkal tűzdelt hétköznapinak tűnő eseménysorokat olvasva a szemünk előtt elevenednek meg az általunk is könnyen átélhető szituációk tömkelege; magunkra ismerhetünk ezekben a jellemzően magyar helyzetekben. Persze, ez eddig nem is lenne akkora hatalmas truváj, merthogy ezt már sokan és sokféleképpen bemutatták (és valószínűleg fogják is még a jövőben), csakhogy ehhez a gondosan kibontott szépirodalmi stílussal tálalt közeghez pikáns fűszerként adódik hozzá a megmagyarázhatatlan, a különös, a furcsa és bizarr, divatszóval élve a weird.

Egy magának való fiatal férfi bizonyos időszakokban négylábú állattá változik (Házőrzők), Az üres ház lovakkal foglalkozó roma főszereplője egy sellővel találkozik. A Szent Antal tüzében boszorkányos dolgok keltik életre a sírjaikban pihenő holtakat, hogy aztán végül együtt bulizzanak az élőkkel. A szeretettel nevelt néma szalmabábu a megalkotója halála után életre kel (Születésnap). Az Immacula öreg grófnéja egyszer csak váratlanul kirepül az ablakon, talán madárrá változott? A helyiekkel üzletelő szovjet tisztek egy fülrepesztő hangokat hallató élő-halott entitással futnak össze az erdőben (A sikoltó), a temető alatt lakozó díszes kísértet-kompánia pedig az éppen pénztárosként dolgozó ősi démonasszony Lilith-től kér engedélyt a holtak végső megnyugvása érdekében a Made by God-ban.

Kis túlzással akár szociológiai tanulmányként, szatirikus társadalomkritikaként is funkcionáló meghökkentő mesék ezek, amelyek olyan hétköznapi élettől megfáradt vagy egyszerűen csak azt valahogy túlélni próbáló egyéneket (vagy közösséget) mutat be, akik hirtelen szembe találják magukat a megmagyarázhatatlannal, ismeretlennel – boszorkányság, antropomorf átváltozás, bolyongó halott lelkek és így tovább. Népi hiedelmek, babonák keverednek a modern civilizáció közegével, ötletes és néhol elgondolkodtató olvasmányokat hozva létre. Bár a kötetben található illusztrációkat nem igazán tudtam befogadni, és esetenként nem kapunk konkrét magyarázatot vagy nincs lezárás,  összességében a szövegek mégis egy igazán szórakoztató, különleges élményt jelentettek, egyfajta bizarr felnőtt-meséskönyvként tudnám jellemezni.

A kötetet köszönjük a Magvetőnek, akiktől ITT lehet megrendelni. 

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Szemethy Orsi: A sikoltó – Rémnovellák (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.