Quaranstein (2020)

A covid-járvány kellős közepén egy csapat unatkozó rendező úgy döntött, hogy a karantén alatt újraforgatja Frankenstein doktor és szörnye mindenki által jól ismert történetét. A csavar csak annyi, hogy nem beszéltek össze, és gyakorlatilag mindenki szabad kezet kapott, szinte mindenben. Így esett, hogy műfaji és stílusbeli kavalkádnak köszönhetően egy baromi szórakoztató rövidfilm született, amit mindenkinek csak ajánlani tudok!

Ebben az alig húsz perces kis mashup-ban Frankenstein szörnyének unalomig ismételt történetét, illetve annak relevánsabb eseményeit követhetjük végig, ám nem is akárhogyan! Egy horrorfilmekből ügyesen összeollózott, és ezen módszerrel narrált bevezetőt követően sűrű egymásutánban láthatjuk 21 filmrendező egy-egy snittet – vagy rövidebb részletet – magában foglaló epizódját. Annyit még tudni kell hozzá, hogy az alkotók egyáltalán nem kommunikáltak egymással, és kb. nulla büdzséből állították elő a szegmensüket, így aztán mindenféle szabályok nélkül játszhattak kedvükre.

Az alig valamivel több, mint negyedórás játékidő alatt akad stop motion animáció, old-skool fekete-fehér rémfilmes szcene, szobában játszódó minimál sitcom nézői röhögéssel, egymásra vetítéssel transzcendens hangulatot kínáló montázs, South Parkra emlékeztető nyúlfarknyi rajzfilmes inzert, kézikamerás trash, komikus etűd, 8bites videójátékos jelenet és még sok más. Frankenstein menyasszonya, illetve Drakula gróf is felbukkan egy-egy rövid epizódra. Kedvencem egyébként a vak kertvárosi csávó hawaii témájú partijára beszabaduló szörny lazulása.

Ahogy tehát látjátok, baromi színes a paletta, így aztán Frankenstein szörnye is a legkülönfélébb kinézetet ölt magára. Van, amikor tagbaszakadt vagy szimplán dagadt, máskor egy nő (!) alakítja, esetleg smink helyett szimplán egy olcsó álarcot vagy műanyag maszkot visel, de olyan is előfordul hogy papírmasé fejcsúccsal segítenek be a rémes kinézetéhez. Zseniális, amit itt leművelnek, úgyhogy pattogatott kukoricát elő, és indulhat egy szörnyen jó félóra! 

Rövidfilmünk ingyenesen megtekinthető ITT!

Értékelés: 9/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Quaranstein (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.