Incantation ((Zhou)) (2022)

A buddhizmus tele van olyan misztériumokkal, amelyeket európai ésszel nehéz megérteni. Éppen ezért találom rendkívül érdekesnek, sokat olvastam és kutattam már a témában. Néhány napja volt szerencsém megtekinteni egy, erre a világnézetre épülő horrorfilmet, és nemes egyszerűséggel leesett az állam! Teljesen megbabonázott, ezért nem voltam rest billentyűzetet ragadni és beszámolni róla. A tajvani Incantation következik, amelyet Kevin Ko rendezett, a forgatókönyvet Chang Che-wei írta, és a found footage műfaj jeles képviselője.

Li Ronan egy fiatal nő, korábban ő és barátai, Dom és Yuan online streamer-ként, magukat “Ghostbusters”-nek nevezve járták az országot, mindenféle parajelenségek után kutatva. Hat évvel ezelőtt igazi darázsfészekbe nyúltak, amikor egy zárt és meglehetősen spirituális közösség “vendégszeretetét” élvezték néhány napig, egy eldugott faluban. A klán a Yunnan vallást (ez egyébként a provincia neve is egyben, ahol a falu található) gyakorolja és azon belül egy Buddha Anyának nevezett ősi istenséget imád. Ronan és társai kíváncsisága rettenetes bajt hozott a fejükre, amikor videócsatornájuk számára dokumentálni akartak egy szertartást, s ezáltal megtörtek egy szigorú vallási tabut, amelynek következtében meg kellett bűnhődniük. Durván.

Dom és Yuan szinte azonnal meghaltak, és bár Ronan életben maradt, halálos veszedelembe került. És nem csak ő. Idő közben kiderült – a klán egyik bölcse szólott hozzá profetikusan -, hogy gyermeket vár. Miután elhagyta az izolált települést, tragédiák sorozata történt vele. Minden szerettét elveszítette, random emberek haltak meg körülötte véresebbnél véresebb balesetekben, vagy éppen öngyilkosok lettek. Ezért kislányát, Dodót születése után gyermekotthonba adta, hogy a kicsi biztonságban legyen, ő pedig bevonult a pszichiátriára, hogy kigyógyuljon az elszenvedett traumákból.

Hat esztendő múltán, amikor már úgy tűnik, sikerült rendbe hoznia magát, kiveszi lányát az árvaházból és megkezdik közös életüket, új otthonukban. Buddha Anya viszont nem felejt. Alig telik el pár óra, máris kezdetét veszi kettejük pokoljárása. Először csak kis ijesztgetések formájában: elmegy az áram, sikítás hallatszik a lépcsőházból, Ronannak csak úgy vérezni kezd az orra, meg effélék. Aztán Dodo közli, hogy egy láthatatlan, gonosz entitás van a szobájában, amitől Ronan frászt kap és megpróbálja elzavarni a kéretlen behatolót, sikertelenül. Végül a kislány megbetegszik, állapota egyre súlyosabbá válik, hajszál híján meghal. Anyja kétségbeesésében minden követ megmozgat, hogy megmentse őt, kórházba viszi, majd egy vidéki házaspárhoz ördögűzésre, illetve egykori rajongóitól is segítséget kér videóüzenet formájában. Közben a materiális világ rémségeivel is meg kell küzdenie, ugyanis rászáll a gyámhatóság, el akarják venni tőle a gyereket. A gyermekotthon egyik dolgozója, Chih-Ming ugyan segítségére lesz, őt és Dodót különleges, apa-lánya kapcsolat fűzi össze. Sajnos a férfit is hamarosan utoléri végzete, amikor megkísérli felderíteni az átok természetét és a tőle való megszabadulás lehetőségét. Ronan teljesen egyedül marad, de vajon elég erős és leleményes ahhoz, hogy kimásszanak a slamasztikából?

Az Incantation alapjai állítólag valósak. Az eset, ami a sztorit ihlette 2005-ben történt, a tajvani Kaohsiung városában. Egy hattagú család azt állította, hogy gonosz szellemek szállták meg őket. Mentális állapotuk egészen az őrületig romlott le, és a pontot az tette fel az i-re, hogy úgy döntöttek, feláldozzák legidősebb lányukat, annak érdekében, hogy levegyék magukról a rontást. Szegény teremtésnek szörnyű kínhalált kellett halnia az elszenvedett fizikai bántalmazásoktól. A család megmaradt öt tagját letartóztatták, az esetet pedig tömeghisztériának titulálták a szakértők. Kevin Ko azonban leszögezte, hogy a filmben szereplő szimbólumok, énekek, kézmozdulatok, átkok és varázslatok, de még Buddha Anya is a fantázia szüleménye. Utóbbi például a tibeti buddhizmusból és hinduizmusból vett istennők összegyúrásaképpen jött létre.

Mint azt már a bevezetőben mondottam, ez egy found footage alkotás. Az eseményeket többnyire Ronan kameráján keresztül látjuk, valamint webkamerákon és térfigyelő kamerákon is. A történet nem lineáris, hanem töredékekből áll, ugrál az időben, ezért a nézőt folyamatos gondolkodásra készteti a rejtély megoldását illetően. A teljes kép csak lassan bontakozik ki, ám a csattanó a végén óriási lesz. Horror-elemek széles skálájával találkozhatunk ezalatt a közel két óra alatt, ám egyáltalán nem tűnik sem klisésnek, sem “túl soknak”. Különlegessége, hogy a posztmodern világ (okos kütyük minden négyzetcentiméteren) és egy ősi, misztikus kultúra keveredik egymással. S ami a hab a tortán, hogy az Incantation nem csupán egy természetfelettivel operáló horrorfilm, hanem kőkemény családi dráma is egyben.

A filmet hazájában 2022. március 18-án mutatták be, Netflixen július 8-án debütált. A kritikusok szerették, s a legtöbb bevételt hozó tajvani mozinak kiáltották ki 2022-re, sőt, egyesek szerint ez a valaha volt legjobb tajvani horror. A rendező korábban rövidfilmeket készített, szóval ez óriási előrelépést jelentett a számára.

Feltűnt, hogy idén valamiért reneszánszát élik az amatőr felvételeket tartalmazó vagy azokra épülő alkotások. Jómagam például nemrég néztem végig az Archive 81 című sorozatot, ami ugyancsak hemzseg a természetfeletti elemektől és ami nagy hatással volt rám. De ott van még a Deadstream, a Dashcam és a V/H/S/99 is.

Értékelés: 9/10

 

Kinek ajánljuk: Az ázsiai horrorműfaj rajongóinak mindenképpen. Tudom, tudom, nincs mindenki oda az amatőr kamerával rohangálós filmekért, de az Incantationnel nyugodtan lehet tenni egy próbát.

Norka

Be the first to comment on "Incantation ((Zhou)) (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.