2023 – Top 30 legjobban várt horrorfilm és top 15 horror sorozat

2023 legjobban várt2022-ben a filmipar nagyjából visszatért a megszokott kerékvágásba, bár kínálat tekintetében bőven lehet hiányérzete a mozikba látogató közönségnek. A szélesvásznú biztonsági játék mellett tovább folyt a streaming platformok térnyerése, több digitális óriás (pl.: HBO, Disney) is elkezdte magyarországi ténykedését.

Túlzottan sok említésre méltó horrorfilm nem jutott el a mozikba 2022-ben, de összességében sok panaszra nem lehetett okunk a felhozatal értékelésénél. Jó szokásához híven szerkesztőségünk elkészítette évértékelő összeállítását, ha sikerült átrágnotok magatokat aktuális favoritjainkon, következzen a 2023-as év beharangozója!

Jó szemezgetést és borzongató horrorfilmekben gazdag, új esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

(Az USA premierdátumok tájékoztató jelleggel vannak feltüntetve.)

M3gan (január 6.)

James Wan a modernizált Chucky babérjaira tör. Egy játékgyártó cég robotikai mérnöke egy élethű babát épít, amely saját életet kezd élni. A trailer alapján kétségbeejtően középszerű alkotás, de hagyjuk csak meglepni magunkat!

The Pale Blue Eye (január 6.)

Nem kell sokat várnunk az első érdekesnek tűnő horrorfilmes bemutatóra, Scott Cooper és Christian Bale harmadik közös munkája a Netflix kínálatában lesz elérhető. A West Point Akadémián 1830-ban történt rejtélyes haláleset felgöngyölítésében Edgar Allan Poe is aktív szerepet vállal.

Snow Falls (január 17.)

Gonosz hóról sem sűrűn készül film, de a Snow Falls-ban egy téli vihar miatt öt barát egy távoli faházban ragad, ahol mindannyian attól félnek, hogy a hó fertőzött.

Teen Wolf – The Movie (január 26.)

A Paramount+ digitális tékájában fog landolni a tini vérfarkas legújabb kalandja. Egy félelmetes gonosz jelenik meg, amelynek legyőzéséhez új szövetségesekre lesz szükség. A horror-faktor egyelőre erősen kérdéses.

Infinity Pool (január 27.)

Brandon Cronenberg (Possessor, Antiviral) aktuális munkája 2023 egyik legjobban várt horrorfilmje. Alexander Skarsgard és Mia Goth egy all-inclusive tengerparti nyaraláson vesznek részt, amikor egy halálos baleset feltárja az üdülőhely perverz szubkultúráját, a hedonista turizmust, a vakmerő erőszakot és a szürreális borzalmakat. A trailert megtekintve továbbra is igaz a mondás: az alma nem esik messze a fájától.

Unwelcome (január 27.)

John Wright (Csáposok) néhány esztendő televíziózás után újra egész estés horrorfilmet rendezett, ezúttal az ír folklór egy régen foglalkoztatott lényét hozza vissza a köztudatba. A koboldokkal kapcsolatban általában nehezen elkerülhető a komikus él, viszont a trailer alapján egyelőre úgy tűnik, hogy az észak-ír direktor véresen komolyan gondolja a dolgot.

Kopogás a kunyhóban (Knock At The Cabin, február 3.)

M. Night Shyamalan filmjei az ingadozó minőség ellenére mindig élményszámba mennek, ez alól minden bizonnyal aktuális alkotása sem lesz kivétel. Nyaralás közben egy lányt és szüleit idegenek ejtenek foglyul, a családnak szörnyű döntést kell meghoznia az apokalipszis elkerülése érdekében. A hatalmas filmvégi fordulatok nagymestere azt ígéri, hogy ezúttal még a legfelkészültebb rajongóit is meg fogja lepni, állunk elébe!

Winnie-the-Pooh – Blood & Honey (február 15.)

A film Micimackó és Malacka vérgőzös ámokfutását követi nyomon, miután Róbert Gida a főiskola miatt elhagyja őket. Azt hiszem eleget tudunk😊

Kokainmedve (Cocaine Bear, február 23.)

Elizabeth Banks megtörtént (!!!) eseten alapuló új filmjében egy 500 kilós medve kezd vérengzésbe egy georgiai erdőben, miután felszippant egy csomó kokaint. Azt hiszem eleget tudunk😊

Sikoly VI. (Scream VI, március 10.)

A pazarul sikerült ötödik rész után nagy a bizodalmam az Aki bújt (2019) direktor duójában (Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett), de a kifejezetten rövid elkészítési idő (ez az első két rész esetében sem sült el jól), a new york-i helyszín, és Sidney hiánya miatt bőven van ok az aggodalomra.

The Pope’s Exorcist (április 5.)

Julius Avery (Overlord) új munkája Gabriele Amorth atya önéletrajzi emlékiratain alapul, aki a Vatikán fő ördögűzőjeként több, mint 100 ezer ördögűzést hajtott végre. A 91 éves korában elhunyt pap életének emléket állító alkotás főbb szerepeiben Russell Crowe és Franco Nero.

Renfield (április 14.)

Túlzottan sokat nem lehet tudni a Drakula inasáról elnevezett horror-komédiáról, de nekünk annyi is elég, hogy Nicholas Cage lesz a vérszívó gróf benne.

Evil Dead Rise (április 21.)

Új utakra tér a műfaj egyik leghíresebb sorozata, hiszen a Gonosz halott folytatásában faház az erdőben, és Ash sem lesz. Sam Raimi természetesen nem vette le a kezét a franchise alakulásáról, de a karmesteri pálca ezúttal a The Hole In The Ground-ot jegyző ír író/rendező, Lee Cronin kezeibe került. A nagyvárosban játszódó történet főszerepében egy testvérpár áll, akik találkozását megkeserítik a korábbi felvonásokból megismert húsevő démonok.

Insidious – Fear The Dark (július 7.)

Az ötödik Insidious-film a Lambert-családhoz tér vissza tíz évvel a legutolsó epizód után. Patrick Wilson rendezői debütálása mellett Lin Shaye, Ty Simpkins és Spencer Locke is visszatérnek majd a természetfeletti erőkkel folytatott küzdelem során.

Shelby Oaks (2022 július)

Egy nő kétségbeesett keresése rég elveszett húga után megszállottsággá válik, amikor rájön, hogy a gyerekkorukban képzelt démon talán valóságos lehetett.

The Meg 2 – The Trench (augusztus 4.)

Egyelőre nem szivárgott ki túlzottan sok információ az őscápa visszatérésével kapcsolatban, de annyi biztos, hogy Jason Statham újra bevetheti a sármját. Az egyetlen biztató jel Ben Wheatley (Össztűz, Halállista, Vérturisták) direktori székbe kerülése.

The Last Voyage Of Demeter (augusztus 11.)

2023 legjobban várt

Az év egyik legjobban várt horrorfilmjében André Ovredal (Mortal, A boncolás, Trollvadász) kalauzol el minket a Demeter utolsó útjára. A történet Bram Stoker klasszikus, 1897-es Drakula című regényének egyetlen fejezetén, a Kapitány naplóján alapul, és egy orosz szkúneren játszódik, amelyet azért béreltek fel, hogy huszonnégy jelöletlen faládát szállítson Londonba. A hajót a Whitby kikötő közelében elhagyatottan találták meg, a teljes legénységnek nyoma veszett.

Haunted Mansion (augusztus 11.)

Egy egyedülálló anya felbérel egy idegenvezetőt, egy médiumot, egy papot és egy történészt, hogy segítsenek kiűzni a szellemeket az újonnan vásárolt kastélyból. A Jamie Lee Curtis, Danny DeVito és Winona Ryder főszereplésével készülő Disney darab inkább az egész család szórakoztatására helyezi a hangsúlyt, nem a horrorra.

The Nun 2 (szeptember 8.)

Személy szerint semmi jót nem vártam A gyászoló asszony átkát ránk szabadító Michael Chaves-től, de a Démonok között harmadik részét remekül eltalálta. James Wan ezúttal is rábízta a karmesteri pálcát, a harmatosan sikerült Apáca folytatását kell ledirigálnia. Ugyan lelassult, de stabilan épül tovább a Démonok között univerzum.

The Exorcist (október 13.)

A felemásra sikeredett Halloween-trilógia után Jason Blum és David Gordon Green teljes figyelmét Az ördögűző-franchise feltámasztása köti le, jövő októberben érkezik a valaha készült legfélelmetesebb horrorfilm közvetlen folytatása. Aggasztó hírek, bár valóban ráférne egy jó folytatás a kedvenc horrorfilmemre.

Saw X (október 27.)

Hosszú évekig elképzelhetetlen volt a Halloween újabb Fűrész-felvonás nélkül, de szerencsére ez az időszak már elmúlt. Jövőre viszont új erőre kap Jigsaw, bár fogalmam sincs hogyan tudják ésszerűen megoldani, de Tobin Bell visszatér.

Beau Is Afraid (aka Disappointment Blvd.)

Ari Aster (Midsommar, Örökség) két tökéletes horrorfilm után valami könnyedebbnek tűnő alkotáson dolgozik, bár nyomokban biztosan felbukkan majd kedvenc műfajunk is. Az A24 gondozásában érkező maratoni hosszúságú, több, mint négyórás dráma/vígjáték egy évtizedeken átívelő portré minden idők egyik legsikeresebb vállalkozójáról. Kis kapaszkodót nyújthatnak az IMDb filmportálon feltüntetett kulcsszavak: félelem, árva, alvásterápia és anya-fia kapcsolat.

Cobweb

Lionsgate alkotás, amelyben egy fiú hangokat hall a fejében, és úgy dönt, hogy rászabadítja őket bántalmazó szüleire. A nagyszerű, sajnos csak egy évadot megélt francia horror sorozatot (Marianne) jegyző Samuel Bodin rendezi az Edgar Allen Poe Az áruló szív elbeszélésén alapuló történetet.

MaXXXine

Nem készült 2022-es horrorfilmes toplista Ti West (The House Of The Devil, The Innkeepers) filmjei nélkül, aki az X & Pearl kombóval karrierje legjobb munkáit rakta le az asztalra. Az A24 támogatása mellett az előzmények után folytatást kap az X, amelyben nyomon követhetjük Maxine (Mia Goth) útját Hollywoodba. A ’80-as években játszódó trilógia-záró alkotás az esztendő egyik legjobban várt horrorfilmje.

2023 legjobban várt

Salem’s Lot

Nincs esztendő Stephen King újrafilm nélkül, ezúttal a rémmesék mesterének második regényét viszik újra vászonra. A Borzalmak városa 1979-ben és 2004-ben is kapott egy-egy korrekt mini-szériát, most James Wan és kreatív csapata fut neki a klasszikus vámpírtörténet mozis adaptációjának. A folyamatos tologatás soha nem jó előjel, a még mindig premierdátum nélküli filmet eredetileg 2022 szeptemberében mutatták volna be.

Sick

Kevin Williamson (Sikoly) történetét John Hyams (Alone) vitte vászonra, a koronavírus járvány alatt játszódó darabban Parker és legjobb barátnője úgy döntenek, hogy egyedül maradnak karanténban a családi tóparti házban. Legalábbis ezt hiszik.

Sister Death

Paco Plaza (Veronica, REC) rohamtempóban gyártja a filmeket, a tavaly bemutatott The Grandmother után 2023 sem múlhat el spanyol horrorfilm nélkül. A háború utáni Spanyolországban egy természetfeletti képességekkel rendelkező fiatal nővér igyekszik kibogozni a kolostort körülvevő és lakóit kísértő szörnyű titkok fonalát.

The Strangers

Renny Harlin kezei között folytatódik a home invasion franchise, a harmadik felvonás egyben egy új trilógia kezdete is lesz. Egy fiatal pár az országot átszelő útra indul, hogy új életet kezdjen, de egy eldugott oregoni AirBnb-ben három maszkos idegen bukkan fel.

Time Cut

A mókás Freaky (2020) ötletgazdájától érkezik a Time Cut, ami állítólag a Sikoly és a Vissza a jövőbe keveréke lesz. Hiszem, ha látom.

True Haunting

2023 legjobban várt

Az NBC-n 1971-ben bemutatott első televíziós ördögűzés rémisztő története a csatorna számára siker volt, de a Becker-család helyzetén csak rontott. Az egyik legjobban dokumentált démoni eset újabb feldolgozást kap.

Az egész estés filmek mellett a digitális televíziózás aranykorában a sorozatokat sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen a streaming-szolgáltatók továbbra is házhoz hozzák a horror-kánaánt a lelkes rajongók számára. A megnövekvő kínálatot követve mi is igyekszünk egyre nagyobb teret adni a szériáknak, így ezúttal már tizenöt kiemelt címünk van 2023-ra, a visszatérő játékosokról nem is beszélve.

A sorozatokat körülvevő általános bizonytalanságot legyűrve már biztosan tudjuk, hogy Chucky újra visszatér, a tizenkettedik szezonnal csúcsokra tör a Ryan Murphy által kreált rémálom, az American Horror Story, illetve kedvenc házi-vámpírjaink (What We Do In The Shadows) is újra felbukkannak majd az FX adásában. A Netflix távol-keleti kontingeséből bármikor folytatódhat 2022 legtöbbet streamelt nem angol nyelvű sorozata az All Of Us Are Dead, illetve a Sweet Home, vagy a Hellbound.

A fentieken kívül következzen a top 15 borzasztóan várt 2023-as horror széria!

The Rig (január 6.): Egy távoli skót olajfúrótornyon dolgozó munkások egy csoportjának vissza kellene térnie a szárazföldre, amikor rejtélyes ködbe burkolóznak, és természetfeletti erők kerítik hatalmukba őket. Közvetlenül az év elején indul az Amazon Prime kínálatában.

Mayfair Witches (január 8.): Az interjú a vámpírral után újabb Anne Rice adaptáció az AMC műsorán. A történet egy idegsebészt követ, aki felfedezi, hogy ő egy boszorkánycsalád leszármazottja. Alexandra Daddario főszereplésével január elején startol a nyolc részes első felvonás.

The Last Of Us (január 15.): Bivalyerősen kezdődik az esztendő, hiszen januárban indul a nagysikerű túlélő-horror videojáték mozgóképes adaptációja az HBO-n, az előjelek mindenképpen biztatóak. Húsz évvel a modern civilizáció elpusztulása után Joelt (Pedro Pascal) felbérelik, hogy csempéssze ki Ellie-t (Bella Ramsey), egy 14 éves lányt a karanténzónából. Ami kis munkának indul, hamarosan brutális, szívszorító utazássá válik, mivel mindkettőjüknek át kell szelniük az Egyesült Államokat, és csak egymásra számíthatnak a kalandok során.

Wolf Pack (január 26.): Mindenki kedvenc vámpírvadásza (értsd: Buffy) újra akcióban, Sarah Michelle Gellar főszereplésével egy tini fiú és egy lány élete örökre megváltozik, amikor egy kaliforniai erdőtűz felébreszt egy félelmetes természetfeletti lényt. Paramount+ sorozat, úgyhogy visszább az elvárásokkal😊

Crystal Lake: Előzmény sorozat a horror műfaj egyik legikonikusabb helyszínéről, nem gondoltam volna, hogy Jason egyszer az A24 égisze alatt kaszabolhat.

2023 legjobban várt

Alien: Mindenből lehet sorozat, ennek ékes példája az FX fejlesztése, amely Ridley Scott értő kezei között készül, és az első Alien történet lesz, amely a Földön játszódik. A XXI. század végére helyezett sztoriról egyelőre többet nem tudunk.

From: Stephen King méltató Twitter bejegyzésénél jobb ajánlólevelet showrunner nem kívánhat magának, az EPIX roppant rejtélyes szörnyes horrorsorozata pedig minden dícsérő szavat megérdemel. Az amerikai kisváros csapdába ejti mindazokat, akik belépnek oda, a kiutat kereső lakosoknak túl kell élniük a környező erdő fenyegetéseit, beleértve a naplementekor előbújó vérszomjas lényeket. A Lost-hoz hasonló hatásmechanizmussal dolgozó szériát iszonyú nehéz volt abbahagyni, de kénytelenek leszünk pár hónapot várni a folytatásra.

Kingdom – 3. évad: A Netflix továbbra is makacsul hisz Dél-Korea Trónok harca és a The Walking Dead egyvelegében, a Csoszon-dinasztia idejében játszódó kosztümös zombi horror széria a második szezon vége után kapott egy erős spin-off epizódot (Ashin Of The North), de jöhetne már a folytatás.

LaLaurie Manson: Az USA egyik leghirhedtebb villájáról készít sorozatot a Démonok között filmek író-párosa (Chad Hayes, Carey W. Hayes). Delphine LaLaurie new orleans-i otthona rengeteg sötét titkot rejt, Kathy Bates az AHS – Coven szezonjában sikeresen idézte meg a kétes hírnevű hölgyemény kínokban gazdag ténykedését.

Stranger Things – 5. évad: Elég valószínűtlennek tűnik, hogy 2023-ban bemutatásra kerül, de mindenképpen szerettem volna hangot adni a szörnyű várakozásnak, amely elválaszt minket a televíziózás egyik legklasszabb sorozatának záró felvonásától.

The Fall Of The House Of Usher: Számomra 2023 legjobban várt horror sorozata Mike Flanagan Poe-adaptációja. Az amerikai író/rendező nem hajlandó lassítani, az ismerős arcokkal teli Az Usher-ház bukása premier időpontja egyelőre bizonytalan, mert kedvenc kortárs horror alkotóm átigazolt az Amazon-hoz egy Setét Torony adaptáció reményében.

The Walking Dead – Dead City: Annak, aki pezsgőt bontott a The Walking Dead 2022-es befejezésekor, csak rossz hírekkel szolgálhatok, hiszen a TWD-univerzum most kezd el igazán bővülni. Az egyik legérdekesebb projekt Negan és Maggie utóéleteire koncentrál New York-ban.

The Walking Dead – Daryl Dixon: A TWD rajongók kedvence Franciaországban néz körül az anyasorozat véget érte után.

Yellowjackets: Egy tehetséges középiskolás focicsapat repülőgépe lezuhan a kanadai vadon mélyén, a tragédia túlélői 25 év múltán sem tudják elfelejteni az erdőben történteket. A Showtime misztikus pszichológiai horror sorozata nagyszerűen szövi a párhuzamos idősíkok történeteinek fonalát, a pazar női szereplőgárda alakításait igazi élmény nyomon követni. A nagy sikernek örvendő fordulatokkal teli széria 2023 márciusában tér vissza a képernyőre.

2023 legjobban várt

Welcome To Derry: Az HBO Max kínálatában várható sorozat az Andy Muschetti dirigálta Az adaptáció előzményeire koncentrál. A Pennywise előéletét bemutató szériáról egyelőre nem tudunk semmit, könnyen elképzelhető, hogy 2024-es bemutató lesz belőle.

Amint az összeállításunkból látszik, unatkozni idén sem fogunk. Természetesen, ahogy eddig is, a Cinegore hasábjain igyekszünk majd beszámolni az arra érdemes alkotásokról. Tudjátok hol találtok minket;)

afiaf

Be the first to comment on "2023 – Top 30 legjobban várt horrorfilm és top 15 horror sorozat"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.