Stalwart – A Valhax projekt (2022)

Drent Cityben tombol az erőszak és a korrupció. Mindent egy bűnbanda tart a kezében. Az igazságszolgáltatás szinte megszűnt létezni. John Stalwart nyomozó az egyetlen, aki a hatalmas korrupció és a mesterségesen generált rettegés ellenére úgy dönt, hogy lépnie kell. Meg akarja változtatni a várost, egy jobb, biztonságosabb, élhetőbb hellyé szeretné tenni. A KBO ügynökeként megerősített biomechanikus testtel és átlagon felüli képességekkel veszi fel a harcot a város rettegett gonosztevői ellen.

Az Original Comix égisze alatt megjelent képregény Barta Szabolcs (író és rajzol) és Ilia Zsolt (író és színező) párosának munkája, akik egyébként a Nekronin alkotói is egyben. A figyelemfelkeltő borítóval ellátott, nagyméretű kiadvány igényességéről már rögtön a régi és gyűrött aktákat mintázó (b)első borítókon meggyőződhetünk, de a végén sem adják ezt alább, ugyanis hátul bónuszként egy vendéggaléria is akad. A közte megtalálható oldalakon pedig részesei lehetünk John Stalwart nyomozó nem mindennapi történetének.

A bevezető képsorokban hősünk előbb ocsmány, csápos lovecraft-i szörnyetegekkel harcol, majd pedig leszámol régóta üldözött robotikus nemezisével, Trex Doktorral. Ezt követően pedig visszaugrunk a kezdetekhez, ahol megmutatják, hogy vált Drent City feddhetetlen nyomozójából kvázi-halála után egy felturbózott megmentő.

A képregényméretet tekintve főként jókora panelokkal dolgozó történet vizualitásába nem tudnék belekötni – legfeljebb csak annyit, hogy néha a háttér helyenként kissé üresre sikerült. Azonban a figurák kidolgozottsága, a beállítások és színezés is mind-mind igen tetszetős. A szövegezés néha ponyvaszerű, de nyilván ez műfaji jellegzetesség, ugyanis A Valhax projekt bevallottan sokat merít a noir világából, amelyet sci-fi, cyberpunk és a horror jegyei tesznek még szórakoztatóbbá. A végletekig korrupt, bűnözők által irányított város lehetne akár Gotham is, de inkább Mega-City One, ahol egy Dredd bíróhoz hasonló alak próbál meg rendet tenni. Az egykorvolt talpig becsületes hőst rútul meggyilkolják, majd a Robotzsaruhoz hasonlatos módon fejét (tudatát) áthelyezik egy gép-testbe, így az update után még hatékonyabban tud harcolni az igazságért. A kultusz, az Ősi Istenek és a csápos szörnyek pedig egyértelmű utalás Lovecraft munkásságára.

Ahogy olvashattátok, volt honnan ihletet meríteni, viszont ez a szokatlan összeállítású akció-sci/fi-thrilleres elegy szórakoztató módon működik, az említett noir-os beütéssel. Bár A Valhax projekt csupán 60 oldalas, tehát hamar kiolvasható, viszont reménykedem benne, hogy hamarosan folytatást kapunk a szerzőpáros jóvoltából. Mert elég érdekesnek tűnik a koncepció, és ott vannak még szabadon azok a köhm… szörnyistenek. Addig pedig jól véssétek eszetekbe: “Nem győzhet mindig a gonosz.”

A kötetért köszönet az Original Comix-nak, akiktől ITT rendelhető a képregény.

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Stalwart – A Valhax projekt (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.