Knock At The Cabin (2023) (Kopogás a kunyhóban)

Kopogás a kunyhóbanNapjainkban kevés olyan megosztó alkotó dolgozik Hollywoodban, mint M. Night Shyamalan, akinek a filmjei a hullámzó minőség ellenére mindig élményszámba mennek. Ez alól a kijelentés alól aktuális munkája sem kivétel, hiszen a trailer óta mindenki azt találgatja, hogy mi lesz majd az óriási csavar a Kopogás a kunyhóban végén.

De ennyire azért ne szaladjunk előre, hiszen az indiai származású amerikai író/rendező karrierje mindenképpen megér néhány gondolatot. A hullámhegyekkel, és völgyekkel teli életút a kezdeti botladozások után négy nagyszerű filmben csúcsosodott ki. Ráadásul a Hatodik érzék/A sebezhetetlen/Jelek/A falu kvartett elkészítéséhez mindössze öt (!!!) esztendőre volt szüksége.

Erős a gyanúm, hogy ezt az időszakot már soha sem fogja tudni felülmúlni Shyamalan, de már a megközelítéséhez is kisebb fajta csodára lenne szüksége. Az ezt követő évtized nem volt éppen egy sétagalopp az amerikai direktor életében, bár valamilyen bizarr oknál fogva Az esemény-t én továbbra sem találom rossz filmnek, de A Föld után, és Az utolsó léghajlító érdekében egy jó szót sem tudnék szólni.

Kopogás a kunyhóban

A nem kis anyagi bukták után 2015-ben a Blumhouse Productions nyújtott mentő kezet a filmvégi fordulatok nagymesterének, és A látogatás, illetve a Sebezhetetlen univerzumában játszódó új kalandok (Széttörve és Üveg) sikeresen idézték meg az egyedi alkotó legszebb napjait.

A két évvel ezelőtti Idő új érát indított Shyamalan karrierjében, hiszen korábban szinte minden esetben a saját történetét vitte vászonra, azonban aktuális kritikám tárgya már a második adaptált forgatókönyv zsinórban.

Lássuk jogosan szerepelt-e a Kopogás a kunyhóban szerkesztőségünk legjobban várt idei filmjeinek listáján!

Kopogás a kunyhóban

Az ék egyszerűségű alaptörténet már a hivatalos kedvcsinálóban felfedte magát. Nyaralás közben egy családot idegenek ejtenek foglyul, a szülőknek szörnyű döntést kell meghozni az apokalipszis elkerülése érdekében. Az amerikai direktor előélete alapján a roppant rejtélyes felütéssel kapcsolatos legfőbb kérdés az volt, hogy mi lesz majd a nagy csavar a sztoriban. Shyamalan azt ígérte, hogy ezúttal még a legfelkészültebb rajongóit is meg fogja lepni, ami valóban megtörtént, csak én nem egészen így gondoltam a meglepetést:)

Amennyire lehet igyekeztem spoilermentes véleményt írni, de aki semmilyen információmorzsát sem igényel a történetről, kérem ugorjon cikkem utolsó bekezdéséhez!

Kopogás a kunyhóban

Az első képkockákkal egyből belecsapunk a lecsóba, az erdőben hirtelen felbukkanó négy idegen azt kéri a 8 éves örökbefogadott kislányt nevelő apukáktól, hogy egyikük hozza meg a végső áldozatot az emberiség érdekében, különben a Földön elpusztul az élet. A Leonard (Dave Bautista) vezette csapat meggyőző ereje elég ingadozó, de tetteik, illetve a tv-s bejátszások kezdik elbizonytalanítani a szülőket.

A racionális gondolatok, és a vallási fanatizmus egyre jobban keveredik egymással, így a végjátékra ember legyen a talpán, aki biztosan állást tud foglalni a film kulcskérdésével kapcsolatban. Nyilván megérzésünk lehet, hiszen tulajdonképpen kétismeretlenes az egyenlet, de Shyamalan végig ügyesen tartja bizonytalanságban a nézőit. A kevés szereplőt mozgató sztori lineáris cselekményét nyúlfarknyi flashback szekvenciák törik meg, amelyek sajnos túlzottan rövidek ahhoz, hogy igazán a szívünkbe zárjuk főszereplőinket, de a törődés kialakulásához azért elégségesek. A színészek korrektül teszik a dolgukat, mindenképpen kiemelném Dave Bautista játékát, aki kifejezetten hitelesen adja elő a hatalmas morális dilemmákkal küzdő általános iskolai tanító szerepét.

Kopogás a kunyhóban

A Kopogás a kunyhóban ugyan nem tartozik Shyamalan legjobb munkái közé, de a végig feszült misztikus thriller mindenképpen az amerikai direktor erősebb alkotásainak tömbjéhez csatlakozik. Unalommal semmiképpen sem lehet vádolni, hiszen a százperces játékidő elég gyorsan lepörög. Az érzelmek skáláját is szépen megmozgatja az alkotás, de a magasabb emocionális töltet érdekében jót tett volna, ha több időt tölthetünk el a karakterekkel.

A film végi „csavar” számomra kicsit csalódás volt, de összességében a történetnek van aktuális mondanivalója, és mindenképpen beszédtéma lesz a stáblista lepörgése után. A kiváltott hatás miatt a Kopogás a kunyhóban abszolút megéri a mozijegy árát, de azért remélem legközelebb saját ötlettől áll majd elő Shyamalan.

7.5/10

afiaf

Be the first to comment on "Knock At The Cabin (2023) (Kopogás a kunyhóban)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.