Halálosan szeretlek – Véres Valentin (2023) (szerk. Bodnár Alexandra)

A C&H Projects kifejezetten Valentin-napra megjelent kiadványban különféle a szerelmesek ünnepéhez köthető általában halálos kimenetellel záródó novellákat és horrorisztikus elemekben bővelkedő elbeszéléseket olvashatunk. Vörös rózsa, megtört szívek és egy kis romantikus borzongás – ezt kínálja a harminc magyar szerző eltérő stílusban íródott horror-története.

A moly.hu-s profilja szerint a C&H Projects főleg szerelmes és romantikára fókuszáló történetekből összeálló válogatásokra specializálódott, így ez a kötet szintén passzol a profiljába. Kissé rajzfilmszerű borítója nekem bejött, de a történeteket elválasztó, szövegcímekből felépülő minimalista grafikák is ötletesnek bizonyultak; ez szintén Szilágyi Heléna munkája.

Az alig kétszáz oldalas gyűjteményben helyet kapó harminc (többnyire álnéven szereplő) szerző közül számomra egyedül Szollár Bence tűnt ismerősnek, akinek legutóbbi kötetéről nemrég írtam. A túlsúlyban lévő női szerzők névsorában nem egyszer érezhető, hogy az adott történet írója eredetileg (talán) szerelmes történetekre specializálódott, és most egy másik zsáner-műfajjal kísérletezve építi bele annak jegyeit.

A szerelmesek ünnepére építő rövidke elbeszélések többségének halálos csattanója már az első néhány bekezdés, esetleg a cím alapján erősen sejthető vagy legalábbis ott lebeg a levegőben – legyenek ezek drámai végkifejletbe torkolló tökéletesen (vagy éppen furán) induló randevúk, hűtlenség okán elkövetett bosszúszomjas tettek vagy különféle romantikus vallomások. Ez utóbbi esetekben általában az E/1-ben mesélő főszereplőnknek akadnak bizonyos köhm… sötét és véres titkaik.

A szerelem nevében elkövetett válogatott halálnemek mellett azonban találkozhatunk még Frankenstein-parafrázissal, boszorkányokkal, élőhalottakkal, vámpírszerű entitásokkal, illetőleg ködbe vesző, ám máig kísértő legendákkal. Betekinthetünk vidéki magyar környezetbe vagy éppen amerikai nagyvárosiba, ellátogatunk egy poszt-apokaliptikus bunker falai közé vagy vadászatra, beülhetünk egy véget nem érő autóútra. Itt egy szemnagyobbító műtét, ott egy közös véres rituálé, a rendkívül klisés éttermes-randevú-után-menjünk-fel-hozzám formula mellett szerencsére azért számtalan morbid megoldást tartogatnak a szerzők.

Aki tehát kedvet érez egy tematikus, Valentin-napot körülvevő szerelmetes borzongásra, az ingyenesen letöltheti a FairBooks honlapjáról ITT!

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Halálosan szeretlek – Véres Valentin (2023) (szerk. Bodnár Alexandra)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.