Housing Complex C (2022) (C épület)

Az Adult Swim csatornáján sugárzott négyrészes minisorozatban egy békés kis lakótelep hétköznapjait követhetjük végig, főszerepben a kilenc éves, hebrencs és felettébb kíváncsi Kimi Shirokado nevű kislánnyal. Kurosaki tengerparti városának betontömbjében aztán váratlanul fura dolgok kezdenek történni: állattetemeket találnak az épület körül, szomszédok tűnnek el nyomtalanul, furcsán viselkedő bevándorlók költöznek be, élükön egy nem túl okos, ámde jólelkű melákkal.

Kicsivel később a pincében egy titkos járatra bukkannak, és mindenhol furcsa moha kezdi felütni a fejét, ráadásul a vége felé mintegy kikezdhetetlen bizonyítékként előkerül a lovecraft-i kozmológiából ismerős ún. elder sign… és ezzel meg is érkezünk a széria központi rejtélyének előszobájába.

Nem hiszen, hogy ezek után hatalmas spoiler lenne, de a lakótelep szereplőinek átlagosan szürke életét fenekestől felfordító egyre inkább misztikusabb irányba mutató cselekménye bizony erősen Lovecraft hagyatékát idézi meg. Nincs konkrétan kimondva Chtulhu, helyette például a homályba vesző eredetmítoszban Kuzululu nevű entitást kapunk, barlangrajzokon azonban egyértelmű, ki is ez a polipfejű denevérszárnyú rettegett ősi istenség.

Akadnak még tengerben szunnyadó uralkodójuk újjászületését váró halfejű lények, titkos tudást épphogy megízlelő, felfedezését naplójában hátra hagyó kutató, megállíthatatlan fanatikusok és legyilkolt szerencsétlenek. A végső csattanót pedig ennek fényében nem nehéz kitalálni.

A történet megfelelően adagolt misztikusság mellett a Housing Complex C a finisben eléggé drámai fordulatot vesz, helyenként kissé véres, ám hatásvadászat helyett inkább csak sejtet, mintsem mindent premier plánban mutasson meg olyan dolgokat, amelyek mondjuk ki: elképzelhetetlenek az emberi szemnek. Tehát kellően izgalmasan és intelligens nyúl a kozmikus horror tematikájához. Nettó négyszer félórás epizódra bontott természetfeletti nyomozásban egy pillanatra sem unatkozhatunk, és szerencsére az animáció minőségébe sem lehet belekötni, így jó szívvel tudom ajánlani.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Housing Complex C (2022) (C épület)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.