Lengyel Dávid, Kuba Richárd: Holtak világa – Küzdelem (2022)

holtak világa Egy véletlennek is nevezhető eseménysorozat vezetett ahhoz, hogy hozzám került Lengyel Dávid és Kuba Richárd Holtak világa című regénysorozata, hogy bemutassam a harmadik kötetet. Szerencsés véletlen volt ez, mert be kell valljam, hogy korábban teljesen elkerült a trilógia immár több, mint tíz évvel ezelőtt megjelent első két kötete, az A jóslat, illetve Kozma András naplója.

A Holtak világa sorozat nem más, mint az első és mindezidáig egyetlen magyar, valóban teljes értékű zombi-horror alkotása. Az események Kiskőrösön és annak közvetlen környezetében játszódnak, kezdetben egy honvéd rajt követve, akik a helyi laktanyában, a zombitámadás miatt elszállásolt civilek megsegítésére indulnak. A helyszínen sajnos nem találnak mást, mint fertőzötteket, és csupán egy maroknyi túlélőt – valamint az egyik szobában egy kis könyvecskét, Kozma András naplóját. A katonák együtt kezdik el olvasni a naplót, melyet egy helyi fiatalember kezdett el vezetni az első zombik felbukkanásakor. András évek óta készült a jóslat beteljesedésére, hogy a holtak visszatérnek majd, így
már az első híradásokkor el tudott kezdeni készülni az apokalipszisre, amikor mások még hitetlenkedve legyintettek csupán. Naplója révén megismerhetjük az első hetek eseményeit: hogyan alakították ki a menedéket a kiskőrösi laktanyában, és mi vezetett annak elestéhez.

Az A jóslat című első regényen, és az azzal nagyjából egy időben kiadott második részen, Kozma András naplóján erősen érződik, hogy fiatalok írták – éppen ezért meglepő, hogy mennyire magas színvonalat képvisel. Jómagam számos alkalommal hangoztattam már, hogy a horror műfajon belül talán a zombik az a téma, ami a legkevésbé képes megérinteni, de még engem is repített magával a történet. Remek a regény tagolása, a honvédek és Andrisék váltakozó nézőpontjai jó ütemben váltják egymást; a dialógusok életszerűek, a szereplők némi gyerekes vonásait pedig betudhatjuk a szerzők életkorának, de egy young adultnak vagy ifjúságinak is tekinthető regényben teljesen helyén vannak. Ezutóbbi jellemző számomra Kozma András naplójában kezdett jobban szemet szúrni, és ha zavaróvá nem is vált, de az élménynek nem tett jót. A második részben helyet kap a szerelmi szál kibontakozása, ami engem csak untatott – bár értem, hogy kellett a könyvbe a plusz információ is az első kötet után. Összességében azonban jól
megkomponált történet, és a zombis témához remekül illő, részletes leírások valódi atmoszférát teremtenek, ami képes teljesen berántani az olvasót a Holtak világába.

holtak világa

Igen magas elvárásokkal vettem hát kézbe a tavaly megjelent, harmadik regényt, mely a Küzdelem címet viseli. Az elmúlt évtized az írás minőségén is nyomot hagyott, és ezúttal már valóban egy teljes értékű, felnőttfejjel is értékelhető könyvet kapunk. A főszerepbe ezúttal Andris helyett a honvédek kerülnek, akik az első kötet eseményeit követően tábort szerveznek a túlélőknek. Az ő szemszögükből követhetjük végig, mennyire nehéz betartatni a tábor roppant szigorú szabályait – melyek azonban szükségesek az életben maradáshoz. Mindennapjaikat tovább nehezítik a táboron belül történt rejtélyes gyilkosságok, illetve egy, a zombikat magasztaló szekta megjelenése is. A cselekmény több szálon fut, sokkal összetettebb és érettebb, még magasabb minőséget képviselő történet, mely egyúttal több szereplőt is mozgat. Ennek ellenére, mivel ez a kötet hosszabb, mint az első kettő együttvéve, kevésbé érzi az olvasó eseménydúsnak. A túlírás róható fel a regény talán egyetlen komolyabb hibájaként – mert jócskán lehetett volna vágni a hosszán, hogy ugyanúgy tudjon szárnyalni a történet, mint az első kötet esetében.

Nem véletlen, hogy a kezdetek óta szeretnék a szerzők, ha filmes vagy videojátékos platformra is átdolgozhatnák a történetet. A Holtak világa plasztikus, részletes leírásai kiválóan adaptálhatóvá teszik más média számára is a regényeket, olvasás közben többször is elképzeltem, milyen remekül megvalósítható lenne. Jelenleg azonban még az esetleges kiegészítő kötetekre, és természetesen a trilógia befejező részére koncentrálnak, mely a Menedék címet fogja viselni.

Szerencsés véletlen folytán került hozzám a Holtak világa. Szerencsés, mert kijelenthetem, hogy most már én is azok táborába tartozom, akik nagyon várják a folytatást, a történet lezárását. Nagyon drukkolok hozzá a szerzőpárosnak, gratulálok eddigi munkájukhoz, és örömmel veszek részt a regényfolyam népszerűsítésében, mert valóban emlékezetes olvasmánynak, hovatovább zombitémában abszolút világszínvonalúnak tartom.

A könyveket most akciós áron rendelhetitek meg, közvetlenül a szerzőktől a http://holtakvilaga.hu oldalon keresztül.

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Lengyel Dávid, Kuba Richárd: Holtak világa – Küzdelem (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.