Evil Dead Rise (2023) (Gonosz halott – Ébredés)

Evil Dead RiseNéhány héttel ezelőtt a pazarul sikerült hatodik Ghostface kaszabolás kapcsán már elmélkedtem róla, hogy az utóbbi másfél évben milyen nagyszerűen tértek vissza a legnagyobb horrorfilmes franchise címek (pl. Sikoly, Prey, Hellraiser), és nagyon úgy tűnik, hogy ez a tendencia nem akar megtörni.

A Gonosz halott-trilógia alapjaiban formálta a filmes ízlés világomat, és az Ash vs Evil Dead sorozat, valamint a kőkemény remake figyelembevételével az egyik legmagasabb minőséget képviselő horror-univerzumról van szó. Ezért is volt óriási kérdőjel bennem, hogy az ikonikus főhős elhagyásával, illetve a megszokott helyszín változtatásával mire jut majd az új Gonosz halott, de az Evil Dead Rise a létjogosultságát illetően nem sok kétséget hagy nézőiben.

Evil Dead Rise

Azt is írhatnám, hogy páros lábbal rúgja a mozivásznat az arcunkba, de csak a világ szerencsésebb országaiban kapott mozis bemutatót az alkotás, nálunk sajnos nem. Túlzottan nagy gond azonban nincsen, hiszen szerencsére elég hamar megérkezett a streaming kínálatba, ahová egyébként eredetileg is szánták. Aztán annyira jól sikerültek a tesztvetítések, hogy a fejesek úgy gondolták kap egy esélyt szélesvásznon is. Gondolom a New Line/Warner Bros döntéshozói azóta is áldják az eszüket, hogy beküldték a mozikba, hiszen szűk három hét alatt 100 millió dollárt szedett össze a kasszáknál az Evil Dead Rise, ami a gyártási költségvetés ötszöröse (!!!).

Evil Dead Rise

Ráadásul ezzel a remek box office teljesítménnyel a legjobban jövedelmező Gonosz halott film címet is bezsebelte, néhány millió dollárral megelőzve a 2013-as újrafilmet. A producerek (Sam Raimi, Bruce Campbell, Robert Tapert) tehát nagyot kaszáltak, de tőlük egy dollárt sem sajnálok, hiszen már négy évtizede egyengetik a franchise sorsát. Nagy jóstehetség nélkül is megmondom, hogy nem kell tíz évet várnunk az Evil Dead következő felvonására:)

Evil Dead Rise

Az ős-rajongóknak persze a kiváló pénzügyi teljesítmény önmagában még nem ad okot az örömre, de Lee Cronin (50 States Of Fright, A gyermek) a saját történetéből olyan Gonosz halott filmet hozott össze, hogy mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk utána. Az ír alkotó remekül ráérzett a korábbi alkotások hangulatára, illetve azt is kifogástalanul megértette, hogy itt bizony nem kell túlbonyolítani a dolgokat. A sztori egy elhidegült testvérpárról szól, akik megpróbálnak újra közel kerülni egymáshoz, de egy földrengés során előkerülő, rejtélyes eredetű könyv, valamint néhány bakelit lemez meghallgatása végleg megpecsételi a sorsukat.

Evil Dead Rise

Számomra kifogástalan szórakozást nyújtott ez a vértől tocsogó másfél óra, és roppantul meglepődnék, ha az Evil Dead Rise nem férne be az idei top 3 horrorfilmem közé. Szóval, aki még nem látta, az mindenképpen pótolja ezt a hiányosságot, de ha nem kedvelted a korábbi Gonosz halott filmeket, akkor nagy eséllyel ezt sem fogod. Ha már láttad, akkor nézd meg újra, mert tutira nem szúrtad ki a Bruce Campbell cameo-t:)

8.5/10

afiaf

Be the first to comment on "Evil Dead Rise (2023) (Gonosz halott – Ébredés)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.