Jack Ketchum: Off Season (Holt idény) (1980/2023)

dead river ketchum holt idény

Hiába, hogy Jack Ketchum Dead River sorozatának első része, az Off Season immár több, mint 40 évvel ezelőtt került először nyomtatásba, cikkünk aktualitását indokolja a könyv különös történetének egy újabb fejezete, ami nem takar mást, mint hogy végre valahára megjelent magyar fordításban is az Agave Könyveknek köszönhetően.

A magyar fordításban Holt idény címmel megjelent regény a horrorirodalom kultklasszikusai között foglal helyet, bár éppen a fordítás hiánya miatt Ketchum sajnos kevéssé ismert szerző kis hazánkban. Korábban csupán A szomszéd lányt fordították le regényei közül, pedig a horror zsánerében nehezen kikerülhető név az övé: három Bram Stoker-díjjal a zsebében kapta meg a horror nagymestereinek díját is 2011-ben a The Woman c. regényéért. Az egyébként a hétköznapokban Dallas William Mayr névre hallgató férfi 2018 januárjában hunyt el, de népszerűsége töretlen – a magyar közönség számára pedig talán éppen most kezd majd szárnyalni, ha a Dead River sorozat további kötetei is fordítást kaphatnak a jövőben.

A Holt idény különös története a kiadása körüli hercehurcákban keresendő. Ez volt 1980-ban Ketchum első regénye, aki a kezdők naivitásával örült szerződésének a Ballantines kiadóval, hogy még azt is vállalta, hogy a könyv lényegi elemét, a brutális erőszakot is erősen megvágja a szerkesztés során. Gyakorlatilag újra kellett írnia az egészet, mert a kiadó úgy vélte, hogy az eredeti verziónál sokkal kevesebb vért tartalmazó történet is kellőképpen ki fogja csapni a biztosítékot a közönségnél, és így még inkább garantált az anyagi siker. Ahogyan Ketchum írja a könyv utószavában:

„Olyan regényt akartak, amire felkapják az emberek a fejüket, hogyne, de nem olyat, amitől sugárban hánynak.”

ketchumA jelentősen „megcsonkított” regényt megjelenése után így is olyan éles kritikák érték, hogy a kiadó visszahívta a forgalomba került példányokat belőle, és majd húsz évet kellett várni arra, hogy a regényt újra felkarolják – Ketchum időközben elismert szerzővé vált -, és kiadják. Ezúttal az író már megengedhette magának, hogy visszatérjen az eredeti verzióhoz, és olyan jeleneteket is belekerülhettek, melyeket az első kiadásnál töröltettek vele. Ezek közül az egyik legfontosabb különbség az, hogy a Ballantines ragaszkodott ahhoz, hogy a történetnek reményteljes legyen a végkifejlete, és úgy íratták át vele a záró jeleneteket, hogy az egyik szereplő életben maradjon – akinek halála pedig kulcsfontosságú a szerző eredeti szándékait tekintve.

De miről is szól a Holt idény?

A történet szerint egy pár New yorki fiatalból álló társaság Dead Riverbe látogat, az isten háta mögött található maine-i kisvárosba. Egyikük, Carla több hétre kibérelt itt egy kis házikót – munka és pihenés céljából szeretett volna elrejtőzni a világ elől, de egy hétre elhívta barátait is – pontosabban a nővérét, a volt pasiját és annak új csaját, meg az aktuális szexpartnerét. Amire nem számítanak azonban, hogy Dead Riverben mindenki előtt titokban él egy belterjes, vademberekből álló közösség, akik a kibérelt háztól nem messze található barlangban tanyáznak. A kisvárosban statisztikailag kiugró az eltűnt emberek száma – de ezek általában részeg halászok, vagy a közeli, elhagyatott világítótoronyban bulizó fiatalok, így a rendőrség csak akkor kezd gyanút fogni, amikor egy összevert, összevagdosott nőt találnak a parton – épp hogy életben. Amikor magához tér, elmondja, hogy gyerekek támadtak rá és üldözték, akik bőrökbe voltak öltözve, és nem beszéltek. A rendőrök bár maguk sem tudják elhinni, hogy ilyesmi létezhet, de komolyan veszik a nő szavait. Ezzel egy időben gyűlik össze a kis társaság Carlánál, és már az első éjszaka megtámadja őket a horda, és itt kezdetét veszi az erőszakos jelenetek sora, melyek során nem igazán tud reménykedni az olvasó, hogy bárki is túlélheti a történetet.

dead river ketchum holt idény

Az Off Season a horror aranykorában született, mégis, hiába voltak tele az amerikai mozik a slasher-filmekkel, ez a könyv kicsapta a biztosítékot elképesztő, tabudöntögető erőszakosságával. Sokan végigolvasni sem tudták, mert nem bírták elviselni az olyan jeleneteket, melyekben egy nőt felhasítanak, és még dobogó szívét kitépik, miközben már a tűzön sütögetik; vagy hogy egy másik szereplőnek baltával levágják végtagjait, a sebeket pedig beforrasztják, hogy ne vérezzen el… Nehéz kifejezni, hogy mindez egy könyv lapjain, jól megírva mennyivel hatásosabb tud lenni, mint a filmvásznon.

A regény váltakozó szempontban íródott, ami kiváló feszültségfokozó eszközként repíti az olvasót a regény végéig, de az utazás nem feltétlenül lesz kellemes.

A Rusznyák Csaba nevéhez fűződő magyar fordítás kifogástalan munka, amin nem is csodálkozunk, ha végig tekintünk eddigi munkásságán, hiszen Andy Weir és Josh Malerman több könyvét is neki köszönhetjük. Remekül visszaadja Ketchum egyszerű, de roppant plasztikus nyelvezetét, ami rengeteg vizualitással bír: szó szerint a szemünk elé varázsolja a jeleneteket.

Korábban a Dead River sorozatról írt cikkemet azzal fejeztem be, hogy minden horror rajongónak csak ajánlani tudom, hogy ismerkedjen meg mélyebben a horror egyik nagymesterének munkásságával. Ketchum könyvei egyszerű nyelvezetűek, középfokú angol tudással is kényelmesen olvashatóak. De szerencsére most már erre sincs szükségünk, legalábbis a Holt idény esetében. Igazi Ketchum-rajongóként nagyon remélem, hogy a sorozat többi részét is sikerül majd a kiadónak megjelentetnie magyar kiadásban, és ezzel a hazai közönség is megismerheti e remekműveket.

Mert Ketchum könyvei nem csupán a gore-ról szólnak, emellett mindig van komoly mondanivalója is: a Dead River mély filozófiai kérdéseket feszeget, de olyannyira nélkülözi a didaktizmust, hogy mindezt a brutalitás, az erőszak és a vér könnyen elfedi.

Kinek ajánljuk: A horror rajongói között azoknak ajánlom elsősorban, akik nem túl érzékeny lelkűek, kifejezetten erős idegzetűek és érdekli őket a valódi minőség: Ketchum regényei többek, mint szórakoztató irodalom.

A könyvet köszönjük az Agave Könyveknek, akiknél ITT kiadói áron vásárolhatjátok meg a regényt!

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Jack Ketchum: Off Season (Holt idény) (1980/2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.