Top 10 escape room horror

Szerkesztőségünk megpróbálta összegyűjteni az egy szobában (helyiségben) játszódó alkotásokat, amelyekből idegeneknek egymással valamilyen okból összezárva, legtöbbször feladványokat vagy rejtvényeket megoldva kell kiszabadulniuk. Elárulom, hogy kicsit azért csaltunk, ugyanis a listánkon szereplő produkciók nem mindegyike kapcsolódik szervesen a szabaduló szobák (room escape) konkrét zsáneréhez, viszont a tematika okán szerintünk mindenféleképpen színesítik az összképet.

Ahogy már a bevezetőben is szó volt róla, megpróbáltuk összegyűjteni a zárt szobából (helyiségből) való szabadulás koncepciójával operáló thriller-horror jellegű alkotásokat, amelyek csak egy kis szegletét képezik az ún. single location zsánernek. Egészen biztosan lesz olyan produkció, amely zsigerből beugrik, ugyanis már régebbről ismertetek, azonban reméljük sikerült néhány újdonsággal is meglepni Benneteket. Lássuk tehát a TOP 10 escape room listánkat:

 

10. Vivarium (2019)

Kissé furcsa ingatlanügynök egy gyönyörű és megfizethető kertvárosi házat ajánl az ambiciózus fiatal párnak, akik egy idő után belerokkannak abba, hogy bárhogy is próbálkoznak, nem tudják elhagyni az álomházat. Szürreális eseményekben tobzódó független filmes mindfuck sci-fi a 13. emelet, a Dark City vagy a Signal nyomdokain, azonban egy kurtított játékidő sokkal jobban állt volna neki.

 

9. Circle (2015)

circle-21

Ötven idegen tér magához egy sötét teremben, mindenki egy kis körben állva. Nem ismerik egymást, nem tudják miért kerültek ide vagy hogy mi ennek az egésznek az értelme. Csak annyit tudnak, hogy helyüket nem hagyhatják el, és folyamatosan ki kell szavazniuk maguk közül másokat. Minimális látvány és ingerszegény környezet, viszont az állandó morális döntésekkel operáló forgatókönyv miatt szerencsére nem fullad unalomba.

 

8. Pánikszoba (2002)

Bár David Fincher (Hetedik) mára klasszikussá érett thrillerjében nincsenek különösebben ravasz csapdák és megoldandó rejtvények, azért a mai napig izgalmas, mainstream szórakozást tud okozni, ahogy anyuka és kislánya egy áthatolhatatlan fémkamrába zárkóznak impozáns lakásukat hirtelen megszálló betörők elől, akik természetesen mindent megtesznek, hogy busás pénz reményében bejussanak oda.

 

7. Fermat’s Room (2007)

Ebben a Spanyolországból érkezett alkotásban egy beugró-feladat után négy egymást nem ismerő matematikust zárnak össze egy házba, hogy mindenféle rendhagyó feladványokat oldjanak meg, és természetesen a csattanó sem maradhat el.  Némely elemében ugyan rokonítható a listánk egyik dobogós helyezettjével, de ez a mű kevésbé kegyetlen és nem annyira súlyosan frusztráló.

 

6. 1408 (2007)

1408 stephen king

Mint sok más lista, ez a gyűjtés sem lenne teljes Stephen King adaptáció(k) nélkül. Ezúttal a Mester egyik novellájának átdolgozására esett a választás, amelyben főleg John Cusack és a nyomokban Samuel L. Jackson asszisztál egy hotel kísértetjárta szobájában átélt embert próbálóan rémséges éjszakához. Az eredeti elbeszélést jócskán átdolgozták, viszont a drámával erősen nyakon öntött természetfeletti cselekmény egész szépen teljesít, ha valaki egy thrillert szeretne magának. (Amennyiben tetszett, ajánlom az alternatív befejezést hozzá.)

 

5. The Exam (2009)

exam-2009-still-3

Listánk felénél helyet foglaló brit pszichológiai thriller valójában egy kissé agresszívnak tűnő és némileg eldurvuló állásinterjú. A különféle személyiségtípusok körüljárása és bújtatott társadalomkritika mellett a játékidő előrehaladtával aztán lassan felfedik a film keretét képező enyhén sci-fis összképet. (Aki pedig az álláskeresős vizsgafeladatok könnyített, thriller-mentesített, ámde szintén frappáns változatát választaná, annak jó szívvel tudom ajánlani A Grönholm-módszer című spanyol produkciót.)

 

4. Escape Room (2019) (Végtelen útvesztő)

Bár kimondottan a szabadulószobák fejtörős koncepciójára építő (viszonylag későn érkező) produkció semmilyen szempontból nem egy klassz vagy logikailag kikezdhetetlen film, azonban iszonyatosan túltolt, elképesztően irreális látványvilágával a nettó bűnös szórakozás kategóriájában nagyot tud ütni, csak nem kell komolyan venni – legalábbis én baromira élveztem. Készült ugyan egy hasonlóan nagyzoló folytatása is, ez azonban már kevésbé tudja megismételni az eredeti alkotás élvezeti értékét.

 

3. Gerald’s Game (2017) (Bilincsben)

Gerald's Game

Egy újabb Stephen King adaptáció, ám a szintén kiváló Tortúra helyett azonban mi az 1992-es (kis)regényének Mike Flanagan (Álom Doktor, A Hill-ház szelleme, A Bly-udvarház szelleme, Éjféli mise, Midnight Club) által adaptált változatát választottuk. Házasságuk megmentésén fáradozó pár férfitagja szívrohamot kap egy bérelt tóparti házban, ágyhoz láncolt feleségnek pedig alaposan meg kell küzdenie a rá leselkedő veszélyekkel. A nyomokban némi Dolores-t és Setét torony-utalást is tartalmazó produkció képi világában elképesztően ötletes, végig feszült, erős, drámai thriller, nem véletlenül jutott a dobogóra.

 

2. Cube (1997) (Kocka)

cube_1

Listánk második helyét egy személyes kedvenc foglalja el, méghozzá a kanadai Vincenzo Natali fantasztikus sci-fi horror klasszikusa, amelyből 2021-ben még egy totáls felesleges japán remake is készült. Az egzisztencialista filozofikus kamaradrámaként (valamint még rengetegféleképpen) értelmezhető futurisztikus agymenésben egy meg nem nevezett társaság idegeneket zár össze egy kockákból álló komplexumba, ahol menekülésüket extrém kegyetlen csapdák határolják. Zseniális első epizódot az idő dimenzióját is a képletbe emelő folytatás követte, majd pedig az egész koncepció előzménytörténetét és különféle apróbb háttérmunkákat is bemutató harmadikkal zárul.

 

1.  Saw (2004) (Fűrész)

Mi más lehetne a lista élén, mint a jellegzetesen torzított hangjával és extra szadista csapdáival az arra érdemes elrabolt karaktereknek instant-büntetéseket osztogató Jigsaw krimis atmoszférával kecsegtető horror-játszótere. James Wan és Leigh Whannell párosának klasszikussá érett hibátlan első részét azóta nem kevesebb, mint nyolc (!), évente érkező, színvonalában viszont egyre inkább hanyatlást mutató folytatás követte (én mondjuk másodikigharmadikig javaslom), a 2017-es Jigsaw, illetve a 2021-es Spiral szintén gyengén muzsikáló epizódok után idén minden jel szerint érkezik a tizedik fejezet.

 

Szándékosan a végére hagytuk a feketelevest, de előbb következzen a futottak még kategória, amelyben nem túl veretes, ám egyszer bőven nézhető alkotások szerepelnek. Mint például: a híres vlogger és baráti köre Moszkvába utazik egy speciálisan neki készített szabadulós játék okán (Follow Me, 2020), Jeffrey Combs a házigazda szerepében különféle feladatokra vesz rá mit sem sejtő embereket egy zárt térben (Would You Rather, 2012). Említhetném még a Nine Dead (2009), illetve a House of Nine (2005) című produkciót.

Amit viszont a room escape témájában megnéztünk, és nem igazán kötött le minket vagy túlságosan gyengének találtunk, ezért nem is ajánlunk senkinek: a démoni dobozzal turbózott, költséghatékonyan rémkedős Escape Room (2017), a fantáziátlan és olcsó No Escape Room (2018), illetve az elmegyógyintézetben játszódó, csavarral végződő belga Play or Die (2019). Továbbá, kissé kakukktojásnak minősül a szabadtéri csapdákkal és eszközhasználattal operáló, kukoricaföldön játszódó Escape the Field (2022) vagy a költséghatékonyan futurisztikus, high-tech börtönből való csapdás-szabadulós Meandre (2020)

 

Ha viszont mégis kihagytunk volna valamit, vagy Neked merőben eltérő lenne a listád, írd meg nyugodtan FB-on vagy itt a komment-szekcióban!

1 Comment on "Top 10 escape room horror"

  1. Én személy szerint még a Platformot is belevettem volna, mert bár nemcsak 1 helyiségben játszódik, de a szabadulni akarás bőven megvan benne 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.