Dear Child ((Liebes Kind)) (2023) (Drága gyermek)

drága gyermekA Netflix Originals – vagyis a Netflix saját gyártású sorozatai – között viszonylag ritkán találkozunk német címekkel, de olyankor azok általában nagyot szólnak. Ilyen volt a kizárólag szuperlatívuszokban jellemezhető Dark, és a remek kritikákkal rendelkező Unorthodox is. A Drága gyermek a legújabb német Netflix-sorozat, ami ezúttal a thriller vonalat erősíti, és talán nem képes annyi újat mondani, mint a fent említett darabok, de ennek ellenére is, hiba volna kihagyni.

drága gyermekA Drága gyermek Romy Hausmann azonos című regényéből készült. Története „ott kezdődik, ahol a többi általában végződik”. Egy nő és kislánya kiszabadul egy, az erdő mélyén fekvő viskóból, ahol addigi életüket bezárva töltötték. A nő eszméletlen, a lánya Lenaként mutatja be a mentősöknek, amire felfigyel egy rendőr, aki immár tizennégy éve dolgozik az eltűnt Lena Beck ügyén. A személyleírásnak megfelel… lehet, hogy ő került elő? A kislány, Hannah elmondásából lassan kibontakozik a kép, milyen életet éltek a viskóban Lenával és öccsével, Jonathannal, ahol minden az apa ellenőrzése alatt állt: szigorú szabályok szerint kellett viselkedniük, melyben percre pontosan volt előírva az étkezések, a wc-használat, az alvás és a tanulás ideje.

Nem lövünk mellé, ha első pillantásra Emma Donoghue A szoba című bestsellere jut eszünkbe, melyből 2015-ben készült Oscar-díjas filmadaptáció. Hiszen az alapkoncepció ugyanaz: a való életben is megtörtént eseteket alapul véve (mint Natascha Kampusch vagy éppen az amstetteni rém története) egy olyan nőt állítanak ezek a művek a főszerepbe, aki gyerekével vagy gyerekeivel együtt egy férfi foglyaként kényszerülnek élni, de sikeresen megszöknek. Az A szoba drámaiságával ellentétben a Drága gyermek sokkal inkább a thrillerként azonosítható, és roppant feszültséget generál a titkok lassú csepegtetésével, illetve a fenyegetéssel, miszerint jó esély van arra, hogy az emberrabló nem nyugszik bele a szökésbe.

drága gyermek

Bár azzal kezdtem, hogy a Drága gyermek nem mond sok újat, a téma iránti kiapadhatatlan érdeklődést jól mutatja, hogy egy évtizeddel az A szoba megjelenését követően Romy Hausmann könyve is bestsellerré vált, valóságos viharként söpört végig Németországon, és őrületes eladási számokat produkált. Egyhamar elkeltek a megfilmesítés jogai is, melynek révén létrejött a 2023 szeptemberében a Netflixen debütált minisorozat.

drága gyermek

Hat epizódban vezet végig bennünket a sztorin, és majd, hogy nem az orrunknál fogva: személyes tanácsom, hogy ne este állj neki, mert ez egy igazi darálós sorozat, amit a legjobb egyhuzamban megnézni – ennyire izgalmas a tálalás. Kisebb-nagyobb változtatásokat eszközöltek a forgatókönyvírók. Ki-kihagytak mellékszereplőket és hozzátettek újakat, de talán a legfontosabb, hogy az emberrabló, „az apa” nagy leleplezése egészen máshogy történik. Nem tudom, mi indokolhatta ezt a döntést, de számomra nem volt zavaró, mert különálló műként tudtam élvezni az adaptációt is. Ami a legfeltűnőbb különbség a könyvhöz képest, hogy a sorozat afféle „wannabe” skandináv krimiként nagyban koncentrál a rendőrök munkájára, és sok jelenet az ő szempontjukból kerül bemutatásra, mely pozíció a regényben egyáltalán nem jelent meg.

drága gyermek

Jelentőségében a Drága gyermek nem mérhető a korábbi német Netflix-sorozatokhoz, és inkább tekinthető remek iparosmunkának egy bestseller filmadaptációjaként.

Kinek ajánljuk: Ha pár óra körömrágós izgulásra vágysz, ez a thriller remekül működik.

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Dear Child ((Liebes Kind)) (2023) (Drága gyermek)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.