Robert Repino: Mort(e)

mort(e)Robert Repino Mort(e) című disztópikus sci-fi regénye 2015-ben jelent meg, és elnyerte az io9 popkulturális blog „Az év legjobb science fiction és fantasy regénye” díját. Kissé megkésve ugyan, de 2023-ban a magyar közönséghez is elért a sokat méltatott mű – aminek akár örülhetünk is, azt tekintve, hogy reménykedhetünk benne, hogy így nem kell éveket várnunk a folytatásokra, hiszen már azok is évekkel ezelőtt megjelentek az USÁ-ban. Az eddig mindösszesen négy kötetet számláló regényfolyam a War with No Name, vagyis a Névtelen háború címet viseli.

A Névtelen háború pedig valóban a science fiction legjavát képviseli, hiszen súlyos társadalmi kérdéseket tesz fel egy olyan elképzelt környezetben, ami a könyv elején egészen letaglózóan hat az olvasóra. Ezt a háborút a hangyák indítják, akik évezredek óta építik pusztító erejű hadseregüket, azzal az egyetlen céllal, hogy eltiporják az emberiséget, és átvegyék az uralmat a Föld felett. A cél elérése érdekében kifejlesztenek egy biokémiai szert, amelynek segítségével öntudatra ébresztik a bolygó többi állatát is, hogy azok melléjük álljanak.

A történéseket egy házikedvencként élő macska, Sebastian szemszögéből ismerjük meg, akit „ébredése” legalább annyira traumatizál is, mint amennyire felvillanyoz. Rengeteg háziállat egykori gazdái – vagyis „elnyomói” – ellen fordul, és ellenségként tekint az emberekre az első pillanattól fogva. Sebastiant kevéssé érdekli mindez, és ő csupán egyetlen közeli barátját, a szomszéd kutyát, Shebát szeretné viszontlátni, akinek nyoma veszett a káoszban.

mort(e)Hosszú útra indul hát, és a kutya utáni kutatása éveken keresztül nyomasztja, miközben a Vörös Szfinx nevű macskahadsereg tagjává, majd vezéregyéniségévé válik. Kegyelmet nem ismerő, brutális erejű harcos hírében áll, aki sok más háziállattal egyetemben eldobja egykori „szolganevét”, és újat választ magának: Mort(e). Ám ahogy az évek telnek, Mort(e) kiábrándul a hangyák által elképzelt társadalmi berendezkedésből, mert hiába állítják, hogy kigyomlálták az emberiség minden gyengeségét – erőszak, mások kizsákmányolása és vallási babonák -, úgy látja, bizonyos szempontokból éppúgy viselkednek, mint az emberek, azok legrosszabb pillanataiban. Mort(e), miközben felveszi a harcot a hangyák okozta szörnyűségekkel szemben, az emberek által válaszcsapásként kifejlesztett EMSAH nevű vírusfertőzést kutatja, és sosem mond le eredeti céljáról: hogy megtalálhassa barátját, Shebát.

Robert Repino regénye mindvégig különösen nyomasztó hangulatot áraszt magából, és emiatt nem könnyű olvasmány. Számos mellékszereplő szívszorító eredettörténetét is megismerjük a könyv lapjain, és mindezt a borzalmat „emberként” olvasni, nem éppen felemelő. A történet erőssége abban rejlik, hogy bár az emberi tulajdonságokkal felruházott állatokról meseszerű alakok jutnak eszünkbe, a regény realizmusa képes teljesen valódivá tenni őket. A könyv olykor véres és horrorisztikus jeleneteket vonultat fel, melyek roppant hatásosak, és izgalmasak – de a Mort(e) a drámai leírásokban brillírozik igazán, melyek végtelenül megindító történetté teszik; miközben a teljes egészét tekintve filozófiai mélységet is felfedezhetünk benne.

mort(e)

Nem tudom, hogy az eredeti szöveg, vagy csupán a magyar fordítás lektorálása-e az oka, de sajnos több, igen zavaró hibát is felfedeztem a szövegben. Apróságnak tűnhetnek, de az olyan ellentmondások, mint például, hogy Mort(é)nak hol vannak karmai, hol nincsenek, vagy pedig hogy egy mellékszereplőt akár egy bekezdésen belül is, hol kutyaként, hol macskaként neveznek meg, igen zavaróak, és megakasztják az embert olvasás közben. Ezt csupán azért emelem ki, hogy érthető legyen, fenti magasztalásom mellett, miért nem kap maximális értékelést tőlem ez a könyv.

A Mort(e) egyszerre kalandregény, nyomozós krimi, horror, disztópia, sci-fi, és valamennyi műfajban nagyon erős történet. Biztosan el fogom olvasni a folytatásokat is, és bízom benne, hogy ezt mihamarabb megtehetem magyar nyelven is.

Kinek ajánljuk: Elsősorban állatbarát sci-fi rajongóknak, akiket nem riaszt vissza, hogy igen sötét hangulatú, nyomasztó könyvet vegyenek a kezükbe.

A könyvet köszönjük a Multiverzum Kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni!

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Robert Repino: Mort(e)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.