Totally Killer (2023) (Gyilkos a múltból)

Egy olyan habkönnyű, a nyolcvanas évekbe visszatekintő slashernek lehetünk tanúi ebben az Amazon Prime csatornát gazdagító alkotásban, mely egy időutazásos alapötletre építve egyesíti magában a Boldog Halálnapot, a Final Girls és a You Might Be The Killer komikus elemekkel fűszerezett nyomozzunk-a-gyilkos-után cselekményét. Igazából semmi forradalmival nem rukkol elő, viszont amit ezen a szinten vállal, azt korrekt módon teljesíteni tudja.

1987-ben Vernon városában három tizenhat éves lány veszti életét (fejenként tizenhat késszúrástól) egy maszkos sorozatgyilkos jóvoltából, aki ráadásul úgy vonult be a városka történelmébe, hogy azóta sem sikerült elkapni. A jelenben a középiskolás Jamie édesanyját Halloweenkor az említett sorozatgyilkos teszi hidegre, így felmerül a gyanú, hogy az elkövető ennyi év szünet után folytatni kívánja brutális ámokfutását. De vajon miért épp most?

Nem sokkal később szőke főszereplőnket is üldözőbe veszi a maszkos gyilkos, de a lány bezárkózik barátnője tudományos expóra készült saját fejlesztésű időgépébe, amivel egészen 1987-ig utazik vissza. És ha már ott van, a gyilkos nyomába ered, hogy megmentse édesanyját, és persze a három másik tinilányt…

Főszereplő Kiernan Shipka tökéletes választásnak bizonyult; dramaturgiai szempontból játékában semmilyen extrát nem hoz, mégis a logikai hibáktól hemzsegő forgatókönyv szerint vagány, ám kissé esetlenül beilleszkedni vágyó csajkarakterként kezdettől uralja ezt a nem mindennapi helyzetet, és ebben a szerepkörben egész klassz. A Totally Killer humorban bővelkedő cselekményében jópofán ötvözi a közelmúltban bemutatott Boldog Halálnapot pszeudo-tudományosságát, és a Final Girls retróba oltott szórakoztató gyilkos-vadászatát, ám ha mindezeket kivonjuk a képletből, csupán egy sokadik, hamar felejthető tini-slashert kapnánk, amely legfeljebb a gyilkos idióta maszkja és az időutazást realizáló kísérleti telefonfülke miatt rémlene. Vagy még arról sem.

A Totally Killer slasher-koncepcióra felhúzott narratívája tehát tökéletes kikapcsolódást nyújt Halloween-ra, ha mondjuk lazítani akarunk egy kevésbé komolyabb mozival, vagy csak szimplán valami könnyű és súlytalan szórakozásra vágyunk.

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Totally Killer (2023) (Gyilkos a múltból)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.