Az Usher-ház vége (szerk. Roboz Gábor) (2023)

A GABO kiadó legújabb válogatáskötetében a nagyközönség által talán kevésbé ismert horrorisztikus elbeszéléseket gyűjtöttek össze. Olyan klasszikusnak számító novellákat, amelyet később filmes adaptációkban  – Cronenberg, Carpenter, Hitchcock vagy éppen Spielberg tolmácsolásában – ismerhetett meg a rémfilmekért rajongó publikum. Ráadásul a Párbaj című Richard Matheson művet itt és most olvashatjuk először magyar nyelven.

A címadó Poe novella nyitja a sort, amelyet fiatalabb koromban már volt szerencsém olvasni. Magából az elmúlás hangulatát árasztó mű nem igazán hasonlít a belőle készült Netflix-sorozathoz. Pontosabban Mike Flanagan egy korszakos zseni, hogy olyan modern dimenziókat tudott hozzáadni a végeláthatatlan körmondatokban jeleskedő (mára már talán kissé ingerszegénynek érződő) gótikus történethez, hogy az egy szerves egészet tudjon alkotni. Bár Poe írói érdemei vitathatatlanok, ez a minimális cselekménnyel bíró írás talán a kötet leggyengébb darabja.

H. P. Lovecraft munkásságát nyilván senkinek sem kell bemutatnom, aki valaha is megfordult az oldalunkon, ám a Herbert West, az újjáélesztő című művét talán méltatlanul szorították háttérbe az idők folyamán, mivel a tömegek inkább a Nagy Öregekkel foglalkozó kozmicista műveire összepontosítottak. Pedig az író sajátosan értelmezett Frankenstein-parafrázisa bőven megéri a törődést, nem véletlenül vált kedvencemmé a Stuart Gordon (Brian Yuzna közreműködésével készült) iszonyatosan szórakoztató, fekete humorban tapicskoló morbid horror-komédiája.

John W. Campbell Jr. Ki van odakinn? című sci-fi munkája egy jégben szunnyadó, majd felébredő alakváltó földönkívüli entitásról szól, amely rendkívüli túlélési képességeinek köszönhetően egy sarkvidéki bázis teljes legénységét megvezeti. Először 1951-ben készült belőle adaptáció (The Thing from Another World), majd pedig legnagyobb szerencsénkre Carpenter mester nyúlt hozzá, és elkészítette a horrorfilm-történet egyik legkiválóbb, mai napig elképesztően szórakoztató, kétségkívül hivatkozási alapként funkcionáló horror-klasszikusát, a The Thing-et.

Hitchcock nevének említésekor legtöbbeknek bizonyára a Madarak című örökzöld thrillere ugrik be, persze a Psycho mellett. Azt viszont kevesen tudják, hogy eredetileg ez is egy novella formájában látta meg a napvilágot, méghozzá Daphne du Maurier drámaírónő tollából. Ebben az elbeszélésben egy család nem éppen hétköznapi megpróbáltatásainak lehetünk tanúi, ahogy szárnyas jószágok mindenféle magyarázat nélkül megkergülnek, és rájuk támadnak. Már-már apokaliptikus befejezése több mint nyugtalanító.

Legjobb horrorfilmes adaptációkat taglaló listákban A dolog mellett ugyancsak bérelt helye van David Cronenberg klasszikusának, pedig ez már a második feldolgozása egy kevésbé ismert novellának. Francia-angol illetőségű George Langelaan A légy című hátborzongató írásában egy katonai teleportációs kísérleteket végző tudóst találnak holtan laborjában, ám a gyilkosságot magára vállaló özvegye vallomásával valami mégsem stimmel. Az eredeti elbeszélés egy fantasztikus krimiként is megállja a helyét, azonban horror-rajongónak kötelező darab.

A sci-fi, fantasztikus és horror történeteiről ismert Richard Matheson (Legenda vagyok) Párbaj című alkotása zárja ezt a kiadványt, amelyet itt olvashatunk először magyar nyelven. A Stephen Spielberg által 1971-ben nagy sikerrel feldolgozott novellában főszereplőnk hosszadalmas utazását egy rejtélyesen fel-felbukkanó arctalan kamionos próbálja szabotálni.

Bár a gyűjteményben helyet kapó novellák többségét a zsáner iránt érdeklődő közönség korábban már más kötetekben is olvashatta, azonban a fiatalabb generációnak mindenképpen nyerő lehet, de igazából bárkinek ajánlom, mert így összegyűjtve egy remek és szórakoztató rémirodalmi kirándulást tehetünk a múltba. 

A könyvért köszönet a GABO kiadónak, akitől ITT lehet megrendelni! 

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Az Usher-ház vége (szerk. Roboz Gábor) (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.