The Elderly (2022)

M. Night Shyamalan 2015-ös The Visit című filmje óta tudjuk, a nagyszülők sem minden esetben azok az ölelgetnivaló kedves lelkek, akikre gyerekkorunkból emlékszünk. Ezúttal Raúl Cerezo rendező és stábja Spanyolországba kalauzol bennünket, hogy megismerjük Naiát és családját, és ismét megállapíthassuk, jobb néha tartani a távolságot az idősebb korosztálytól. Lássuk, hogy sikerült ez a nem túl magas költségvetésű suspense horror.

A néhány hónapja bemutatott The Elderly tulajdonképpen egyetlen kis család körül forog. Naia nagymamája öngyilkos lesz, így bár hiába a nevelőanya, Lena tiltakozása, végül befogadják az özvegy Manuelt, Mario édesapját. A látszólag teljes apátiába süllyedő idős úr egyre furcsább dolgokat csinál, míg végül már nem csak magára, de az egész családjára veszélyt kezd jelenteni. Ám mint az kiderül, nincs egyedül ezzel a hispán fővárosban, az idősebb nemzedék ugyanis kezd megőrülni…

A The Elderly cselekményének kibontakozását szépen végigkíséri a film egyik háttéreleme, a hőség elviselhetetlenné válása. A Celsiusok emelkedésével a megmagyarázhatatlan cselekmények és mondatok is nagyobb hangsúly kapnak, míg végül egy igen váratlan végkifejletben csúcsosodik ki a 100 perces horror.

Alapvetően a The Elderly rendkívüli módon tetszett, nálam bérelt helye van az éves top10-es listán. Az utolsó 15-20 perc őrülete és a lezárás merészsége nagyon sokat emelt a spanyol alkotáson, még akkor is, ha tulajdonképpen maga a felvezetés egy kicsit néha félreérthető és indokolatlan. Picit az volt az érzésem, hogy még a film első felében nem pontosan tudták, hogy végül hova fusson ki a cselekmény, így egy klasszikus kísértethistória elemeit is próbálták beintegrálni a játékidőbe, hogy aztán végül a science-fictionnek is hagyjanak teret kibontakozni.

Igazság szerint sem a rendező, sem pedig a színészek neve nem mond semmit, így előítélet nélkül, az európai horrorok iránti indokolatlanul vegyes elvárásokkal ültem le megnézni a filmet, ehhez képest pedig hatalmas a pozitív csalódás. A színészi játék remek, a főszereplő Paula Gallego pedig egészen fantasztikusan gyönyörű arcával és a vagány frizurájával tesz minden jelenetet még szebbé, amikor láthatjuk a képernyőn.

A szó jó értelmében kaotikusnak nevezhető a The Elderly, amely kicsit betekintést ad nekünk a magány és az elmúlás fájdalmába, de egyáltalán nem teszi ezt fókuszba, helyette nem klasszikus horrorelemekkel fűszerezi meg a cselekményt. Nagyon erős darab, nagyon megosztó befejezéssel, de szerintem maximálisan sikerült egy maradandó, hátborzongató filmet csinálni.

Értékelés: 8/10

(Varin)

Be the first to comment on "The Elderly (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.