H. P. Lovecraft kedvenc történetei I. (szerk. Somogyi Gábor) (2023)

Az Azilum magazinból ismert Somogyi Gábor és Molnár András a tavalyi év végén egy ingyenesen hozzáférhető elektronikus kiadvánnyal örvendeztették meg a horror műfajért rajongó közönséget. A tizenhárom elbeszélést tartalmazó gyűjteményben egyaránt megtalálhatjuk a népszerűbb és kevésbé ismert XIX. századi rémirodalmi szerzők természetfeletti borzongást kínáló történeteit.

A Magyar H. P. Lovecraft Portálról ingyenesen beszerezhető kiadvány alapját Lovecraft 1927-ben megjelent Természetfeletti rettenet az irodalomban című tudományos értekezése képezi, amelyben a kozmikus horror atyja a rémtörténetek fejlődéséről írt összefoglaló elemzést. Ebben az univerzális áttekintésre törekvő munkájában pedig különféle a korszakot képviselő félelemkeltésre alkalmas műveket szintén említ.

A kötetbe válogatott tizenhárom elbeszélés nem mindegyike hat újdonságként a borzongást kedvelő olvasók szemében, ugyanis más hasonló tematikus kötetekben (pl. Düledék palota) már korábban olvashattuk némelyiket. Ilyen például Edgar Allan Poe hipnózisról szóló bizarr novellája (A Valdemar-eset kendőzetlen tényei), Rudyard Kipling indiai hiedelemvilágot bemutató egzotikus kalandja (A fenevad jele), Sir Arthur Conan Doyle misztikus múmiatörténete (A 249-es tétel) vagy mondjuk Ambrose Bierce groteszk elbeszélése (Az átkozott dolog). De akár ide sorolható Sir Walter Scott (A kárpitos szoba), illetve a szépíró Charles Dickens valódi unikumnak számító kísértethistóriája (A pályaőr).

Ezek mellett persze akadnak olyan művek, amelyek szerzőiről hazánkban aligha hallottunk (Prosper Mérimée: Az ille-i Vénusz, Edward Bulwer-Lytton: Kísértetjárás, avagy a ház és a szellem, Fitz-James O’Brien: Mi volt ez?), viszont újdonságtartalmuk miatt élvezettel ismerkedhetünk velük. Théophile Gautier írását (Kleopátra egy éjszakája) én például egyáltalán nem tartom rémtörténetnek, de Fiona MacLeod (A bűnevő) elbeszélése sem különösebben nyerte el tetszésemet maradéktalanul.

Ha viszont egy igazán hatásosan megírt kedvencet kellene választanom a kötetből, akkor Poe és Bierce klasszikusa mellett egyértelműen Guy de Maupassant Horla című 1868-ban keletkezett, naplóbejegyezésekből álló rémtörténetét említeném, amelyben egy szemmel nem látható rejtélyes entitás tűnik fel főszereplőnk ingatlanában. (Az elbeszélés egyébként a Szörnyszülöttek anyja című kötetében szintén helyet kapott.)

A misztikus és borzongató esetek iránt fogékony olvasók számára ajándék lehet ez a válogatás, azonban modern kori ingerküszöbünket figyelembe véve a kötetben található művek többsége (sajnos) mára már nem különösebben ijesztő. Ettől függetlenül szerintem mindenképpen izgalmas és lebilincselő élmény, ahogy egy régebbi kor természetfelettivel kacérkodó irodalmába nyerhetünk bepillantást. Reméljük, mihamarabb követi a folytatás!

A kiadvány ingyenesen beszerezhető: ITT

Értékelés: 8/10

eyescream

 

Be the first to comment on "H. P. Lovecraft kedvenc történetei I. (szerk. Somogyi Gábor) (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.