Batoru rowaiaru II: Chinkonka (2003) (Battle Royale 2: A megtorlás)

Nekem már igazán az első Batoru rowaiaru se tetszett. Hiába volt két órás, mégsem tudta egészen visszaadni Takami Kósun könyvének eseményeit, hangulatát, mögöttes tartalmát, rengeteg dolog kimaradt belőle, vagy máshogyan került vászonra, mint ahogy volt, stb. – szóval a könyv jobb nála. De a Battle Royale 2… Ehhez képest az első a világ legjobb filmje:) Én ráadásul a bővített verziót néztem (a sima címe Requiem), ami már csak a hossza miatt is még bénább. Mazochisták, lövöldözés-mániások és a mély mondanivaló kedvelői kattintsanak a More-gombra, a többieket viszont óva intem!

Eltelt három év az utolsó véres Battle Royale óta. Ezalatt Nanahara Súja létrehozta a Wild Seven terrorszervezetet, ami csupa gyerekből áll és velük együtt harcol az elnyomó önkényuralommal szemben. Végrehajtanak egy szörnyű robbantást, amiben nagyon sokan meghalnak, erre válaszul a kormány módosítja a BR-törvényt: az újonnan kiválasztott osztály tagjainak most nem egymással kell küzdenie majd, hanem a kiskorú szabadságharcosokkal. A feladat annyi: öljék meg Súját, ha teljesítik a missziót és kijutnak élve, győztek. A rengeteg megváltoztatott szabály és az ellenállók nem várt ereje miatt azonban hihetetlen gyorsasággal fogy a „kommandó” létszáma. Vajon teljesíti bárki is a feladatot, vagy mindenki elbukik? És mi lesz a Wild Seven forradalmának sorsa?

Részletesebben: Van egy műsor, amit milliók néznek a tvben, ennek során gyerekek ölik meg egymást valami elzárt helyen, különböző fegyverekkel. És van egy gyerekekből álló terrorista-csoport, akik egy szigeten vannak az óceán közepén. Ha te lennél a góré, és meg kéne oldanod, hogy legyen műsor, de ne legyenek terroristák, mit tennél? Én lebombáznám a szigetet, és amikor már minden elpusztult, akkor csinálnék vagy ott, vagy totál máshol egy Battle Royale-t. Kész, ilyen egyszerű, maximum 41 ember hal meg (elvileg). De mivel nem te és nem én vagyunk a górék, ezért valami barom úgy dönt, hogy odaküldi a szigetre a srácokat elpusztulni, aztán még egy csomó katonát is és utána „egy másik állam” (Amerika), mivel fenyegetésnek érzi Sújáékat, elpusztítja az egész helyszínt. Hányan halnak meg? Legalább 200-an… Tök logikus döntések, ugye? Aztán a másik és ez a legfontosabb: a készítők nem tudták elhatározni, hogy mit akarnak csinálni. Az eredeti rész rendezője egyetlen jelenetet tudott leforgatni, mert rögtön azután elvitte őt a prosztatarák, helyét pedig a producer-forgatókönyvíró vette át, aki mellesleg az ő fia. Ekkor már garantált volt a színvonalbeli esés, még úgy is, hogy a fiú megpróbálta apja jellegzetes stílusát leutánozni. Viszont, ahogy mondtam, nem sikerült belőni a műfaji korlátokat. A megtorlás egyszerre akar háborúellenes propagandafilm, gyerekekkel eljátszatott Ryan közlegény megmentése és az elnyomó rezsimek borzalmas tetteinek bemutatója lenni, emellett pedig még Takami Kósun regényének folytatásává is akar válni. Ezek közül pedig már egy célt is nehéz lett volna normálisan teljesíteni, de hogy mindet egyszerre, az már nonszensz.

A legelején még azt hittem, jó lesz, a feladat bemutatásának szekvenciája egész ütős lett, de utána, mikor kezdődik a partraszállás (nem volt véletlen a Ryanes példa), akkortól minden jó dolog elveszik. Milyen baromság az, hogy az osztályt azért küldik, hogy öljék meg a terroristákat, de azért az azonos sorszámú fiúk és lányok nyakörveit összekötik, vagyis ha az egyik meghal, akkor a másik is? Nem az lenne az érdekük a fejeseknek, hogy minél többen legyenek az övéik? De az izgalom is teljesen elveszett, mert minden gyereknek ugyanolyan felszerelése/fegyvere van és személyisége is csak háromnak adatott – sajnos nem tartozik e három közé a főhősnek megtett szőke fiú, aki egy iszonyúan ripacskodó, tehetségtelen, tenyérbemászó alak. Érdekes vonás, hogy a számomra főhős lány nem más, mint az előző rész tanárának lánya, aki utálta az apját, de most mégis bosszút akar állni érte – ő tényleg olyan, mintha Kósun találta volna ki. Szóval már sem az izgalom, sem az eredetiség nincs benne az elegyben, így ezt a michael bay-i módszerrel, nagy robbanásokkal és sok lövöldözéssel próbálják meg kompenzálni. De mivel nincs kiért/miért szorítani, ezért tök mindegy, ki hal meg és ki marad életben, ettől pedig az összes nagy akciójelenet unalmassá lesz. A hűdemély mondanivaló (háborúzni rossz dolog, a gyerekek elnyomása rossz dolog, szabadnak lenni és az igazságért harcolni viszont jó) ezért semmissé válik – nem mintha nem hallottuk volna már ezeket ezer másik helyen is. A csúcs viszont a befejezés, ami minden logikát és értelmet nélkülöz… Amit még meg kell említeni, az a tanárt játszó úriember, hát ilyen pofákat vágó embert komoly filmben még nem láttam, a jujjdeőrültésveszélyes figura általa baromi nevetségessé lesz. Ennek az alaknak a halála lett a mozi egyik legelcseszettebb pillanata, de tulajdonképpen a szőke gyerek bármelyik megmozdulása is ebbe a kategóriába esik – helyettük viszont kárpótol az elhunyt tanár lányát meg a Súját alakító páros. Külön poén a szemüveges gyerek elhalálozásának momentuma, amikor egy, a Team Fortress 2-ben szereplő fegyvernek (The Direct Hit) tökéletes másával lőnek:) De már nem akarok ennél több szót fecsérelni A megtorlásra, így inkább összesítek. Ostoba történet, rossz színészek, kétdimenziós karakterek, látványosnak szánt unalmas csatajelenetek és megmagyarázhatatlan baromságok jellemzik a Battle Royale 2-t, ami nem több egy hangzatos címmel ellátott filmnek csúfolt borzadálynál. Nem ajánlom, hogy elpazarolj rá két órát az életedből…

értékelés: 3/10

tvshaman

3 Comments on "Batoru rowaiaru II: Chinkonka (2003) (Battle Royale 2: A megtorlás)"

 1. Egyetértek a fentiekkel. A könyv nagyon jó, a manga is remek. Nos az 1. film egész jó lett szerintem. Egy ekkora könyvet nem igazán lehetett volna 1-1ben átvinni vászonra (kb 3 óra felett lett volna a film) bár Kinpacu Szakamocsi kivétele a történetből és a tanár berakása “Epic Fail” volt, az volt az 1. BR gyenge pontja.
  A 2. film valóban nehéz helyzetben rajtolt és szerintem azok közé a folytatások közé tartozik amit a túlzott elvárások tettek tönkre. (SPOILEREK!)
  Az alapötlet amúgy egész jó lett volna, Sújából ki is nézem a W7-t, mindhárom adaptációban bele volt kódolva egy ilyen jellegű folytatás. A gond hogy a tucatnyi nyilvánvalóan adódó potenciális szál (pl Mia, másik BR megzavarása, stb) továbbvitele elmarad és kapunk helyette egy lecsót.

  Értem én hogy 4 dolgott kelett 1 filmben megvalósítani (bár a producerek is hülyék voltak, célszerübb lett volna a szálat továbbvinni még egy gyerek vs gyerek harc csinálása helyett).
  Alapvetően az egésza diákrohammal lett elcseszve. HA egy folyó BR-be tőrnek be Sújáék és ott alakul át a szabályrendszer menet közben akkor még hihető is lenne + az epikusnak (tervezett) csatajelenetekben lenne kinek szorítani.

  A karakterek kapcsán a BR 1.film relatíve jól megoldotta, hogy bár a legtöbb karakter 2D maradt, volt jó pár kidolgozott személyiség és utaltak a mellék karakterek jellemére. Ez most szerintem a kapkodás áldozata lett, kicsit kevesebb nyafogás kellett volna és több igazi párbeszéd.
  Karakterek terén kiemelném hogy a támadó csapat tagjai között alig van szerethető karakter, a többsége annyira agyhalott/hisztis tini hogy bárki szívesen lelőné őket. A könyvben is vannak ilyen karakterek de értelmes emberek is.
  Pl Mai karakterében is iszonyat nagy lehetőségek lehettek volna, de nem használták ki. Hiányzik egy Kavada és egy Szóma mélységű karakter a sztorinak, de még egy Mizuho Inada is jót tett volna. A fő gonosz már a BR1ben is szar volt (mint írtam szakamocsi 100x jobb volt a könyvben), de a 2. filmben azt az elmebeteg egyént ki kellett volna hagyni, célszerűbb lett volna valamelyik könyvben említett érintett minisztert betenni aki fogadni szokott és eljátszatni egy igazi színésszel.
  A másik bajom Norinko, illetve a hiánya. Gyakorlatilag eltűnt az egész BR univerzum másik főszereplője, na kösz.
  Maga a technikai megvalósítás szerintem megfelel a filmnek, 1-2 baki van csak ami zavaró, a többi apróbb gondon át lehet siklani.
  Összefoglalva: egyrészt iszonyúan sajnálnom, hogy a történet folytatása helyett csináltak még egy adag öncélú harcolgatást. Másrészt idegesítő, hogy nem tudtak összehozni egy tisztességes szereplőgárdát. A színészek se a legjobbak, de alapvetően ez a forgatókönyv hibája, ami szerintem egyszerűen összecsapott.
  Ennek ellenére a film nézhető, sőt még élvezhető is, csak a battle royale-hoz semmi köze nincs.

 2. “elmebeteg egyén”:D Ha úgy nézzük, hogy nincs köze a BR-hez, talán úgy tényleg jobb az egész. Valószínűleg tényleg nem a színészek hibája az, amit láthatunk, hanem a rosszul megírt alapé…

  • Igen, pont erre gondoltam, hiszen a legtöbb szonésznek akinek jut rá idő vannak jó megnyilvánulásai, egyszerűen a forgatókönyv lett összecsapott, pl a szöszi srác karaktere is amiatt lesz 2D a szinész láthatóan próbált villantani.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.