Plants vs Zombies (2009)

pvsz_thumbPlants vs Zombies stílusát tekintve a lövegtorony-játékok (tower defense) műfaját képviseli, de a PopCap Games által fejlesztett game annál azért jóval többet nyújt. Hosszú és tartalmas játékmód, apróbb mini játékok, mókás próbatételek, emellett pedig gyönyörű rajzfilmes grafika, kellemes zene és hanghatások állnak rendelkezésünkre, hogy minél tovább élvezhessük a teljesen agyament növények és viccesen pihent zombijaink ölre menő harcát…

Adott egy gyönyörű családi ház, célunk pedig nem más, minthogy különféle konyhakerti növény (+ gomba, virág) elültetésével megakadályozzuk a zombik behatolását. Ezt a mutatványt több szinten kell véghezvinni: először a hátsó kert felől támadnak, aztán jön ugyanez a szint, de éjszakai módban, ahol jóval kevesebb a napfényt, majd az udvar felől közelítenek, ahol is az úszómedence miatt kevesebb az ültetési felület, végezetül pedig a tetőn kell visszaszorítani az agyra éhes zombik hadát, ahova csak külön cserépbe lehet dugványozni. Minden szinten van vagy tíz pálya, ezek letudása logikus módon egyre nehezebb, szóval aki belekezd, az garantáltan nem fog unatkozni…

pvsz_1

Most pedig magáról a játékról. Kezdetben, körönként hat fajta növényből kell gazdálkodnunk – későbbiekben ez akár tízre is ugorhat -, az aktuális pálya végigjátszása után pedig mindig újabb és újabb zöldségekkel bővül a repertoárunk. Felhasználható terményeink között akad támadó, illetve védekező jellegű, de vannak az ún. egyszer használatos csapda típusúak – őket kell a pályán lévő hat sávba elhelyezni. Röviden: a növénynek különleges képességét kell felhasználni az adott zombifajta speciális tulajdonságai ellen. Azonban mindközül a legfontosabb tényező mégis a napfény, amit összegyűjtve lehet csak az említett fotoszintetizáló katonáinkat plántálni. Nappali pályák esetében ezt alapból a játék adja, illetve a napraforgó, éjszaka pedig nap-gombák segítségével kell beszerezni.

pvsz_3

Játék menete nagyjából úgy néz ki, hogy ültetünk, beszerezzük a folyamathoz szükséges további napfényt, ültetünk tovább, aztán jönnek a zombik, amik szerencsésebb esetben nem érik el a házunkat. (Ha már minden növényt lezabáltak az adott sávon, utolsó esélyként még egy fűnyíró áll rendelkezésünkre, ami letarolja az egész utat.) Készítőktől még abban kapunk segítséget, hogy a pályán belüli (egy vagy több) durvább zombi-invázió előtt kiírják nekünk, hogy kb. mikorra várható.

pvsz_2

Harc közben aranytallérokat gyűjthetünk, amit később a játék folyamán a shop-ban herdálhatunk el extra szolgáltatásra vagy éppen a harcot segítő tárgyakra (növénybővítés, extra növények, gereblye stb.) Ahogy egyre előrébb haladunk, mind újabb és újabb növényeket, illetve zombikat kapunk, így a végére már vagy legalább 50 típus bukkan fel mindkét táborban. Ezeket az almanach beszerzése után meg is tudjuk nézegetni, mik a gyenge pontjaik, speciális képességeik és így tovább.

pvsz_6

Ez volt ugye az Adventure (vagyis kaland) módozat, de hogy ne unatkozzunk, a játék készítői kreatívan beletettek még egy csomó, kisebb-nagyobb extra játéklehetőséget meg próbatételt. Ennek egyik része a 16 külön opciót tartalmazó Mini Games, ahol a zombi-bowlingtól kezdve a növényfejű élőholtak támadásain át a nyerőgépes védekező módig egy csomó, szórakoztató marhaságban lehet részünk. Másik pedig a Puzzle fejezet, melyben ugyanazon logika szerint egymásra épülő feladatokat, próbatételeket kell abszolválnunk. Szintén roppant mókás kiegészítőket tartalmaz, pl. zombikkal vagyunk a növények ellen, vázatörés után támadnak ránk stb. Ezenkívül található még egy Survival mód, amit azt hiszem, nem kell külön magyaráznom, illetve egy Zen Garden nevű jóság. Ez utóbbiban növényeket nevelhetünk, sőt el is adhatjuk őket pénzért.

pvsz_4

Említett dolgokhoz zseniálisan adekvát atmoszféra dukál, magyarán egy vicces és mesés grafika, kellemes zenei megoldásokkal. Növényeink és zombijaink egyaránt a szürreális és a pihent / elmebeteg kategória között ingadoznak, és igencsak fel tudják dobni a hangulatunkat. Főleg, hogy tele van egy rakás pop-kulturális utalással, pl. Thriller-t járó Michael Jackson zombi, aztán ott vannak a Scary Pooter, Ace of Vase, I, Zombie, valamint Dead Zeppelin fantázianevű pályák, és akkor még nem is említettem, hogy a játék eredeti címe a Lawn of The Dead lett volna, amit remélem nem kell magyaráznom.

pvsz_5

Végezetül pedig még annyit, hogy megjelenése után hatalmas sikert könyvelhetett el – ami valljuk be, nem csoda, hiszen szórakoztatási faktora maximális -, így több különféle konzolra is kiadták, kiegészítésekkel és bónuszokkal feltuningolva, majd 2011-ben társasjáték készült belőle. Készítői idén nyárra (2013 augusztus) ígérik a folytatást, a Plants vs Zombies: Garden Warfare-t, úgyhogy hajrá!!

Aki pedig online szeretné kipróbálni, az megteheti ITT!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Plants vs Zombies (2009)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.