The Lost Skeleton of Cadavra (2001) (Cadavra elveszett csontváza)

cadavra_thumbTotálisan emberszerű földönkívüliek, életre kelő műanyag csontváz, Süsünket megszégyenítő mutáns, erőltetett párbeszédek, túljátszott karakterek, kínos szituációk, na és mindenekelőtt a már-már imádni valóan Ed Wood-i költségkímélő megoldások – egyszóval telitalálat ez az ötvenes években készült, sci-fi/horror fenyegetésekben bővelkedő B-filmeket parodizáló alkotás!

Dr. Paul Armstrong és felesége Betty a hegyekbe utazik, ugyanis a férj egy lezuhant meteoritot szeretne tanulmányozni. Beköltöznek hát a közeli Howard-tanyára, és egy atmoszférium-jelző készülékkel hamar rá is bukkannak a keresett tárgyra. Ezzel egy időben egy Dr. Roger Fleming nevű, gonosz szándékú tudós megtalálja a Cadavra-barlang legendás, elveszettnek hitt csontvázát, aki azt parancsolja, hogy mielőbb szerezzen neki atmoszfériumot, ugyanis csak ezzel tud életre kelni.

cadavra_5Hihetetlen vagy sem, de egy földönkívüli űrhajó is éppen ekkor landol az erdőben, melynek Marva bolygóról származó utasai (Kro-Bar és Lattis) ugyancsak atmoszférium után ácsingóznak, hogy megjavítsák gépüket. Ráadásul a bajt tetézi, hogy a magukkal hozott mutánsuk is elszabadult…

cadavra_1Kro-Bar és Lattis egy átalakító készülék segítségével földi lényekké alakulnak (valójában csak a ruhájuk lesz más), hogy ily módon álcázva magukat bejussanak Paul és Betty házába. Az eszközt megtalálva Roger sem rest: erdei állatokból (!) egy feleséget kreál magának, és szintén a házhoz indul. Mikor a kunyhót már éppen betöltenék előzőekben megismert szereplőink, egy ranger kopogtat, hogy tessék vigyázni, mert az egyik gazdát valami elmutálta… később persze ő is áldozatul esik a roppant veszélyes mutációnak!

cadavra_3Mivel közös cél hatja őket, Roger és a földönkívüliek szövetkeznek, de a csontvázat feltámasztani kívánó tudós később nem tartja be ígéretét, és elszelel az atmoszfériummal. Miután a mutáns szörny által elrabolt Betty sértetlenül előkerül, lassan megbarátkoznak a földönkívüliekkel – űrboroznak, és a bolygójukon lévő háztartási feladatokról kezdenek csevegni. A mutáns később megsebesíti Pault, így az űrlények elküldik őket pihenni, nem sokkal később viszont elkapja őket a csontváz. Kro-Bar és Lattis párosát előbb táncolásra kényszerítik, majd Lattist a csontvázhoz akarják feleségül adni. Szerencsére Paul és felesége odacsalogatja a mutánst, akinek aztán egy mindent eldöntő harc során sikerül a megsemmisítenie Cadavra elveszett csontvázát.

cadavra_4Már-már a zsenialitás határait súrolja az az aprólékos és összeszedett munka, ami ezt a filmet jellemzi. Larry Blamire alig százezer dollárból (!) készült fekete-fehér, független alkotása a végletekig próbálja azokat az apró manírokat lemásolni, illetve hát bemutatni, amik ezekre az ötvenes években készült, sci-fi/horror produkciókra oly jellemzőek voltak. Hogy pontosan mire is gondolok? Hát például a szerepüket iszonyatosan túljátszó színészekre, akik szájából szinte percenként fröcsögnek az erőltetett és agyonírt mondatok, amik hol túlmisztifikálttá, hol pedig kínosan viccessé teszik az adott szituációt. (Itt elsősorban a ’tudományos’ és a ’mutálódott’ szavakra kell odafigyelni, amik vagy 10-12 alkalommal hangzanak el egymást követő mondatokban!!) Kínos jelenetekből amúgy sincs hiány, akárcsak a szigorúan költségkímélő megoldásokból, mintha csak egy eddig elfelejtett Ed Wood filmet néznénk. Madzagon rángatott csontváz, terepasztalon pihenő makett űrhajó, low budget kosztümök (főleg ami a döbbenetesen kinéző szörnyet illeti) – szóval maga a Kánaán, már aki értékelni tudja, hogy valami eszelős fazon ilyen szintű profizmussal idézi meg a klasszikus trash-motívumokat, haha!

cadavra_2Nem is vitás, hogy maximális pontszámmal jutalmazom, hiszen felejthetetlen élményt szerzett számomra, az meg már csak külön bónusz, hogy a film végi hatalmas erkölcsi mondanivalót követően az alkotás mind a nyolc szereplője meghajol. Hatalmas taps neki, még egyszer!

(Kiegészítő információként mondanám el, hogy a hatalmas sikerre való tekintettel 2009-ben – újabb fergeteges trash-elemekkel bővülve – elkészült a film folytatása The Lost Skeleton Returns Again címmel. És meglehetősen izgatja a fantáziámat 😉

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "The Lost Skeleton of Cadavra (2001) (Cadavra elveszett csontváza)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.