Twilight of the Dark Master ((Shihaisha no Tasogare)) (1997)

Twilight of the Dark Master Akiyuki Simbo legismertebb OVA-ját ígértem egy korábbi cikkemben bemutatásra. Az eddig ajánlott művekkel ellentétben ennek a fő témája a jó és a rossz örökös küzdelme a világért, illetve annak elpusztításáért. Mágia, hatalom, erő, gonoszság, misztikum és némi nyomozás.

„Az idők kezdete óta hatalmas Démonok és nemes Védelmezők vívnak csatát a Földért – az életet adó Anya örökéletű ajándékáért. Mély gyűlölet feszül a Démonok és Védelmezők között; a Védelmezők eddig megakadályozták, hogy a Démonok elpusztítsák az emberiséget és magát a világot.” /szerk. ford./

Twilight of the Dark Master

2089-ben Neo-Shinjuku városában találjuk magunkat, ahol brutális képsorral indít az anime cselekménye: egy hatalmas szörnyeteg betör egy nő lakásába, letépi karját, és elmenekül. A lényt végül rendőrök vadásszák le és a kormány nevében egy ikerpár szállítja el a testet egy titkos gyógyszergyár megbízásából.
Mint látható nem fukarkodik a mindössze 45 perces OVA az információkkal, és mindent igyekszik belesűríteni, anélkül, hogy ez zavaróvá válna. Kimondottan pörgősen zajlanak az események, a lassítások csak azért vannak beépítve, hogy kicsit szusszanhassunk az újabb eseményáradat előtt.

A fő történetszál szerint Shizuka Tachibanat éjjel egy támadás éri (kezdőjelenet), pont mikor kedvesét, Eiji Kurazat várja haza. A lány vőlegénye nem érkezik meg, így kénytelen segítséget keresni, hogy megtalálja őt. Ahogy az utcákat rója, belebotlik egy férfiba, aki elvezeti a titokzatos Tsunami Shijohoz, aki valamilyen mágikus képességekkel megáldott nyomozó. Tsunami figyelmét azonnal felkeltik a történtek, és közös kutatásba kezd a rendőrökkel.
Főszereplőnk tipikusan visszahúzódó életet élő, megjelenésében erőt és hatalmat sugárzó személyiség. Tökéletesen illik hozzá hosszú fekete ruhája és ezzel kontrasztos hófehér hajzuhataga.

Twilight of the Dark Master

A szálak a gyógyszergyárhoz vezetnek és a tulajdonoshoz, Kudohoz. Azonban hamar kiderül, hogy ennél szörnyűbb titkok rejtőznek a háttérben. Valaki egy nagyon erős szteroidot fejlesztett ki, amely képes megnövelni az emberek erejét, de szörnyeteget csinál belőlük. Tsunami egy ősi háborúban találja magát, és egyáltalán nem tűnik meglepettnek. Mágikus csatákat vív a sci-fi-be illő (a dizájnt a Blade Runner díszlete ihlette) város felhőkarcolói között és felveszi a harcot a Long-ikrekkel, akik maguk is varázshasználóknak bizonyulnak. Végül eljut ahhoz, aki az egész összeesküvés mögött áll, aki kitervelte mindezt, aki manipulálta az embereket és saját céljai elérése fejleszttette ki a szérumot, mely kulcs lehet az ősi küzdelemben is.

Twilight of the Dark Master

Művészeti megoldásait tekintve egyáltalán nem kiemelkedő alkotás a Twilight of the Dark Master, viszont nagyon erős képi világgal dolgozik. Annak ellenére, hogy mai szemmel egyáltalán nem szépek a karakterek és a háttér, mégis megállja helyét, és megalapozza az anime sötét, dark voltát. A dizájnt egyébként Shinji Ochi tervezte, aki a Vampire Hunter D: Bloodluston és a Shikin is dolgozott. Eső és fém, fekete és kék tónusok, vér és mágia. A háttértörténet egészen lassan bontakozik ki előttünk és vészjósló véggel kecsegtet. Vajon ezúttal a jó vagy a rossz győzedelmeskedik? És hogyan kerülhető el a totális pusztulás? Akit érdekelnek ilyen stílusú történetek, azoknak szeretettel ajánlom.

Értékelés: 7/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Twilight of the Dark Master ((Shihaisha no Tasogare)) (1997)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.