Vampire Hunter D (OVA) (1985)

VHDMini

Valószínűleg az anime rajongóknak nem ismeretlen a Vámpírvadász D neve, hiszen a Vampire Hunter D: Bloodlust című filmben már sokan láthatták. Viszont a műnek van egy előzménye, ami kevéssé ismert, mégis kultikusnak számít. Szintén a poszt-apokaliptikus 12090-ben játszódik, jóval a nukleáris háborúk után. Ebben a környezetben az emberek mellett furcsa halhatatlan lények és mutánsok, szörnyetegek versengenek a létért.

A történet szerint egy fiatal lány éppen kint vadászik a mezőn az állatokat megtámadó szörnyetegekre, amikor egy vérfarkas menekülésre készteti. Doris szerencsétlenségére az egyik nemesi család feje, Count Magnus Lee jövendőbelijéül szemelte ki őt és céljának érvényesítéseként meg is ízlelte a lány vérét. Természetesen egy ősi vámpír nemzetség feje a gróf, így nem meglepő, hogy Doris, öccsével közösen segítségért indul. Így botlik bele a hidegen viselkedő D-be, aki teljesen szenvtelenül csatlakozik hozzájuk, hogy elpusztítsák a „Földön csupán rövid látogatást tartó” lényeket.

VHD1

Ez D első igazi anime szereplése, így képességeit lassan kibontakoztatva ismerjük meg. A dampiel/dhampir/dampyr félig ember és félig vámpír származású és különös haragot táplál a vérszopók irányában. Pontos múltja ismeretlen, erejéből néha kisebb, néha nagyobb szeletet mutat meg. Hasonlóan a vámpírokhoz ő is halhatatlan és sebei hamar begyógyulnak. A vértől pedig gyorsabban regenerálódik. Viszont embereket nem harap meg, elsősorban áldozatai energiáját nyeli el. Mutánsokból, szörnyetegekből pedig nincs híján ez a világ. D eléggé feltűnő jelenség, nem csak külsejében, hanem teljes kisugárzásában. Valamilyen érthetetlen okból ellenségei mégsem szagolják ki, hogy félig ő is egy mitikus entitás.

VHDMut

A három vándor elindul, hogy elpusztítsák a grófot és így megmenekítsék Dorist a vámpírrá változástól, hiszen három harapás után végleg azzá alakulna. A történetet színesítik és bonyolítják egyéb szereplők, akiknek vagy Doris testére vagy az örökkévalóságra fáj a foguk, illetve Count Magnus Lee lánya erősen féltékeny az új jövevényre. Az út tele van akadályokkal, megismerhetjük a Földön élő mutánsokat, akik részben a nemes urat szolgálják, és természetfeletti képességekkel rendelkeznek, részben saját érdekeiket szem előtt tartva csapnak le a csapatra. Veszélyes világ ez és nem biztos, hogy D időben eljut a várba, és két kísérője ép testtel megússzák a kalandot.

VHD

A Hideyuki Kikuchi által teremtett világból D karakterét Toyoo Ashida (Fist of the North Star) rendező adaptálta. A sötét tónusú, komor hangulatért Yoshitaka Amano (Ayakashi – Samurai Horror Tales, Vampire Hunter D: Bloodlust) karakter dizájnernek járna a köszönet. Sajnos eléggé korai munkája ez, és az 1985-ös anime képi világa nem túl kiforrott, néhol erősen elnagyolt, elmosódó hátterek jellemzik. Idők múltával annyira már nem számít kimagaslónak, de a maga idejében ikonikus volt. Ettől eltekintve maga az OVA erős hatású, kimondottan nyomasztó és izgalmas mű. Így ajánlom azoknak, akik szeretik a világot és látták a Bloodlustot is.

 

Értékelés: 7.5/10

ANN

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Vampire Hunter D (OVA) (1985)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.