Frankenstein Conquers the World aka Frankenstein vs. Baragon (1965)

fvsb_thumbHárom évvel a klasszikus King Kong vs Godzilla című Toho/RKO együttműködés után a Toho a szintén amerikai UPA-val is egyezségre lépett, aminek első fejezeteként Mary Shelley klasszikus szörnyét, pontosabban annak egyfajta ipari változatát engedték össze egy ismeretlen eredetű őshüllőszerű teremtménnyel, hogy valami hasonlóan izgalmas és szórakoztató kaiju kerekedjen belőle.

A II. világháború utolsó napjaiban járunk, amikor is Dr. Frankenstein szörnyének halhatatlan szívét próbálják meg az óceánon keresztül egy japán laborba szállítani, de az akciót útközben megneszelik a szövetséges erők, és lebombázzák a tengeralattjárót. Szerencsére még időben át tudták adni, így a különleges szerv Hiroshimába kerül vizsgálati célból, ahol meg tudjuk mi történik – szóval a szívet végül is szem elől vesztik.

fvsb_1Legalábbis úgy tűnik, ugyanis 15 évvel később egy fura kinézetű srácot látnak a város utcáin szaladgálni, és később egy barlangban sikerül is rábukkanni. Egy amerikai orvos és csapata pedig kideríti, hogy Frankenstein szíve a sugárzás hatására mutálódott, sőt egyenesen testet növesztett maga köré, így létrejött Frankenstein szörnyének „fia”.fvsb_6

Rövidesen médiaszenzáció lesz, és mivel a szörnyfiú a rengeteg protein (és persze a halhatatlan szív erőteljes működésének) hatására elkezd hatalmas méretűre mutálódni, az is megjósolható, hogy a film egy pontján elege lesz a bezártságból, és egyszerűen megszökik. Hiába harcol ellene a katonaság, nem mennek semmire, mígnem aztán a tenger felől megérkezik a hasonlóan bitang méretű szörny, Baragon és ahogy egy kaijuban lenni szokott, durván összeverekednek…

fvsb_2Mint azt már a bevezetőmben is írtam, eme szuperszörnyes kooperációnak gyökerei a King Kong vs. Godzilla nemzetközi összefogásban gyökereztek, és bár a Toho eredetileg egy Frankenstein vs. Godzilla párharcon fáradozott – többek között az el nem készült King Kong meets Frankenstein/King Kong vs. Prometheus koncepcióból kiindulva -, a végén aztán beérte egy viszonylag ismeretlen szörnnyel. Jelen produkciónk egyébként több alternatív címmel is futott, mint pl.: Frakenstein Meeets the Giant Devil Fish, Frakenstein and the Giant Lizard, Frankenstein vs Subterranean Monster stb., szóval többféle változattal is lehet találkozni.

fvsb_4A történet klasszikus horrorfilmes magja (Frankenstein szörnyének szíve) keveredik a Godzilla filmekből ismerős valósághű szituációval – ezúttal konkrétan Hiroshimára koncentrálnak, mint megtörtént katasztrófára -, de ha jobban megnézzük a King Kong-ból is vannak kölcsönvett elemek, mint a vizsgálódás céljából rabságban tartás, médiaszenzáció, majd pedig a városban való destroykodás.

fvsb_3Mind Frankenstein szörnyének fia, mind pedig az őshüllőszerű teremtmény elég mókásra sikeredett, főleg ami a párharcukat illeti: habszivacs fák és kövek repkednek, miközben a monstre tüzet fúj, a fiú meg erre a farkát cibálja, haha! A szörnyet amúgy Baragon-nak hívják, és még két filmben bukkan fel (Destroy All Monsters 1968; Giant Monsters All-Out Attack 2001), már ha valakit érdekel. Lényeg, hogy habár semmiben sem tűnik ki az ekkoriban készült kaijuk sorából, a Toho és UPA együttműködés tovább folytatódott a War of the Gargantuas c. mozival, melyben két Frankenstein szörnye harcol egymással.

 Értékelés: 5/10

eyescream

1 Comment on "Frankenstein Conquers the World aka Frankenstein vs. Baragon (1965)"

  1. A filmnek amúgy van egy alternatív befejezése is amit Amerikának szántak és feltűnik benne egy harmadik szörny is 😉

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.