Creep (2014)

creep_thumbMinden évben vannak olyan horrorfilmek, amik erősen megosztják a műfaj rajongóit. Rendszerint ezek a darabok viszonylag közel állnak hozzám, de a Creep (2014) kapcsán nem igazán sikerült még dűlőre jutnom. Komoly fesztiválmúlt után 2015-ben vált elérhetővé Patrick Brice és Mark Duplass szerelemgyereke, ami a found footage szubzsáner érdekesebb darabjainak sorát erősíti.

 

A szerelemgyerek kifejezés nem túl erős ebben az esetben hiszen Patrick Brice rendezte a kettejük által írt történetet, és rajtuk kívül nem is szerepel más a filmben. Az alapsztori szerint Aaron (Patrick Brice) válaszol Josef (Mark Duplass) hirdetésére, amelyben videóst keres egy egynapos munkára. Aaron feladata az lenne, hogy dokumentálja Josef egy napját a még meg nem született fia számára, mivel halálos betegségben szenved és nem fogja megélni gyermeke születését.

creep_2

A kissé bizarr felütést Josef furcsa humora koronázza meg, szinte mindegyik szituációban megpróbálja megijeszteni videósát, amivel többször sikerrel is jár. Néhány helyszínváltás és rengeteg dialógus után a nap újra a hegyi házban végződik, ahol egy sokkoló telefonbeszélgetés teszi fel az i-re a pontot. Nem vagyok híve a spoilereknek, így nem szeretnék többet elárulni a történetről, de az első perctől érezhető, hogy valami nem stimmel.

creep_3

Azt nem tudjuk igazán meghatározni, hogy ki a ludas, de ahogy a történet pörög tovább egyre világosabbá válik, hogy a hirtelen kötött barátságnak nem lesz jó vége. Megosztó mivoltát leginkább annak köszönheti a darab, hogy a szakértőnek nevezett kritika elég magasra emelte az értékelését, amit sok esetben csalódás követett az egyszeri nézők véleménye alapján. Abszolút megértem a csalódott nézőket, hiszen gyakorlatilag 75 perc párbeszédet láthatunk a lehető legkevesebb horrorisztikus jelenettel. A végig kézzel tapintható feszültség azért néhány jelenetben kiteljesedik, de összességében elég vérszegény a darab.

creep_1

A sztori amúgy elég kerek, a befejezést is eltalálták, de valahol egyetértek azzal, hogy a kissé indokolatlan hype megölte a darabot. A két színész kitesz magáért, látszik, hogy szívügyük a történet, de azért a bőrükből nem tudtak kibújni, ők kb. ennyire képesek. Már javában készül a folytatás, ahol elméletileg mindketten visszatérnek majd, én biztosan benevezek rá, mert kíváncsi vagyok a fejleményekre. Ha érdekel egy átlagosnak nem nevezhető áldokumentarista kamaradarab, akkor tehetsz egy próbát vele! Sokat nem veszítesz, mert elég gyorsan lepörög és tényleg érdekes a sztori, de túlzottan nagy ijesztgetésekre ne számíts, inkább csak némi meglepetésre.

10/6

afiaf

 

imdb-share-logo

 

 

youtube-logo

 

 

Be the first to comment on "Creep (2014)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.