Jigoku Shōjo (TV) (2005-2006)

hgminiLe kell szögeznem már a legelején, hogy a most bemutatásra kerülő anime egyedi és fantasztikus a maga nemében, bár nem operál literszámnyi vérrel, mégis bátran kijelenthetem róla, hogy az egyik legjobban sikerült horror, melyet valaha láttam. Iskolapéldája annak, hogy a pszichológiai és a képi hatás harmóniája mennyire tökéletes művet képes létrehozni. Ehhez pedig valójában nem szükségeltetik más, mint egy frappáns szituáció.

„It is said that life’s encounters are governed by fate. Tangled up in the threads of fate are the ill-fated blossoms, pitiful and frail. Lost in anger, sorrow, and tears, beyond the veil of midnight, the retribution that you are helpless to reap shall be yours.”

„Azt mondják, hogy az életet maga a sors írja. Fonalába tekeredve a balsorsú virágok szánalmasan törékenyek. A düh, a gyász és a könnyek tengerében elveszve, az éjfél fátylán túl a megtorlás, amelyet reményvesztetten keresel, eljövend.” (szerk. ford.)

A Hell Girl különálló történeteket mesél el nekünk, melyek egy városi legendára épülnek. Azt beszélik ugyanis, hogy létezik egy weboldal, amelyet, ha éjfélkor felkeresünk, elérhetővé válik, és oda egy illető nevét beírva elküldhetjük őt a Pokolba. Ez így egy tökéletesen átlagos horrorfilm alapötlet is lehetne, ha ezután kiderülne, hogy egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, a felvitt neveket listaként használva. Amolyan bosszúálló démon volna, aki mások sérelmeit látszik megtorolni, azonban itt korántsem erről van szó.

Enma Ai munkája ugyanis valami hasonló, hiszen azokon próbál segíteni, akik nem tudnak boldogulni az élet egy bizonyos pontján, mert olyan személybe akadnak, akivel képtelenek bármit is kezdeni, mert az illető velejéig romlott, kegyetlen, illetve rendszerint érinthetetlen. A séma egyszerűnek tűnik, hiszen éjfél körül fel kell keresni az oldalt, ahova valóban beírható egy név. Ezután visszaigazolást kap a felhasználó és hamarosan felkeresi őt Ai, hogy tájékoztassa őt a feltételekről, melyek a szerződéshez tartoznak.

hg01

„If you really want retribution, untie that red thread. By untying the thread, you will enter into a covenant with me. The object of your vengeance will immediately be banished to Hell.”

„Ha tényleg azt akarod, hogy megbűnhődjön, csak bontsd ki a vörös fonalat. Ezzel egy időben szövetségre lépsz velem. A bosszúd tárgya azonnal a Pokolra száll”
(szerk. ford.)

Persze nem egy egyszerű bérgyilkosról van szó, a lány ugyanis a Pokol határvidékén lakik és három hűséges segítőjével karöltve időnként átkukkantanak a világunkba, hogy bosszút álljanak valaki helyett. Triviális esetekben nyilvánvalóan nincs szüksége senkinek sem ilyesféle szolgáltatásra, de vannak olyan esetek, amikor látszólag semmilyen más kiút nem létezik. Lehet, hogy hirtelenjében nem tudnánk felidézni olyan szituációt, amikor egy ilyen lány hasznos lenne számunkra, de mégis a sorozat három teljes évadon keresztül képes volt fenntartani az érdeklődésünket, anélkül, hogy ellaposodott volna. Ez pedig tényleg azt jelenti, hogy bőven akad olyan helyzet, amikor szükség lehet Ai segítségére. Hogy csak párat vázoljak fel ezek közül, vannak olyan esetek, amikor nincs tanú, vagy az elkövető túlságosan befolyásos, illetve veszélyes, hogy felelősségre lehessen vonni. Illetve, ha a saját életünk kerül veszélybe egy olyan helyzetben, ahol a rendőrség is tehetetlen valami miatt, akkor is kapóra jöhet ez a típusú szolgáltatás. Persze nem olyan egyszerű ez, mindennek meg van a saját ára, melyet bizony meg kell fizetnünk.

hg02

„However, once you have your retribution, you will have to pay the price for it as well. Curses come home to roost. If you enter into the covenant, you, too, will go to Hell.”

„Azonban, ha megkapta a büntetését, neked is meg kell fizetned az árat. Az átkok ugyanis visszaszállnak ránk. Ha szövetségre lépsz velem, te is a Pokolra fogsz jutni”
(szerk. ford.)

A szabályok tehát teljességgel elfogadhatóak, hiszen a valamit valamiért elv igencsak fontos. Nyilvánvaló tehát, hogy ez lesz a Jigoku Shōjo elsődleges üzenete a nézők felé. Az életben bárminek következménye van, amit megteszünk, és késznek kell lennünk vállalnunk érte a felelősséget. Ez vonatkozik azokra, akik Enma Ai képességeit veszik bérbe, illetve természetesen azokra is, akiket ily módon megbüntet a főszereplő. Picit olyasmi ez, mintha Pinheadet végrehajtóként használnánk és egyik csatlósa Freddy Krueger lenne. Hiszen azok, akik elkárhoznak és a Pokol mélyére jutnak, folyamatos kínzásnak lesznek kitéve, melyből némi ízelítőt is kapunk az animében. Az ijesztő, horrorisztikus része nem is az a képi anyag, amellyel lefestik a szenvedésük mibenlétét, hanem, hogy ez örökké ismétlődni fog, sosem marad abba, amely már önmagában is hátborzongató.

hg03

„You will never see Heaven, and you will wander for eternity in pain and agony. Well, that’s only after you die, though.”

„Sosem láthatod meg a Mennyországot és az öröklétben fájdalmak és gyötrelmek között fogsz bolyongani. Persze mindezt csak azután, hogy meghaltál.”
(szerk. ford.)

A mellékszereplők lassan érkeznek meg, igazán csak azután fut be az oknyomozó Shibata Hajime, amikorra nagyjából képet kapunk a weboldal, illetve Enma Ai működéséről. Elég könnyedén kapcsolódik be a cselekmény fonalába, hiszen egy városi legenda sok ember érdeklődését felkeltheti, pláne, ha a médiánál tevékenykedik. A csavar a sztoriban viszont maradjon meglepetés, azt nem szeretném felfedni. Legyen annyi elég, hogy a fokozatosan előbúvó háttérszál, amely egy kerek alaptörténetet sejtet, olyan izgalmakat hoz a Hell Girl-be, amelyre nem igazán számíthatunk előre. Emellett megmaradnak a melléktörténetek, de kicsit más szemszögből kezdjük el figyelni az emberek reakcióját. Hamar kiderül például, hogy azért nem vakon teljesíti a lány a kívánságokat. Mindennek pontosan utánanéz, nem lehet könnyedén átverni azzal, hogy mással iratunk be az oldalra, hogy nem mi végezzük el a piszkos munkát. Illetve arra is fény derül, hogy attól, hogy valaki szólította őt, ha nem elég gyors, megelőzheti más, aki az eredeti beíró életére tör.

Bizony, bárhogy is nézzük, ezek valójában gyilkosságok, nem szabad erről sem megfeledkeznünk. Mert mindig, amikor valakit elküldenek a Pokolba (jelen esetben szó szerint), akkor az illető bizony meghal, visszavonhatatlanul, és örök kárhozatra van ítélve. Nyilván ezért ilyen magas az ár, amelyet fizetni kénytelenek érte, akik igénybe veszik a szolgáltatást. Így nem árt mérlegelni, hogy valóan annyira súlyos-e a helyzet, hogy nem tudjuk megoldani magunktól, vagy nem vagyunk képesek elviselni a helyzetünket, mert a következmények bennünket is megbélyegeznek örök életünkre. Hogy vajon találkozunk-e a másvilágon azzal, akit ily módon elkárhoztattunk, nos, az maradjon az anime misztikuma.

hg04

„All that remains is for you to decide”

„Most már csak döntened kell.”
(szerk. ford.)

Annyi bizonyos, hogy Hajime és lánya, Tsugumi olyan eseményekbe sodródnak bele, amely megváltoztatja mindennapjaikat. Nyomozásuk közben néha sikerül egészen közel jutniuk az áldozatokhoz, talán meg is tudják állítani a szörnyű végkifejletet, azonban kérdés, hogy ezzel mennyire haragítják magukra a sorsot, illetve Ait és a munkáltatóit… De pont emiatt változik meg kicsit a mi hozzáállásunk is az előtte látottakhoz, hiszen az anime azért meglehetősen szuggesztív elemekkel egyértelműen arra próbál minket rávezetni, hogy az elkárhozandók mennyire megérdemlik a sorsukat, illetve mennyire kilátástalan a szerződésbe lépők élete. Ahogyan már többször is igyekeztem kifejteni, sohasem fekete és fehér egy-egy szituáció. Valóban van olyan, aki nem érdemli meg a sajnálatunkat és a Pokol tüzes máglyáján elnéznénk, hogy ropogósra sül újra és újra és újra… Azonban akadhatnak olyan szituációk, amelyek nem ennyire egyértelműek, ahol van választási lehetősége az áldozatoknak, illetve nem annyira súlyos a helyzet, mint egy másik esetben. Erre próbál apellálni Hajime is, hogy legalább az egyik lélek érintetlen maradjon, ne kelljen bűnt elkövetnie, és ezzel egy olyan terhet a vállán hordania, mely össze is roppanthatja hátralévő életét.

hg05

„Your grievance has been heard”

„Panaszod meghallgattatott.”
(szerk. ford.)

Azonban a döntés sosem Enma Ai kezében van, hanem mindig annak kell meglépnie, aki hívta a lányt. Ezek pedig minden esetben olyan szituációk, ahol valaki valamiféle gyászban van. Vagy elvesztett valakit vagy kilátástalannak tűnik a sorsa. Az érzelmek elhomályosítják a látásunkat, így képtelenek vagyunk tisztán gondolkodni, így lehet, hogy nem vesszük észre, hogy nem a megfelelő embert hibáztatjuk, hanem olyat küldünk el a Pokolba, aki nem is érdemelné meg. Viszont Ainak nem feladata az ítélkezés, az sem, hogy jogos-e a kívánság, neki csak teljesítenie kell, ha úgy látja, hogy az ember, aki szerződésbe kíván lépni vele, valóban azt akarja, amivel megbízza. Annak áthidalására is van lehetőség, hogy olyat büntessünk meg, aki biztosan elkövette ellenünk azt, amely ilyen lépésre sarkallt bennünket. Hiszen ez nem a Death Note, nem kell ismernünk az elkövető nevét, elég megfelelően körülírnunk, hogy az kerüljön a Pokolra, aki ártott nekünk, vagy az általunk szeretett, becsült, tisztelt személynek.

Nyilván nincs pontos kézikönyv a Jigoku Tsushin (Hell Link) használatához, így ránk van bízva, hogy mennyire vagyunk körültekintőek. Ahogy Ai feladata is az, hogy megfelelően körbejárja a helyzetet, és eldöntse, hogy múló szeszélyről van szó, vagy komolyan gondoljuk a kívánságunkat. Ebben hárman is segítenek neki. Egy kopaszodó férfi, aki tüzes szekérré tud változni, egy gésának tűnő nő, aki valamilyen élőhalott, és végül egy fiatal fiú, aki Ai szeme a vitás helyzetekben. A Hell Girlt irányító erőt ugyan nem ismerjük meg, de halvány utalásokat azért találunk rá, hogy valaki még tartózkodik a házban, ahol „élnek”. Egy hang beszél a lányhoz, előkészíti neki a kimonóját és biztatja, hogy elinduljon, illetve hazatérésekor megkérdezi, hogy minden rendben volt-e. Nagymamaként gondolunk rá, csak a későbbi sorozatban derül fény kilétére és szerepére, így a segítő brigádra későbbi cikkben szeretnék bővebben kitérni.

hg06

„O pitiful shadow lost in the darkness,
Demeaning and bringing harm to others,
A damned soul, wallowing in sin,
Care to give death a try?”

„Ó szánalmas árny, ki a sötétben bolyongva
áskálódsz és másoknak ártasz,
átkozott lélek, a bűnben dagonyázva,
vajon most elboldogulsz a Halállal?”
(szerk. ford.)

A sorozat lényegét szerintem már sikerült elég jól kifejtenem. A mögöttes mondanivaló nem csak az alapszálon bontakozik ki, hanem a különböző részek is nyújtanak tanulságokat a nézők számára. Minden egyes eset valamilyen szempontból egyedi és a feszültséget nagyon ügyesen építi fel, így igazi thriller-horror hangulatot kölcsönöz a Jigoku Shōjo-nak. Az anime elvarázsol bennünket és magával ragad, nagyon könnyű elveszni az epizódokban. Elsőként Ai személyisége fog meg, aztán a helyzetek, amelyek az ő megoldására várnak, majd fokozatosan kiszélesedik a látókörünk, ahogy az újságíró is belép a képbe, és több aspektusból is megvizsgálhatjuk a szituációkat. Csak a fordulat után körvonalazódik számunkra, hogy mi fogja összekötni az addigi történteket és, hogy valójában merrefelé is tartunk. A sorozat végére egészen más megvilágításban kerülnek az addigiak és a katarzis sem marad el.

hg07

„Your grievance shall be avenged.”

„Megbosszuljuk a sérelmedet.”
(szerk. ford.)

Omori Takahiro (Baccano!, Hotarubi no Mori e) rendezte ezt a különleges darabot, amelyből nem sokkal később manga is adaptálódott. Egyértelmű sikere zöld utat nyitott neki az újabb évadok felé, melyek egyébként ugyanilyen frappánsak és kreatívak lettek. A karakterdizájnja (Oka MarikoGhost Hound) igazán varázslatos, a legkiemelkedőbbnek mindenképpen Ai kimonóját tartom. Az animációkat Aizawa Masahiro (Blade of the Phantom Master, GYO: Tokyo Fish Attack) vezetésének köszönhetjük. Az anime magával ragadó zenéjét Mizutani Hiromi és Takanashi Yasuharu (Beelzebub, Gantz, Mononoke, Shiki) szerezték. Az epizódok elején SNoW The Upside Down Butterfly, végén Mamiko Noto (szinkronhang például a RIN – Daughters of Mnemosyne-ben) Temporary Sewing című számai hallhatóak.

Ezt a sorozatot nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenki számára, aki szereti a thrillert, horrort és a természetfeletti történeteket. Az első évadból nem csak izgalmasan nyugtalanító szituációkat ismerünk meg, hanem Enma Ai múltjába és a Jigoku Tsushin működésébe is betekintést nyerhetünk.

hg08

„I consign this grievance to Hell.”

„Ezt a panaszt a Pokolba száműzöm.”
(szerk. ford.)

Értékelés: 10/10

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Smaragd Sárkány

Hell Girl 2. évad

Hell Girl 3. évad

Hell Girl 4. évad

Be the first to comment on "Jigoku Shōjo (TV) (2005-2006)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.