The Girl With All The Gifts (2016) (Kiéhezettek)

Néhány esztendővel ezelőtt még javában tombolt a vámpírőrület, tucatszámra érkeztek az alkotások, melyek igyekeztek meglovagolni az aktuális trendet. Pár éve azonban a zombik kerültek hasonló szerepkörbe, a hullám elindítója az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő The Walking Dead sorozat. Manapság már megszokott, ha egy film poszt-apokaliptikus és valamiféle járvány ütötte fel a fejét, amitől a föld lakosságának többsége vérszomjas élőhalottá válik.

A nagy kérdés minden évben adott: vajon sikerül-e valakinek tovább öregbítenie a szubzsáner hírnevét, aminek Romero adott életet még a ’60-as évek végén? 2016 ebből a szempontból szerencsésebb évnek mondható, hiszen a dél-koreai Train To Busan igazán kellemes perceket okozott az adrenalin szerelmeseinek. De, ha valaki nem az akció-horror nagy rajongója, az is megtalálhatta számításait a szélesvásznon, mivel tavaly érkezett a mozikba M.R. Carey 2014-es sci-fi/horror remekének filmadaptációja.

A Kiéhezettek természetesen poszt-apokaliptikus felütéssel indít, műfaja pedig horror-dráma. Eddig nem esünk hasra, de az ördög mindig a részletekben rejlik. A történet a nem túl távoli jövőben jászódik, ahol egy gombafertőzés hatására a lakosság nagy többsége megfertőződött. A kór húsevő élőhalottakká változtatja az embereket, akik akció híján egy helyben állnak, de a leghalkabb hangra is szupergyors ragadozókká válnak. A főszereplő kislány Melanie (Sennia Nanua), akit hasonszőrű fiatal társaival egy katonai bázison tartanak fogva. Természetesen már első pillanattól látszik, hogy valami nem stimmel velük, de a sztori csak szépen lassan tárja fel rejtélyes múltjukat.

A gyerekek fertőzötten születtek, gyakorlatilag kirágták magukat a szülőkből, ugyanakkor képesek érezni, tanulni és megőrizni emberségüket. Egészen addig amíg pulzáló véna nincs a közelükben. A bázis dokija (Glenn Close) szerint Melanie a kulcs az ellenszer előállításához, de a lázadó tanárnő (Gemma Arterton) nem hajlandó elfogadni a lány feláldozását. Egy incidens hatására a támaszpontot elárasztják a fertőzöttek, a túlélők egy csoportja pedig megpróbál eljutni egy biztonságosnak hitt helyre. A kalandos út során mindenki felfedezi, hogy valóban több rejlik a kislányban, mint amit gondoltak, de nagy kérdés, hogy mennyire bízhatnak meg benne.

A brit horrorfilm nagy erőssége a karakterekben, valamint a rendhagyó sztoriban rejlik. Nagyon erős drámai elemekkel bír, ugyanakkor akad néhány kifejezetten izgalmas és remekül felépített feszült jelenet is. A közel kétórás játékidőt egy picit hosszúnak éreztem, de mivel nem olvastam az eredeti alapanyagot, így nem tudom eldönteni, hogy ez mennyire indokolt. A színészek remekül helytállnak, de ezen fronton nem is bíztak semmit a véletlenre az alkotók. Összességében egy nagyon jól összerakott zombis horrorral van dolgunk, ami okoz maradandó pillanatokat, de valahogy még is kevésnek éreztem ahhoz, hogy az alműfaj klasszikusai között említsük. Persze ez változhat még, majd az idő eldönti. Ettől függetlenül erősen ajánlott látnivaló, különösen a szubzsáner szerelmeseinek.

10/8

afiaf

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "The Girl With All The Gifts (2016) (Kiéhezettek)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.