The Dark Tapes (2017)

Az utóbbi években – a V/H/S sikerét követően – egyre több alacsony költségvetésű kézikamerás kisfilmekből álló antológiával találkozhatunk. Sajnos a legtöbbnek nem sikerült a V/H/S ötletességét hoznia, és nagyon sok esetben bizony eléggé eltérő színvonalú alkotásokkal találkozhatunk, és ez bizony igaz az említett antológia folytatásaira is. A The Dark Tapes ígér nekünk horrort, rejtélyeket, sci-fit, szellemeket, démonokat és egyéb természetfeletti teremtményeket – a cikkünkben megtudhatja a kedves olvasó, hogy mennyire is sikerült megragadnia a paranormális világ hangulatát a Sötét Szalagoknak…

A The Dark Tapes a szokásos antológia felállást követi, egy összefüggő kerettörtének fog keretbe több rövidebb horrorisztikus mesét. A vázat ezúttal Vincent J. Guastini “To Catch a Demon” története adja meg. A rendező sok klasszikus horror forgatása során vett részt a speciális effektusokért és/vagy sminkért felelős stábtagként – és a tapasztalata meg is látszik az általa rendezett történetben.

Már a sztori is felkelti a horror fanatikusok figyelmét – az alvásparalízis háttere valamint a témát feldolgozó filmek, mint a Shadow People, szerkesztőink kedvenc témái között találhatóak meg. A The Dark Tapes egy érdekes magyarázatot próbál adni a jelenségre, mely szerint az alvás bizonyos ciklusaiban az idő máshogy működik, és ez lehetőséget ad arra, hogy ebben a félig ébrenléti állapotban párhuzamos dimenziókba lássunk át. A kerettörténetben pár kutató próbálja a jelenséget gyakorlati kísérletekkel igazolni, mint azt sejthetjük, nem feltétlenül azt kapják, amire számítottak…az “Elkapni egy Démont” történet érdekes összefoglalást ad az antológiának – sajnos a többi kisfilm már kevésbé tudja megragadni ennyire a nézők figyelmét. (7/10)

A The Hunters and The Hunted egy Paranormal Acitivity-klón, ami meglepő fordulatot vesz. Sajnos ez sem egyedi, sem ötletesnek igazán nem mondható, nagyon erőltetett kiforgatása egy klasszikusnak. (3/10)

 A Cam Girls egy vidékről elmenekülő lány története, aki egyre kevesebbre emlékszik az éjjeli partikból – miközben a pénzt webkamerás “csak felnőtteknek” akciózással próbálja összeszedni. Sajnos minden-mindennel összefügg, és a webkamerás show durva fordulatot vesz… A Cam Girls nagyon érdekesen indul, a végére kicsit káoszba fullad, de még mindig az antológia egyik csúcspontja (6/10).

Az Amanda’s Revenge főhősnője egy partin megerőszakolt lány, akinek az élete (és különösen az éjszakái) meglepő fordulatot vesznek a szörnyű eseményt követően. A barátai próbálnak rajta segíteni – de ha szabadulni akar az őt kísértő természetfelettitől (?!), saját kezébe kell vennie a sorsát. Sajnos erre is elmondható, mint az előző szegmensre – érdekfeszítő történetalapozást egy gyenge lezárás követ, kár érte, mert ebben (is) sokkal több lehetett volna (5/10).

A The Dark Tapes nem az alacsony költségvetés miatt marad a tucatfilmek kategóriájában, hanem mert a jó alapötleteket sikerült többször is rossz irányba elvinni…egy estét szórakozásnak tökéletes, de a néző bosszankodhat a végén – ebben bizony több le(hete)tt volna sokkal. Ebben a konklúzióban annak is nagy szerepe van, hogy a kerettörténettől eltekintve a többi szegmensért már Michael McQuown volt felelős – talán érdemesebb lett volna az egész felelősséget Vincent J. Guastini kezében hagyni.

Értékelés: 5.5/10

Fixxerx

Be the first to comment on "The Dark Tapes (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.