Ted Bundy: The Legacy of Evil (2008) (Bundy: An American Icon)

Legacy of EvilA világ legismertebb kéjgyilkosa talán nem a legproduktívabb, de annyi bizonyos, hogy a munkássága nagyon sok alkotót ihletett meg. A korábbiakban már bemutattunk nektek thrillert, drámát és melodrámát, szatírát is, de a horrorhoz legközelebb inkább a Ted Bundy: The Legacy of Evil áll. Michael Feifer (Boston Strangler: The Untold Story) filmje dokumentarista jellegű, ugyanakkor naturalista módon ábrázolja Ted Bundy szadizmusát és gyilkosságait, elsősorban ez utóbbira fókuszálva.

Legacy of EvilA halálsoron készít interjút a börtönigazgató (Kane HodderA Balta 1-3, B.T.K., Jason X, Péntek 13 VIIVIII.) a többszörös nemi erőszakért és gyilkosságért elítélt Theodore Robert Bundy-val (Corin NemecA szörny az anakonda ellen, Jurassic Attack, A robotkrokodil, Homokcápák). A férfi szívesen mesél az éltéről, kezdve a sanyarú gyermekkorával, amikor öt évesen a részeg rokonának köszönhetően tudta meg, hogy a lány, akit nővérének hitt, valójában az anyukája. Ez persze némileg rányomta a bélyeget arra, ahogyan később ismerkedni próbált, így nem is olyan meglepő, hogy nem csajozott túl könnyen. Meglepetésére, 1966-ban a Washingtoni Egyetemen egy felsőéves lánnyal sikerült összebarátkoznia, sőt a hölgy viszonozta az érzelmeit, és úgy döntött, férfit farag a húszéves fiúból. Azonban Stephanie (Jen NikolaisenCorpse Run) végül túlságosan éretlennek találta Tedet, aki valóságos dührohammal jutalmazta őt a szakítás pillanatában. Valódi egoista énje tört a felszínre, nem tudta türtőztetni magát, és elhatározta, megváltozik, igazi vezéregyéniséggé, karizmatikus személyiséggé válik a jövőben.

Legacy of Evil

Nem sokkal később, huszonegy évesen egy kutatómunkának köszönhetően azt is megtudta, hogy az édesapját sem ismeri, mert aki nevelte őt, nem is vér szerinti rokona. De ez sem tántorította el őt az elhatározásától, egy lelki segélyszolgálatnál vállalt karitatív munkát, és tanulmányai végeztével a jogi karra is felvételt nyert. Mivel alaposan megváltozott, határozott és megnyerő lett, sármjával könnyedén bekerült a republikánus szenátorjelölt kampányába is. Szabadidejében halványpiros bogárhátújával portyázott, stoppos lányokat csípett fel, majd leütötte, megerőszakolta, megfojtotta őket és rendszerint levágta a fejüket, amelyeket időnként magával cipelt.
Amikor már igencsak ismert és tisztelt személlyé vált, úgy intézte, hogy ismét összefusson Stephanie-val, meglátogatta őt San Franciscoban, ahol a nő hamar belehabarodott az új fiatalemberbe. Ted Bundy nem is teketóriázott sokáig és frappáns, kegyetlen bosszút vett a múltban ért sérelmeiért.

Legacy of Evil

A The Legacy of Evil elég ügyesen illusztrálja a sorozatgyilkos kegyetlen természetét, azonban a kontrasztot nem jeleníti meg. Ennek ellenére a jelenetek szépen bemutatják, hogyan történhettek az esetek, mi játszódhatott le Ted Bundy fejében. Viszont sajnos kissé felületesen mutatja be a teljes cselekményt, valamint időben is többször ugrál, illetve a fontosabb eseményeket ugyan kiemeli, de a többi film alapján igencsak pontatlanul ábrázolja a valóságot. Ennek oka lehet dramaturgiai, vagy csupán annyi, hogy igyekeztek a fikció jelleget kihangsúlyozni, esetleg a jogokat nem sikerült megszerezniük a kéjgyilkos életének feldolgozásához. Az eredmény szempontjából igazából lényegtelen, a munkát én eléggé felületesnek találtam.
ehhez erősen hozzájárul az is, hogy a színészek nincsenek pályájuk csúcsán, de megszemlélve az eddigi szerepeiket ezen nem is igen csodálkozunk. Egy középszerű, B kategóriájú élményt kapunk, semmi mást.

Legacy of Evil

A világ legismertebb kéjgyilkosa igazi enigma volt a pszichológusok számára, hiszen nem tudták az addig ismert profilok közé beszuszakolni, bekategorizálni a személyiségét. Ellentmondásos viselkedése, sanyarú gyermekkora, és az arra adott igencsak brutális válasza vagy elborzasztotta az embereket, vagy szánalmat ébresztett bennük. Máig talány, hogy miért akadtak többen is, akik hittek az ártatlanságában, és halálosan szerelmesek voltak belé. Sajnos a karakter lényegét a bemutatott négy film közül egyedül Mark Harmon tudta rendesen megfogni, a többi alakítás felejthetőnek vagy szélsőségesnek mondható. Valahogy hiányzott belőlük az a kettősség, ami jellemezte őt, és a környezete érzelmeit irányában.

Legacy of EvilÉrtékelés: 4/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Ted Bundy: The Legacy of Evil (2008) (Bundy: An American Icon)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.