Wellington Paranormal (2018) 1. évad

Ha szeretették a 2014-es esztendő legszórakoztatóbb meglepetését okozó, zseniális új-zélandi horror-komédiáját, What We Do In The Shadows-t, akkor egy igazán klassz hírrel szolgálhatok! Ugyanis a mozit kiagyaló két pihent agytröszt, Jemaine Clement (Flight of the Conchords) és  Taika Waiti (Thor: Ragnarök) most egy újabb fergetegesen, humorban sem szűkölködő projektet hozott tető alá. Spin-off sorozatukban ezúttal új-zélandi zsaruk járják Wellington utcáit, és próbálnak mindenféle természetfeletti esetetek kinyomozni – persze mindezt a már jól bevált és roppant szórakoztató ál-dokumentalista stílusban.

A húszperces epizódok során (az agyi kapacitásuk tekintetében nem igazán élen járó) Minogue és O’Leary közrendőr párosát követi végig az erre kirendelt stáb, miután főnökük, Maaka őrmester rájuk bízza az új-zélandi főváros természetfeletti eseteinek kiderítését. Főhadiszállásuk pedig egy kamra méretű titkos szoba lesz. Ahogy már az első részben rávilágítanak, olyan mintha Mulder és Scully nyomozópárosát látnánk viszont egy teljesen komolytalan hangvételű X-akták paródiában.

A már What We Do In The Shadows-ban is maximálisan bevált ál-dokumentalista formulával a hihetetlenül agyament baromságokat képesek kihozni egyes helyzetekből, főleg mivel főszereplőink általában úgy állnak ezekhez a furcsaságokhoz, mintha szimpla hétköznapi ügyek lennének. Teljes sötétségben tapogatóznak, miközben remek ötletekkel és sziporkázó dialógusokkal próbálnak meg a maguk módján valamelyest előbbrejutni. Egyszerűen fergeteges, ahogy iszonyatos balfaszkodásuk közben mégis sikerül egy-egy ügyet lezárni. (Egyébiránt már akadt egy Death Valley névre keresztelt hasonszőrű próbálkozás 2011-ben, de részemről az elég felejtősre sikerült.)

Az első évad hat részt tartalmaz, amiben olyan paranormális jelenségek után nyomoznak, mint a démoni megszállottság, vérfarkas, zombik vagy éppen a földönkívüliek, de mellékesen előkerülnek megátkozott nylonzacskók, sőt még egy fura bohóc-szekta is tiszteletét teszi. Külön poén, hogy a vámpíros részben maga Nick is feltűnik a What We Do In The Shadows-ból, tehát ezáltal egyfajta spin-off kapcsolat áll fent e két (ugyanabban a világban játszódó) produkció között. Végtelenül szórakoztató humor-faktora mellett természetesen az olykor-olykor felbukkanó CGI is rendben van, úgyhogy igazából ha akarnék sem tudnék mibe belekötni. Legfeljebb, hogy lehetnének kicsivel hosszabbak.

Kinek ajánljuk? What We Do In The Shadows rajongóknak kötelező jelleggel, de bárki tehet vele egy próbát, aki szereti a természetfeletti esetek teljesen komolytalan és humorban bővelkedő tálalását!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Wellington Paranormal (2018) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.