Shrew’s Nest ((Musarañas)) (2014)

musaranasA spanyol horrorfilm-művészet az utóbbi 10-15 évben óriási lendületet vett, és nem egy, a zsánerben ma már alapműnek számító darab készült a félszigeten. Említhetjük a koprodukcióban elkészült Ördöggerincet Guillermo del Toro rendezésében, vagy a Mamát, az igaz történeten alapuló Véronicát vagy éppen a 2017-es Marrowbone-t, de a legnagyobb népszerűségre minden bizonnyal a [Rec]-sorozat tett szert. A Musarañas egy sajnálatos módon kevésbé ismert darab, pedig a spanyol filmek panteonjában igen előkelő hely járna ki neki.


A történet egy testvérpárról szól, az aggszűz Montséról és kishúgáról, akik kettesben élnek egy hatalmas lakásban, valamikor az ’50-es években. Édesanyjuk a kisebbik lány születésekor elhunyt, és ettől kezdve fordult rosszra a család sorsa. Apjuk belebetegedett szeretett feleségének elvesztésébe, zord, hallgatag és gonosz férfivá vált, aki rosszul bánt gyermekeivel egészen addig, míg a 15 évvel korábban véget ért polgárháború alatt nyoma veszett.

musaranas

Spanyolok lévén, mélyen hívő katolikus családról van szó, de a Montsét fiatalon ért csapások, melyek révén gyorsan kellett felnőnie, és felnevelnie nála sokkal fiatalabb kishúgát, a vallásosság egészen szélsőséges formájába taszította. Vallásos őrülete valóságos rablánc életén, melyet húgára is ráerőltet, pedig tizennyolc éves korára a lány egyre inkább próbálja kifejezésre juttatni, hogy nem osztozik nővére hitében. Montse életét az is megkeseríti, hogy tériszonyos, vagyis agorafóbiában szenved: mivel apja a lakásba kényszerítette, mára képtelenné vált elhagyni azt. Varrónőként dolgozik, és otthon fogadja kuncsafjait, mialatt kishúga szintén dolgozni jár, és minden mást is elintéz, amire Montse képtelen.

musaranas

Életük nem egyik pillanatról a másikra borul fel: ahogyan a kislány nővé érik, és egyre hatékonyabban tud kitörni nővére uralma alól, úgy nő a feszültség a kettejük életében; mégis a döntő esemény egy csapásra következik be. A felső szomszédjuk, Carlos leesik a lépcsőn, és éppen Montse ajtajában esik össze. A keresztényi jóindulat nem engedi a nőnek, hogy ne segítsen rajta, így az ájult férfit a lakásba viszi, és amennyire tudja, gondozásába veszi törött lábát is. A nézőt akkor éri meglepetés először, amikor Montse hazudni kezd: Carlosnak, hogy látta orvos, és hogy nincs a lakásban telefon, kishúgának pedig a férfi jelenlétének elhallgatásával.

musaranas

A kamaradarab innen válik igazán izgalmassá: Carlos és a fiatalabbik nővér titokban találkoznak esténként a férfi szobájában; Montse pedig mindkettőjük előtt tovább folytatja a titkolózást, és már kuncsaftjai elől is rejtegeti a férfit – nem akarja, hogy bárki tudjon ottlétéről, pedig egyre többen keresik, köztük menyasszonya is. Erre a titkolózásra utal a film címe is: Musarañas, ami spanyolul cickányokat jelent. A cickány magányos állat, amely mély és összetett alagútrendszerében „bújkál”, de ha előbújik, némelyik faj harapása mérgező.

musaranas

Mindeközben Montse valósággal kivirágzik. Elhatározza, hogy úrrá lesz betegségén, és lépéseket tesz (szó szerint) a fejlődés érdekében – de nem sok sikerrel. Mégsem csügged, csupán álmodozik, és Carlosra vágyik, aki azonban egyre kevésbé szeretne maradni.

musaranas

A Musarañas egy lényegében három szereplőt mozgató, zseniális pszichothriller. A történetről talán sokunknak jut eszébe Stephen King Tortúrája, amelyben szintén egy törött lábú férfi vált az őt gondozni vágyó, majd fogva tartó nő rabjává. Ez a spanyol verziója a történetnek azonban sokkal átgondoltabb, sokkal igényesebb darab annál, semmint hogy koppintásnak tartsuk akár egy pillanatig is. A film második felében elharapódzó őrületben minden Montsét és húgát érintő kérdésre választ kapunk – a lényeg talán megsejthető, de számomra bőven tartogatott meglepetést. A kidolgozás pedig egyszerűen mesteri. A díszlet és a jelmezek minden négyzetcentimétere tökéletes és korhű, ami már óriásit lendít az atmoszférán; de ami mindenképpen kiemelendő az a színészi játék. Montse szerepében amit Macarena Gómez (Dagon, Bűbáj és kéjelgés) levág, az valami elképesztő teljesítmény, felejthetetlen szerep és alakítás; melyben mindvégig meg tudja őrizni a néző együttérzését, kibontakozó őrülete nem távolít el bennünket magától, hanem csak még közelebb hoz. Mellette persze nincs könnyű dolguk a többieknek, hogy ne tűnjenek halványnak, így a tisztesség kedvéért elmondom, hogy a kishúgot játszó Nadia de Santiago (Sötét óra) és Hugo Silva (A hulla, Bűbáj és kéjelgés) is nagyon jók. A történetvezetés is jól működik, a forgatókönyv úgy vezet végig a sokáig eseménytelennek tűnő drámán, hogy nem hagyja nyugalomba süppedni a nézőt: végig feszültséggel teli, fordulatos marad, és meglepetéseket okoz.

musaranas
Ha ennyire jó, mégis hogy lehet, hogy ennyire ismeretlen film maradt? – kérdezhetik sokan. Ennek oka abban keresendő, hogy elsősorban fesztiválfilm lett a Musarañas, később is csak DVD-kiadás született, így a szélesebb közönséghez nem igazán juttatták el – ki tudja, miért? Kár érte.

Kinek ajánljuk: Pszichothrillerek, családi drámába oltott horrorok kedvelőinek elsősorban, akik értékelni tudják az érzékeny és finom színészi játékot. Imádni fogják.

Értékelés: 10/10

Blissenobiarella

 

Be the first to comment on "Shrew’s Nest ((Musarañas)) (2014)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.